Vicecandidaţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Vicecandidaţii

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Important este în primul rând faptul că ambii candidaţi la prezidenţiale au optat pentru parteneri relativ discreţi, experimentaţi, simpatizaţi de militanţii partidului şi, foarte important, capabili să se adreseze unor segmente electorale dificile.

Convenţia Republicană s-a încheiat, astăzi e rândul Democraţilor să-şi înceapă lucrările. Se încheie un interval foarte important, iar partidele intră în dispozitivul de luptă înaintea alegerilor din 8 noiembrie. După cum se ştie, pe lângă confruntarea pentru Casa Albă se vor desfăşura alegeri legislative la nivel federal (Camera Reprezentanţilor şi o treime din locurile în Senat), alegeri pentru funcţia de guvernator (douăsprezece state şi două teritorii), precum şi nenumărate alte competiţii la nivel de stat sau local. Despre duelul direct între Hillary Clinton şi Donald Trump vom vorbi cu alte ocazii, cu atât mai mult cu cât publicul interesat de politica americană are la dispoziţie un adevărat ocean de analize şi comentarii. Un duel indirect începe, însă, prin intermediul candidaţilor la funcţia de vicepreşedinte.

Michael „Mike” Pence (Republican din Indiana) şi Timothy „Tim” Kaine (Democrat din Virginia) au în comun şi alte elemente decât opţiunea pentru forma prescurtată şi informală a prenumelui. În primul rând, ambii reprezintă opţiuni prudente pentru vicepreşedinţie, din partea unor candidaţi vulnerabili. Sunt experimentaţi, se încadrează bine în segmentul electoral pe care Trump, respectiv Clinton vor să-l securizeze, nu au puncte foarte controversate în biografia politică şi, în fine, pot fi văzuţi relativ uşor preluând cu succes atribuţiile de preşedinte, în caz de urgenţă constituţională.

Dar nu e cazul să ne oprim aici. Fac parte din aceeaşi generaţie: Pence are cincizeci şi şapte de ani, Caine e cu un an mai vârstnic. Ambii au parcurs trasee educaţionale serioase în aria Dreptului. Şi unul, şi celălalt au origini irlandeze şi au crescut în medii catolice - Tim Kaine a rămas în această comunitate, în timp ce Mike Pence a părăsit-o pentru a se alătura unei biserici evanghelice şi, potrivit propriilor declaraţii, continuă căutarea unui reper spiritual.

Traseele lor politice au fost diferite, deşi ambii au ajuns să fie aleşi în funcţia de guvernator. Pence a reuşit să se impună mai greu în politica la vârf din Indiana, ratând primele două încercări de a pătrunde în Congres şi câştigându-şi notorietate ca moderator de talk-show-uri radiodifuzate şi prin activitatea în cadrul unor fundaţii de orientare conservatoare. A obţinut, însă, în alegerile din 2000 un mandat în Camera Reprezentanţilor, ulterior reconfirmat mereu până în 2012, când s-a întors la Indianapolis ca guvernator al statului. Pe parcursul carierei sale de până acum, s-a afirmat prin poziţii consecvent conservatoare, ceea ce i-a adus simpatia aripii de dreapta a partidului. Tocmai din acest motiv a fost selectat de Donald Trump, care nu se bucură de prea mult sprijin printre conservatorii principiali, mai ales după campania corozivă din perioada alegerilor preliminare. Mike Pence este, din acest punct de vedere, o opţiune foarte bună, singura problemă fiind aceea că prin desemnarea sa „tichetul” Republican nu face mari progrese în captarea sprijinului grupurilor care îl antipatizează intens pe Trump: minorităţile afro-americană şi hispanică, respectiv femeile.

