anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Viaţa publică românească în derivă

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

Sunt tot mai multe semnele care indică o degradare accelerată a vieţii publice din România. Când spun „viaţă publică” mă gândesc, fireşte, la politică, dar şi la toate aspectele care ţin de funcţionarea normală a unei societăţi - presă, confruntări de idei, atitudine civică, eficienţă administrativă etc. Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

O teamă ce cunoaşte înfăţişări caricaturale. Am văzut ce s-a întâmplat de Ziua Unirii la Iaşi. Dl. Dorin Dobrincu a scris un text admirabil, pe site-ul Contributors, în care a prezentat detailat evenimentul. La mitingul din Piaţa Unirii „poporul” a fost ţinut la distanţă de oficialităţi, o sumedenie de garduri metalice erau plasate între public şi tribuna unde se aflau notabilităţile, acestea din urmă nu s-au amestecat cu vulgul nici măcar când a început tradiţionala horă. Şi, lucru incredibil, de pe acoperişurile blocurilor din piaţă pândeau… lunetişti! Ca să vedeţi ce consecinţe neprevăzute are iubirea maselor populare pentru Ciolacu şi Ciucă! În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Iohannis, domnia-sa a luat o măsură încă şi mai radicală: ceremoniile la care participă se desfăşoară fără public. Aşa s-a întâmplat pe 24 ianuarie, la Bucureşti, când Iohannis a sărbătorit de unul singur Ziua Unirii - mă rog, e un fel de a spune, fiindcă erau acolo şi militari, într-o aliniere perfectă, era şi ministrul de resort, era cu siguranţă şi doamna de la protocol, aşa că totul a mers şnur, fără incidente. Şi cred că sunt minime şanse să-l vedem, în viitorul apropiat, pe preşedintele Iohannis făcând o baie de mulţime.

Politicienilor aflaţi la guvernare le e frică nu numai de huiduieli, lor le e frică de orice formă de opoziţie. Televiziunile subordonate puterii au drept ţintă principală partidul pe care alianţa PSD-PNL îl vede drept singurul competitor periculos: e vorba de USR. De aici - diatribele imbecile la adresa „neomarxiştilor”, „reziştilor”, „resetiştilor” etc. Seară de seară, telespectatorii sunt intoxicaţi cu baliverne despre comploturi, scenarii sinistre, planuri abracadabrante, la care se adaugă cele mai murdare insinuări. Ura are picioare lungi: un accident de circulaţie în care a fost implicată Monica Macovei a constituit pretextul unui lung şir de atacuri murdare, de o violenţă dezgustătoare. Sunt şi alte victime „privilegiate”, de care se ocupă cam aceleaşi personaje (pe post de „experţi” cu competenţe multiple) ce trec de la un post la altul, pe circuitul RomâniaTV - Antena3 - Realitatea. Nu există nicio limită, se intră cu bocancii în viaţa intimă a cuiva şi se fabulează fără ruşine. Adversarii politici - reali sau potenţiali - sunt neutralizaţi prin campanii de calomnii şi minciuni. Să nu ne lăsăm păcăliţi de declaraţiile celor de la putere cum că principala primejdie este „extremismul”, pe care ei îl combat fără rezerve. În realitate, partidul AUR le serveşte interesele, au astfel o soluţie comodă la îndemână, îl denunţă drept pericol major, dar în acelaşi timp îi tolerează toate excesele. Nu, alianţa PSD-PNL se teme de o opoziţie reală, de un partid care să reprezinte cu adevărat o alternativă.

Dacă unele televiziuni practică nestingherite linşajul mediatic, iată că o recentă decizie a CNA stârneşte o mare, legitimă îngrijorare. Emisiunea de la B1TV a lui Radu Buzoianu şi Răzvan Zamfir face figură aparte într-un peisaj mediatic tern: cei doi sunt inteligenţi, cultivaţi, au umor, discută cu nerv şi găsesc, spontan, replicile potrivite. Faptul că au fost amendaţi pentru că l-au luat în vizor (pe bună dreptate) pe ministrul Bode e un atentat grav la libertatea de exprimare. Hotărârea CNA răspunde, nu încape îndoială, unei comenzi politice. Partidul Naţional-Liberal este pe cale să se compromită total, iar Bode, încercând cu disperare să se salveze, este asemenea înecatului care, zbătându-se, îi trage la fund pe cei care îi sunt în preajmă. Asta în timp ce pesediştii, aflaţi pe mal, îşi freacă mâinile de bucurie savurând jalnicul spectacol.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.