Vicele din Lețcani l-a dus pe primar în fața judecătorilor fiindcă nu l-a desemnat ca înlocuitor cât a fost în concediu

miercuri, 18 septembrie 2024, 03:40
2 MIN
 Vicele din Lețcani l-a dus pe primar în fața judecătorilor fiindcă nu l-a desemnat ca înlocuitor cât a fost în concediu

Conducerea comunei Lețcani se întâlnește mai degrabă pe holurile instanțelor decât în sediul primăriei. Viceprimarul îl acuză pe primar că nu i-a acordat niciun fel de atribuții și că folosește orice prilej pentru a se răzbuna pentru faptul că i-a fost contracandidat. Conflictul dintre cei doi a fost tranșat în primă instanță de către Tribunal, dar soluția găsită nu este definitivă.

Funcționarilor li s-ar fi interzis să intre în biroul viceprimarului

 

Prin plângerea sa, Marcel Tărîță reclamă faptul că primarul Stelian Turcu (FOTO)  l-a desemnat ca înlocuitor al său în timpul concediului pe administratorul public al comunei, în locul viceprimarului, care este înlocuitorul de drept. De asemenea, funcționarilor primăriei li s-ar fi interzis să intre în biroul viceprimarului, inscripția cu numele și funcția ar fi fost smulsă, iar accesul la site-ul primăriei i-a fost blocat. Tărîță a apreciat că situația s-ar datora faptului că și-a schimbat opțiunea politică, candidând în iunie la funcția de primar al comunei din partea Forței Drepte. Viceprimarul a cerut anularea dispoziției prin care Turcu și-a delegat atribuțiile, ca și acordarea unor daune morale în cuantum de 80.380 lei, suma reprezentând salariul net anual.

Demersul viceprimarului nu a fost de natură a întruni și aprobarea judecătorilor. Aceștia au arătat că înlocuirea de drept a primarului de către viceprimar, în caz de vacanță a funcției este distinctă de instituția delegării de atribuții. De asemenea, nicio prevedere legală nu i-ar impune primarului să delege vreo atribuție viceprimarului.

 

Ce au hotărât judecătorii în cazul războiului din Primăria Lețcani?

 

„În caz de vacanţă a funcţiei de primar (suspendare din funcţie a acestuia, precum şi în situaţiile de imposibilitate de exercitare a mandatului) atribuţiile ce îi sunt conferite sunt exercitate de drept de viceprimar. Or, situaţia concediului de odihnă de 5 zile prevăzută de Dispoziţia contestată nu se încadrează în noţiunea de vacanţă a funcţiei. Din modalitatea de formulare a textelor legale, instanţa reţine că modul în care primarul îşi exercită această putere, respectiv delegarea sau nu a atribuţiilor către alte persoane, îi aparţine, neputându-se ajunge la concluzia că primarul ar fi obligat să delege din atribuţiile sale unei anumite persoane. De asemenea, din nici o dispoziţie a Codului administrativ nu reiese că esenţa funcţiei de viceprimar ar fi dată de suma atribuţiilor delegate de către primar pentru a se susţine că în lipsa delegării unor atribuţii, funcţia de viceprimar ar fi golită de conţinut”, au apreciat magistrații Tribunalului.

Legea precizează că primarul își poate delega atribuțiile viceprimarului, secretarului general, administratorului public și conducătorilor instituțiilor și serviciilor publice de interes local. Textul legal acordă posibilitatea, nu impune obligația. Judecătorii au arătat și că aprecierile viceprimarului referitoare la tratamentul umilitor la care ar fi supus nu au fost demonstrate, chiar și în contextul tensiunilor politice dintre cei doi edili. Cererea lui Tărîță a fost respinsă. Viceprimarul are încă posibilitatea unei contestații, în fața Curții de Apel. (A. ZĂNOAGĂ)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii