Premierul Victor Ciorbea a declarat, joi, ca intentioneaza sa retraga cele trei proiecte de lege privind privatizarea sistemului bancar si sa le promoveze prin ordonante de urgenta.
"Nu mai putem amina la nesfirsit declansarea procesului de privatizare a sistemului bancar", a afirmat seful Executivului, adaugind ca va promova cele trei proiecte de lege prin ordonante de urgenta, chiar daca vor exista reactii potrivnice din partea opozitiei.
Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Jacques de Larosiere, a declarat, miercuri, in cadrul intrevederii cu ministrul Finantelor, Mircea Ciumara, ca institutia pe care o reprezinta este interesata de restructurarea si privatizarea unor institutii bancare, cum ar fi Banca Agricola, si a unor societati comerciale sau regii autonome. Intentia BERD este ingreunata de trenarea realizarii cadrului legislativ necesar privatizarii sistemului bancar.
Ciorbea si Larosiere au abordat, in cadrul intrevederii de joi, o serie de proiecte deja negociate in valoare totala de 350 de milioane de dolari, care urmeaza sa fie semnate. Victor Ciorbea a adaugat ca in urmatoarele 18 luni vor fi finalizate alte negocieri pentru incheierea unor proiecte insumind 650 de milioane de dolari. Proiectele vizeaza sistemul energetic, telecomunicatiile, privatizarea diverselor societati comerciale, cum ar fi IMGB si Oltchim. De asemenea, BERD va colabora la realizarea unui proiect privind refacerea retelelor de apa in 25 de municipii din tara.
Ciorbea a adaugat ca inaintea reuniunii Consiliului Consultativ al celor sase organizatii financiare – FMI, Banca Mondiala, BERD, BEI, G 24, UE – care se va desfasura pe 19 noiembrie, va avea loc o reuniune prealabila cu conducerea BERD, pentru analizarea proiectelor respective.
Larosiere a afirmat, in cadrul intilnirii cu Mircea Ciumara, ca este in interesul Rom?niei ca restructurarea economiei sa se realizeze cit mai rapid, aratind ca implicarea BERD in Europa Centrala si de Est are loc in perspectiva aderarii statelor din aceasta regiune la UE.
Presedintele BERD a aratat ca Rom?nia este al doilea client ca importanta al acestei institutii financiare europene si a apreciat ca, in conditiile in care Guvernul de la Bucuresti s-a angajat in mod hotarit pe calea reformelor economice, aceasta banca urmeaza sa joace un rol cu adevarat istoric in Rom?nia.
Publicitate și alte recomandări video