Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Victima şi criminalul erau colegi de an. Ce spun profesorii de la UMF

GALERIE
Ahmed Sami el-Bourkadi and Jniyah Youssef
  • Ahmed Sami el-Bourkadi and Jniyah Youssef
- +

Toţi profesorii şi studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) cu care a vorbit ieri „Ziarul de Iaşi” sunt încă şocaţi în urma morţii studentului Youssef Ajniyah şi a prietenei sale. Dar şocul a fost dublat ieri când au aflat că suspectul principal, care a fost şi dat în urmărire internaţională, este tot student al UMF Iaşi - Ahmed Sami El Bourkadi. 

Şocul însă a fost dublat şi de o stare generalizată de frică, în special în rândul colegilor celor doi, din anul al II-lea de la specializarea Medicină cu predare în limba franceză. Foarte puţini tineri au fost de acord să vorbească cu noi, iar majoritatea declaraţiilor s-au referit în special la Youssef, victima agresiunii. Acesta a fost descris de către colegi ca fiind un băiat liniştit şi cuminte, care a fost implicat într-o serie de conflicte minore cu colegii săi, dar nimic ieşit din comun. Nu se ştia să aibă conflicte deschise cu nimeni, nu s-a certat în public cu vreun coleg, cel puţin asta reiese din declaraţiile studenţilor.

Comunitatea studenţilor care învaţă în limba franceză la UMF Iaşi este mai mare decât anul de studiu în care aceştia sunt. Studenţii din toţi anii se cunosc, interacţionează, mulţi sunt înscrişi şi în Asociaţia Medicală a Studenţilor Francofoni din Iaşi. Asociaţia a emis ieri un punct de vedere în care au precizat că ancheta este în curs, îndemnând colegii să aştepte rezultatele oficiale înainte de a atribui orice fel de vină.

„Potrivit primelor date din anchetă, se pare că aceste infracţiuni s-au produs la o petrecere, unde lucrurile ar fi degenerat. Reamintim că, atâta timp cât cazul este în investigare, suspecţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie şi că nu putem da nume. Prin urmare, trebuie să lăsăm autorităţile competente să-şi facă treaba fără a interveni în anchetă. În ciuda acestei tragedii, care este un caz izolat, nu trebuie să cedăm fricii. Iaşul rămâne un oraş sigur în care siguranţa locuitorilor este o prioritate pentru reprezentanţii săi”, au transmis studenţii. Aceştia au explicat că, în colaborare cu conducerea UMF, unul dintre psihologii universităţii poate să ofere sprijin şi consultaţii telefonic sau cu programare la cabinet, punând la dispoziţie datele de contact.

Profesor: „Cum s-ar fi putut întâmpla o astfel de nenorocire?”

Profesorii cu care am reuşit să luăm legătura, care aveau ore la grupele cu predare în franceză de la Medicină Generală, s-au declarat şocaţi de ceea ce s-a întâmplat şi au spus că nu au reuşit încă să lucreze atât de mult cu studenţii din anul al II-lea pentru a-i şti individual. „Sunt total bulversat, cum s-ar fi putut întâmpla o astfel de nenorocire? Am câteva ore, dar sunt foarte mulţi studenţi, nu îi ştim pe toţi”, a spus unul dintre cadrele didactice, chirurg la un spital ieşean.

Un alt profesor a explicat pentru ziar că mereu a avut impresia că certurile dintre studenţi erau mai puternice decât lucrurile cu care suntem noi obişnuiţi. Le-a pus însă pe seama diferenţelor culturale - „nu m-am aşteptat la aşa ceva, dar se vedea că au temperamente şi referinţe un pic diferite”, a spus acesta pentru „Ziarul de Iaşi”. UMF Iaşi a transmis un mesaj de condoleanţe pentru familiile victimelor. Doar Ajniyah Youssef era student la UMF, Ioana Vanesa Burlacu fiind studentă în trecut, fără a finaliza studiile, la o altă universitate din Iaşi. „Conducerea UMF regretă profund trecerea în nefiinţă a studentului Ajniyah Youssef şi a prietenei acestuia Ioana Vanesa Burlacu.

Ajniyah Youssef era student în anul 2, la specializarea Medicină, linia de predare în limba franceză. Condiţiile tragice în care şi-au găsit sfârşitul cei doi tineri au cutremurat întreaga comunitate a Universităţii şi a oraşului Iaşi. Este o anchetă în desfăşurare care cercetează acest caz. Conducerea UMF Iaşi este permanent preocupată de siguranţa studenţilor şi va acorda tot concursul autorităţilor în depistarea cu celeritate a autorilor acestei abominabile fapte”, au precizat reprezentanţii universităţii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri