anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Viaţa romilor musulmani (horahani). Cum stabilesc preţul miresei

GALERIE
tigancusa
 • tigancusa
- +

Romii musulmani, numiţi horahane, sunt evitaţi şi chiar izolaţi de românii, tătarii, lipovenii-ruşi, de puţinii maghiarii, grecii şi chiar de restul romilor din localitate. Tradiţiile foarte vechi care încă reglează viaţa acestei comunităţi sunt revoltătoare şi intră în conflict cu cele mai elementare valori morale contemporane.

Izolarea tinerilor romi musulmani este un fenomen cu atât mai alarmant, cu cât aceştia sunt părăsiţi chiar şi de propriii părinţi. „Aleg să plece la muncă în Europa, în Portugalia şi în Suedia, în special. Unii dintre ei îşi abandonează chiar nou-născuţ i i pentru a pleca în străinătate”, spune Doina Fintina, reprezentanta unui ONG care se ocupă cu problema romilor musulmani, dar şi consilier local în Babadag. Când se întorc acasă, părinţii romi vin cu Mercedesuri şi BMW-uri, iar cu restul economiilor îşi construiesc palate.

Etnicii romi musulamani locuiesc într-o zonă compactă, situată la periferia oraşului - în cartierul Bendea - şi încă de la primele contacte cu oraşul Babadag se poate sesiza contrastul dintre zona de rezidenţă a romilor musulmani şi celelalte zone de rezidenţă ale locuitorilor oraşului, dar de alte etnii.

La început au fost cinci familii, aceste grupuri s-au transformat în timp în cinci clanuri care conduc acum această comunitate. Alături de acest grup etnic din Babadag, doar în Medgedia se mai întâlneşte o comunitate de horahani pe teritoriul României.

Deşi au vile şi maşini scumpe în curte viaţa acestor familii se desfăşoară astfel:

- apa potabilă o iau de la un izvor situat în periferia oraşului

- casele nu sunt racordate oficial la reţelele de electrificare

- nu primesc ajutoare sociale de la primărie pentru că reprezentanţii comunităţii nu doresc să muncească în folosul comunităţii

- singura sursă de venit declarată era alocaţia copiilor, 80 de lei

- căsătoriilor lor sunt aranjate, uneorii copiii sunt promişi prin căsătorie altor familii încă înainte de a se naşte. Conducătorii clanurilor preferă căsătoriile între veri primari, asta pentru a păstra averea în acelaşi clan.

- au câte patru neveste

- nora cea mai mică are cel mai greu trai, deoarece ea face toate treburile, iar seara, obosită cum este, le spală picioarele socrului, apoi soacrei, pe urmă ale soţului, continuând cu cele ale copiilor şi în final cu ale sale.

Cum se stabileşte preţul miresei

Specificul acestui grup etnic se sprijină însă pe una dintre tradiţiile comunităţii, este vorba cea de aranjare a căsătoriilor a copiilor înainte de a împlini 14 ani, uneori chiar înainte de a se naşte. Mai exact, taţii de băieţi caută să cumpere neveste odraslelor lor, soţii alese din aceeaşi comunitate. Preţul acestora pleacă de la câteva sute de euro şi ajunge până la 10.000-20.000 de euro, valoarea “achiziţiei” ţine cont de următoarele calităţi, spune cercetătorul Daniela Rusu-Mocănaşu.

- Aspectul miresei. În primul rând trebuie să fie frumoasă, dar mult mai important este să fie blondă. Cu cât fata este mai blondă cu atât preţul creşte.

- Constituţia fizică. Respectiv, viitoarea nevastă trebuie să fie robustă. Aşa se face că fetele care sunt mai grăsuţe sunt mai scumpe. Acestea sunt considerate că ar face mai uşor muncile casnice şi ar da şi mult mai mulţi copii.

- Aptitudinile practice. Preţul este mai mare, dacă fata, încă de la vârste de 10-12 ani, ştie să facă mâncare şi să facă toate activităţile ce ţin de o casă: curăţenie, spălat, văruit.

evz.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.