Viața unei paciente de 60 de ani, salvată la Spitalul de Cardiologie Arcadia (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

Viața unei paciente de 60 de ani, salvată la Spitalul de Cardiologie Arcadia (P)

GALERIE
dr-nedelciuc_zdi (1)
  • dr-nedelciuc_zdi (1)
- +

O pacientă de 60 de ani s-a adresat Spitalului de Cardiologie Arcadia pentru că descria o simptomatologie clasică: durere în piept, retrosternală cu senzație de strângere și scăderea progresivă a toleranței la efort. Coronarografia și implantul de stent au dus la refacerea circulației normale coronariene, dispariția simptomelor și creșterea toleranței la efort.

„Pacienta prezenta această durere în piept de o lună de zile. Durerea devenea din ce în ce mai frecventă și apărea la un efort fizic tot mai redus, până când nu a mai fost capabilă să meargă nici măcar 20 de pași”, precizează dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională Arcadia.

După o lună de zile de la primele simptome, pacienta s-a prezentat pentru un consult cardiologic la Arcadia. Încă de la început, suspiciunea de diagnostic a fost de angină pectorală de efort cu prag mic sau instabil și obstrucție în circulația coronariană. În acest context, pacienta a fost internată pentru efectuarea unei coronarografii. Această investigație a permis vizualizarea complexă a întregii zone și a condus la un diagnostic cert: stenoză subocluzivă a trunchiului principal coronarian stâng. Cu alte cuvinte, era obstruată zona proximală a circulației coronare ce implică un teritoriu foarte mare al inimii.

Dr. Igor Nedelciuc: „Dacă nu s-ar fi intervenit imediat, riscul de moarte subită ar fi fost iminent”

„S-a constatat că trunchiul principal al coronarei stângi era stenozat în proporție de 99%. Dacă nu s-ar fi efectuat nicio procedură de revascularizare, riscul de moarte subită ar fi fost iminent. Pacienta ar fi putut suferi un stop cardiac oricând. În aceeași sesiune, s-a implantat un stent coronarian care a refăcut circulația normală coronariană. Ulterior, toată simptomatologia a dispărut complet”, precizează dr. Igor Nedelciuc.

Pacienta s-a externat a doua zi nemaiavând niciun simptom. În același timp, toleranța la efort a revenit complet. Pacienta va urma un tratament obligatoriu specific pentru a preveni coagularea sângelui în interiorul stentului. Stentul coronarian se endotetrizează, adică se acoperă cu țesut normal într-un interval de 6 -12 luni, apoi se înglobează în peretele arterial. Ulterior nu mai este necesar un tratament atât de agresiv.

După astfel de intervenții, este important ca pacienții să monitorizeze starea de sănătate și funcția cardiacă. O parte din tratamentul medicamentos este obligatoriu în primul an după intervenție. Alte medicamente sunt necesare pe întreaga durată a vieții. Regimul alimentar și tratamentul afecțiunilor coexistente sunt obligatorii. O dată ce un pacient dezvoltă o astfel de afecțiune, riscul de apariție a unei alte ateroscleroze coronariane, în altă zonă, rămâne prezent.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Spitalul dispune de o structură echipată cu o tehnologie performantă ce susține calitatea actului medical, care include o unitate de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) Coronarieni, echipată cu sisteme ultraperformante de asistare respiratorie și monitorizare multiparametrică.

Până în prezent au fost realizate peste 9 000 de proceduri intervenționale.

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.