Tim Kaine a urmat un alt tip de traseu, urcând treptele administraţiei din Virginia - consilier şi apoi primar la Richmond, locţiitor al guvernatorului (Lieutenant-Governor) ales direct de electoratul din Virginia şi, în perioada 2005 - 2009, guvernator. Cum în acest stat un guvernator nu poate candida pentru reînnoirea mandatului (deşi o poate face mai târziu), Kaine a candidat pentru Senat şi a reuşit să obţină mandatul, în 2012. Deşi a avut o atitudine în general favorabilă proiectelor administraţiei Obama, Kaine se situează mai degrabă în zona moderată, centristă a Partidului Democrat. A fost selectat datorită reputaţiei de consecvenţă şi seriozitate, capacităţii sale de a dialoga cu adversarii Republicani din Senat, precum şi din dorinţa doamnei Clinton de a da un semnal pozitiv alegătorilor situaţi la centru şi chiar Republicanilor dezamăgiţi de Donald Trump.

Candidaţii la funcţia de Vicepreşedinte sunt aleşi pe criterii de audienţă naţională şi mai puţin pentru ajutorul dat „tichetului” partidului într-un stat anume - statul lor de origine. Este adevărat, însă, că Tim Kaine provine dintr-un stat „purpuriu” (cu dispute echilibrate şi opţiuni schimbătoare) şi, din acest punct de vedere, ar putea înclina balanţa în favoarea doamnei Clinton, în Virginia, în timp ce misiunea lui Donald Trump în Indiana pare să fie ceva mai simplă, cu sau fără Mike Pence. Dar important este în primul rând faptul că ambii candidaţi la prezidenţiale au optat pentru parteneri relativ discreţi, experimentaţi, simpatizaţi de militanţii partidului şi, foarte important, capabili să se adreseze unor segmente electorale dificile. Nu se va vorbi prea mult despre ei, în condiţiile în care Hillary Clinton şi Donald Trump sunt staruri media, dar e reconfortant să vedem şi candidaţi „tipici” într-un scrutin atipic.     

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Elitele şi declinul Vestului

Alexandru LĂZESCU

Elitele şi declinul Vestului

Dacă ne raportăm la lecţiile istoriei putem privi decadenţa şi declinul Occidentului în bună măsură ca un rezultat al degradării şi acţiunii acestor elite, preponderent liberale.

Filmuletul zilei

opinii

Boala sănătăţii. Reloaded

Florin CÎNTIC

Boala sănătăţii. Reloaded

Pandemia a arătat nu numai slăbiciunile globale ale lumii medicale, dar a subliniat, dacă mai era nevoie, putreziciunea sistemului nostru sanitar şi ineficienţa politicilor publice în sănătate din ţara noastră. Cum lucrurile se degradează pe zi ce trece aş îndrăzni să-mi provoc cititorii să analizeze ce s-a schimbat în bine faţă de acum cinci ani, când, scandalizat de uciderea din culpă a prietenului Tiberiu Brăilean, scriam acest text:

O scrisoare din Italia

Radu PĂRPĂUȚĂ

O scrisoare din Italia

Draga mea Măriuţă,

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (III)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (III)

Spre deosebire de mulţi muzicieni academici (solişti de concert, de operă, dirijori, muzicologi), Cristian Mandeal se bucură de atenţia mediei generaliste. Nu mă refer la cronicile sau interviurile realizate de jurnalişti cu studii de specialitate, semnatarii unei rubrici fixe la un cotidian, la o revistă, ci la produsele jurnalistice având ca autori tineri ce posedă o cultură umanistă, interesaţi şi de muzică. 

pulspulspuls

Fătuca de pe virtual

Fătuca de pe virtual

Pentru că mai mulţi amici cetitori ne-au întrebat în ultimele zile cum se poate una ca asta, ca ditamai premarele de capitală culturală să facă greşeli de analfabet funcţional, şi asta ca să nu mai spunem că se mai laudă pe ici pe colo şi cu faptul că a fost şef de promoţie în facultate, iacătă stimaţi telespectatori că am mai scotocit puţin în zona virtuală ca să aflăm una-alta special pentru cei dintre domniile voastre revoltaţi, mai mult sau mai puţin, de o astfel de bătaie de joc la adresa oamenilor care ştiu să scrie din acest târg. 

Caricatura zilei

va

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.