Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Viața refugiaților afgani de la noi. Copiii cred că a fost atentat când văd o ambulanță

GALERIE
refugiati-afgani
  • refugiati-afgani
- +

Pentru 139 de cetățeni afgani, momentul când aeronava TAROM a aterizat pe pista de la Otopeni a fost cel în care s-a concretizat evadarea din ghearele regimului taliban. Două luni mai târziu, cei mai mulți dintre evacuații afgani continuă să trăiască în Centrul pentru Solicitanții de Azil din Galați, nu departe de malul Dunării. România le-a oferit siguranță, dar au rămas cu un viitor incert.

Profesorul universitar Zaker Hussain Ershad, începând cu semestrul viitor, va preda două cursuri la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București. Dar acum preocupările lui sunt mai lumești, încearcă să înțeleagă ceva din viața care se scurge într-o limbă străină în jurul său. A reușit deja să dibuiască înțelesul ascuns al stației de metrou Tineretului.

În vârstă de 46 de ani, profesorul afgan, cunoscut drept unul dintre fondatorii Universității Avicenna din Kabul, a fost evacuat împreună cu soția și cei cinci copii. Cu toții locuiesc acum într-un apartament cu trei camere dintr-un cartier bucureștean, după ce și-au petrecut prima lună în centrul pentru solicitanți de azil din Galați.

„Când aud o ambulanță pe stradă, copiii mă întreabă dacă a fost atentat. Le spun că nu, că nu mai suntem în Kabul. Aici sirenele ambulanțelor sună toată ziua din cauza COVID-19”, spune profesorul.

Dar noua siguranță nu înseamnă că nu vede suferința copleșitoare a copiilor săi, smulși din singurul univers pe care l-au cunoscut, de lângă colegii și prietenii lor.

„Suferă pentru că nu au cu cine să socializeze. Pe cel mic l-am surprins bocind din senin zilele trecute, l-am întrebat de ce și a spus că se gândea la colegii lui de clasă. I-am dus zilele astea să joace fotbal în parc, pentru că toată ziua nu facem decât să stăm într-un apartament. Dar când i-am văzut jucându-se cu ceilalți copii, m-am simțit copleșit. I-am văzut în mintea mea cum jucau fotbal în Afganistan. Acolo își făceau prieteni, dar aici nu pot, pentru că nu vorbesc aceeași limbă”, își rezumă viața Zaker.

Cu tristețe se gândește că viața celor mici era mai plină chiar și în centrul pentru solicitanți de azil, unde aveau parteneri de joacă. La București, nu pot să meargă la școală până ce nu învață puțină română. Momentan, nu li s-a oferit niciun curs, așa că viața lor se oprește acum în geamurile care privesc spre un bulevard aglomerat din Capitală.

Între timp, tatăl lor se lovește de uși închise în nas fără niciun sens. Spune că a intrat într-o bancă, unde i s-a spus că străinii nu au dreptul să-și deschidă un cont în euro în România.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri