Ortopedia este sufocata de fracturile de sezon, in aceste zile. De la prima ninsoare, in fiecare zi ajung la spital 30-40 de ieseni cu diverse fracturi. Un sfert dintre ei trebuie operati. Clinica este deja supraaglomerata, aceasta avand doar 60 de paturi. "Nu s-au facut externari din cauza inzapezirii si am fost nevoiti sa mai internam pacienti in alte clinici, unde mai era loc", spune seful clinicii. Printre cei care ajung la spital sunt si cazuri grave: oameni care isi risca slujba sau altii care se tem pentru integritatea lor fizica. Cine raspunde pentru aceste riscuri sau pentru alte posibile nenorociri viitoare?
Peste 30 de ieseni ajung zilnic in Clinica de Ortopedie a Spitalului „Sf. Spiridon" cu fracturi cauzate de caderile pe gheata. Cei mai multi dintre ei aluneca pe trotuarele din oras, mai ales in zonele care nu au fost curatate de zapada si s-a format gheata. Sala de ghipsare e mereu plina si cel putin jumatate dintre pacientii care ajung aici raman in spital pentru diverse interventii chirurgicale. Pe multi dintre ieseni, sarbatorile de iarna ii vor prinde imobilizati la pat din aceasta cauza. Chirurgii ortopezi spun ca se intampla foarte des sa fie nevoiti sa opereze si noaptea, din cauza numarului mare de pacienti si al fracturilor severe.
„Nu vreau sa pierd zilele de munca"
Mircea Manuca a cazut pe gheata miercuri seara, undeva in zona Sarariei, pe o straduta care coboara de aici spre centru. Barbatul povesteste ca la ora la care se intorcea el acasa de la munca incepuse sa ninga si parea ca drumul e bun. „Era zapada pe jos si nu m-am gandit nicio clipa ca vor fi probleme. Parea stabil drumul. Din pacate insa, sub zapada care abia se asezase, deja era format un strat de gheata. Am alunecat la un moment dat si am cazut stramb cu piciorul drept", a povestit barbatul. A stat acasa doua nopti si o zi. A crezut ca e doar o entorsa si, cum mai patise asa ceva, a crezut ca va trece usor. S-a dat cu un unguent antiinflamator, a pus gheata in zona gleznei, a masat piciorul si a asteptat sa-i treaca. Asta nu s-a intamplat insa, si vineri dimineata s-a trezit cu piciorul foarte umflat si deja vinetiu. Acela a fost momentul in care si-a dat seama ca are nevoie de medic. Radiografia efectuata in Clinica de Ortopedie a aratat ca Mircea Manuca suferise o fractura de maleola (un os din zona gleznei), cu minima deplasare, la piciorul drept. Desi fractura nu-i foarte grava si nu este nevoie de interventie chirurgicala, problema ii da mari batai de cap pacientului care incearca „negocierea" tratamentului cu medicul, vrand cu orice pret sa evite o perioada prea lunga in care sa fie nevoit sa poarte ghips. „Nu suport ghipsul, chiar nu vreau sa stau imobilizat si sa pierd zilele de munca. Stiti cum e zilele astea, peste tot sunt pastrati oamenii care nu lipsesc niciodata, care nu-si iau niciodata concedii. Eu sunt sofer si cu ghipsul asta ar trebui sa lipsesc prea mult de la munca", a spus barbatul. Frica lui cea mai mare este ca risca sa-si piarda slujba din acest motiv.
Se opereaza si noaptea
Mircea Manuca a mai avut probleme la acelasi picior, insa atunci a fost vorba doar despre o entorsa la genunchi, si s-a rezolvat mult mai repede. De data asta va trebuit sa stea cateva zile cu piciorul imobilizat cu atele, pana se dezumfla, si apoi va trebui sa stea cu ghips cateva saptamani. „Sunt culmea si astia. Nu are nimeni grija de trotuare, nu s-a pus deloc nisip sau sare prin locurile pe unde merg pietonii. Se ocupa doar de strazile mari si pe celelalte nu intra nimeni sa le curete. Sarea si nisipul ar mai inmuia gheata si nu s-ar mai intampla accidente. Cand vezi putina zapada depusa pe trotuar ti se pare ca e bine de mers, insa te inseli, si uite asa ajungi la spital", a mai spus pacientul. Medicul incearca sa-l convinga ca trebuie sa pastreze ghipsul, altfel putand sa apara numeroase complicatii. „Daca nu ramaneti cu piciorul imobilizat, fractura se poate agrava si apoi va fi neovie de operatie, nu incercati sa ocoliti recomandarile mele. Acum stati cateva zile cu atela si apoi punem ghips", ii spune medicul de garda pacientului.
Si Irina Airinei a avut ghinionul sa cada pe gheata. Femeia de 40 de ani a alunecat pe gheata si a cazut pe scarile din fata unei case. Are noroc insa: fractura de cot de la mana dreapta nu trebuie operata. Va sta insa in ghips pana in prima zi de Craciun, astfel ca pregatirile pentru sarbatori vor intra in grija sotului si a fetitei de noua ani pe care o are. „Mi-e foarte greu in aceste conditii, dar n-am de ales. Eu nu ma pot folosi de mana stanga, din pacate, si nu stiu cum voi reusi sa muncesc. Am un post de economista si am nevoie de ambele maini pentru munca de zi cu zi. S-a nimerit foarte rau acum, mai ales ca vin sarbatorile si sunt multe de facut si in casa. Voi ajuta si eu cat pot, asta e", a spus femeia.
Medicii spun ca deja sunt prea multi pacienti si nici nu mai exista locuri pentru cei care apar de la o ora la alta. Astfel, daca in fiecare zi sunt internati in vederea unor interventii chirurgicale aproximativ 10-12 pacienti cu fracturi din cauza caderilor pe gheata, au fost si zile cu 18 internari. „De obicei vin cate 30-40 de pacienti cu fracturi pe zi, cam 10-12 dintre ei avand nevoie de operatii. Problema este ca nu mai avem locuri, nu s-au facut externari din cauza inzapezirii si am fost nevoiti sa mai internam pacienti in alte clinici, unde mai era loc. Speram sa se mai rezolve cu drumurile si sa mai putem externa pacienti, sa facem loc altora. La noi se opereaza permanent, inclusiv noaptea, atunci cand vin urgente majore cu fracturi deschise", a declarat conf.dr. Ovidiu Alexa, seful Clinicii de Ortopedie. Majoritatea pacientilor sunt persoane cu varste peste 60 de ani, cele mai intalnite fracturi ce au nevoie de operatii fiind cele de sold si de pumn.
Ce spun edilii
Primaria recunoaste ca sunt probleme pe trotuare, dar isi declina partial responsabilitatea. „Trotuarele sunt impracticabile, pe unele actionam noi, pe altele trebuie sa intervina societatile comerciale", spune viceprimarul Mihai Chirica. „Am luat legatura cu Politia Locala si Corpul de Control, sa dea somatii la toate societatile comerciale si la toti proprietarii sa-si degajeze trotuarele. Politia Locala a aplicat intr-o zi 30 de sanctiuni. Si asociatiile de proprietari vor fi notificate", adauga viceprimarul.
Publicitate și alte recomandări video