Simulare MApN: Rusia ar putea ocupa Iaşul şi Moldova în numai 24 de ore. Analiză ZdI despre "Poarta Focşanilor"
Concluzia? O înfrângere categorica în numai 24 de ore. Fortele terestre si cele ae (...)
citeste totduminica, 02.04.2023
Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.
Sunt tot mai multe semnele care indică o degradare accelerată a vieţii publice din România. Când spun „viaţă publică” mă gândesc, fireşte, la politică, dar şi la toate aspectele care ţin de funcţionarea normală a unei societăţi - presă, confruntări de idei, atitudine civică, eficienţă administrativă etc. Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.
O teamă ce cunoaşte înfăţişări caricaturale. Am văzut ce s-a întâmplat de Ziua Unirii la Iaşi. Dl. Dorin Dobrincu a scris un text admirabil, pe site-ul Contributors, în care a prezentat detailat evenimentul. La mitingul din Piaţa Unirii „poporul” a fost ţinut la distanţă de oficialităţi, o sumedenie de garduri metalice erau plasate între public şi tribuna unde se aflau notabilităţile, acestea din urmă nu s-au amestecat cu vulgul nici măcar când a început tradiţionala horă. Şi, lucru incredibil, de pe acoperişurile blocurilor din piaţă pândeau… lunetişti! Ca să vedeţi ce consecinţe neprevăzute are iubirea maselor populare pentru Ciolacu şi Ciucă! În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Iohannis, domnia-sa a luat o măsură încă şi mai radicală: ceremoniile la care participă se desfăşoară fără public. Aşa s-a întâmplat pe 24 ianuarie, la Bucureşti, când Iohannis a sărbătorit de unul singur Ziua Unirii - mă rog, e un fel de a spune, fiindcă erau acolo şi militari, într-o aliniere perfectă, era şi ministrul de resort, era cu siguranţă şi doamna de la protocol, aşa că totul a mers şnur, fără incidente. Şi cred că sunt minime şanse să-l vedem, în viitorul apropiat, pe preşedintele Iohannis făcând o baie de mulţime.
Politicienilor aflaţi la guvernare le e frică nu numai de huiduieli, lor le e frică de orice formă de opoziţie. Televiziunile subordonate puterii au drept ţintă principală partidul pe care alianţa PSD-PNL îl vede drept singurul competitor periculos: e vorba de USR. De aici - diatribele imbecile la adresa „neomarxiştilor”, „reziştilor”, „resetiştilor” etc. Seară de seară, telespectatorii sunt intoxicaţi cu baliverne despre comploturi, scenarii sinistre, planuri abracadabrante, la care se adaugă cele mai murdare insinuări. Ura are picioare lungi: un accident de circulaţie în care a fost implicată Monica Macovei a constituit pretextul unui lung şir de atacuri murdare, de o violenţă dezgustătoare. Sunt şi alte victime „privilegiate”, de care se ocupă cam aceleaşi personaje (pe post de „experţi” cu competenţe multiple) ce trec de la un post la altul, pe circuitul RomâniaTV - Antena3 - Realitatea. Nu există nicio limită, se intră cu bocancii în viaţa intimă a cuiva şi se fabulează fără ruşine. Adversarii politici - reali sau potenţiali - sunt neutralizaţi prin campanii de calomnii şi minciuni. Să nu ne lăsăm păcăliţi de declaraţiile celor de la putere cum că principala primejdie este „extremismul”, pe care ei îl combat fără rezerve. În realitate, partidul AUR le serveşte interesele, au astfel o soluţie comodă la îndemână, îl denunţă drept pericol major, dar în acelaşi timp îi tolerează toate excesele. Nu, alianţa PSD-PNL se teme de o opoziţie reală, de un partid care să reprezinte cu adevărat o alternativă.
Dacă unele televiziuni practică nestingherite linşajul mediatic, iată că o recentă decizie a CNA stârneşte o mare, legitimă îngrijorare. Emisiunea de la B1TV a lui Radu Buzoianu şi Răzvan Zamfir face figură aparte într-un peisaj mediatic tern: cei doi sunt inteligenţi, cultivaţi, au umor, discută cu nerv şi găsesc, spontan, replicile potrivite. Faptul că au fost amendaţi pentru că l-au luat în vizor (pe bună dreptate) pe ministrul Bode e un atentat grav la libertatea de exprimare. Hotărârea CNA răspunde, nu încape îndoială, unei comenzi politice. Partidul Naţional-Liberal este pe cale să se compromită total, iar Bode, încercând cu disperare să se salveze, este asemenea înecatului care, zbătându-se, îi trage la fund pe cei care îi sunt în preajmă. Asta în timp ce pesediştii, aflaţi pe mal, îşi freacă mâinile de bucurie savurând jalnicul spectacol.
Cuvinte cheie: + viata publica Romania, alianta PSD-PNL, opozitie Romania, Radu Buzoianu, Razvan Zamfir, miscari de protest
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Număr extrem de mare de „crime și decese” în rândul soldaților ruși din cauza alcoolului
(VIDEO) Imagini spectaculoase cu podul de la Brăila după lucrări de asfaltare
O supraabundenţă de cereale afectează bunăvoinţa de care Ucraina are mare nevoie
Wizz Air pariază şi mai mult pe Iaşi. Un al cincilea avion va ajunge la toamnă la aeroport
Anunţ de ultimă oră al primarului din Rediu: Traseul A8 prin comună, bătut în cuie
Kiev: 262 de sportivi ucraineni şi-au pierdut viaţa în războiul cu Rusia
Doisprezece zimbri aduşi din Suedia, Germania şi Slovacia, eliberaţi în Munţii Făgăraş – FOTO
Iaşi: A murit băiatul de 16 ani care s-a electrocutat pe liniile de cale ferată pe 10 februarie
Ucraina: Vitalii Merinov, cvadruplu campion mondial de kickboxing, a murit pe câmpul de luptă
(VIDEO) Momentul în care Dan Barna este lovit de o maşină pe trecerea de pietoni
Crezi că meriţi pensia specială? Şapte motive pentru care eşti toxic pentru societate
Incendiu la o casă din Câmpulung Moldovenesc: Pompierii au găsit trupul neînsufleţit al unui bărbat
În Rusia începe campania de recrutare de primăvară, în care sunt chemaţi sub arme 147.000 de tineri
Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România
Procesul lui Gwyneth Paltrow, urmărit de 30 de milioane de persoane
Premier League: Manchester City a învins pe FC Liverpool cu 4-1, revenind de la 0-1
O ieşeancă, aleasă pe una dintre poziţiile de vicepreşedinte la Organizaţia Femeilor Liberale
El este motociclistul care se află în comă după accidentul din Agronomie - FOTO
2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului - Iașul albastru
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Şoferul unui autobuz cu pasageri, depistat la volan cu 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat
Nouă persoane, implicate într-un accident rutier produs pe DN 3
Rafila: Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.