Victimele acordului PSAL

joi, 01 aprilie 1999, 23:00
2 MIN
 Victimele acordului PSAL

Conditiile puse de Baca Mondiala pentru acordarea mult doritului imprumut par sa aiba o consecinta neplacuta, cei 4,9 milioane de romani care au, oficial, un loc de munca urmind sa ramina si mai putini. Traian Basescu, cel care a negociat acordul cu BM, a declarat, ieri, ca procesul de restructurare din economie si de inchidere a societatilor care nu vor putea fi privatizate va duce la disponibilizarea a circa 100.000 oameni. Basescu a precizat ca in ceea ce priveste "gaurile negre" ale economiei nationale, marii giganti industriali, urmeaza a fi privatizate intreprinderi ca Sidex Galati, Alro Slatina, Roman Brasov sau Tractorul Brasov. Basescu a incercat sa-i linisteasca pe cei care se pot simti vizati de o eventuala disponibilizare, si a aratat ca cei ramasi fara slujba "vor avea in spate" 145 de milioane dolari, pentru crearea de noi locuri de munca.
Referitor la nodul gordian al economiei romanesti, restructurarea sistemului bancar, Basescu a afirmat ca Bancorex, unul din cele mai fierbinti subiecte ale actualitatii, va suferi un proces de restructurare, de restringere a activitatii si de reducere a numarului de personal. Aceste schimbari urmeaza sa aiba loc pina la sfirsitul anului 1999, iar creditele neperformante vor fi preluate de Agentia de Valorificare a Activelor Bancare. Un alt subiect spinos al restructurarii este Comtim (combinatul de porci din Timisoara), care, chiar daca nu face obiectul acordului Programului de ajustare structurala a sectorului privat (PSAL), il poate afecta pentru ca acordarea PSAL este conditionata si de finalizarea prevederilor acordului ASAL, care se refera la restructurarea agriculturii. In acest sens Basescu si-a exprimat chiar surprinderea ca Ministerul Agriculturii intentioneaza sa privatizeze mai intii Regia Tutunului, care nu constiutie o prioritate absoluta, iar combinatul Comtim este lasat la urma. Una peste alta, se pare ca Basescu a tras pina la urma spuza pe turta lui, pentru ca restructurarea va avea loc preponderent in unele sectoare controlate de un alt democrat, Radu Berceanu, deci implicit cel care va avea de cistigat va fi in principal PD.
Aproape 22 milioane lei pentru fiecare disponibilizat
Traian Basescu a aratat ca cei ramasi fara slujba vor face parte dintr-un program cu o sustinere financiara de 145 de milioane dolari, program ce va avea ca obiect crearea de noi locuri de munca. Dintre acesti bani Uniunea Europeana va acorda 100 milioane euro iar Banca Mondiala 25 milioane dolari. Daca declaratiile ministrului Transporturilor vor coincide cu realitatea, un calcul sumar duce la concluzia ca pentru fiecare disponibilizat va fi prevazuta o suma de 1450 dolari. Considerind o rata de schimb de 15.000 lei pentru un dolar, inseamna ca pentru oricare din viitorii someri vor fi alocati 21.750.000 lei. De precizat ca acesti bani nu se confunda cu sumele care se acorda ca plati compensatorii, care vor fi suportate din alte fonduri.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii