Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.
Indiferent ceea ce se scrie, indiferent de ceea ce scriem, Cristiano Ronaldo a fost unul dintre marii fotbalişti ai contemporaneităţii. Oare mai este? Născut acum 37 de ani în mijlocul Atlanticului, în insulele Azore, Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro a fost şlefuit la Sporting Lisabona, printre alţii şi de al nostru Laci Bölöni. Manchester United Real Madrid, Juventus Torino şi din nou Man United au fost etapele unei cariere ieşite din comun. A debutat la naţionala portugheză la 18 ani, înlocuindu-l pe predecesorul său întru glorie, Luis Figo. A apărut în arena marilor competiţii, la Euro 2004, un campionat atât de nefericit pentru naţionala sa, învinsă de două ori de surprinzătoarea echipă a Greciei. A înscris atunci două goluri, dar mai important este preluarea definitivă a băţului de ştaferă de la Figo, care a înţeles, după acel campionat, că vremea lui dusu-s-a. De atunci, Cristiano a jucat la patru Cupe Mondiale (inclusiv cea pe care o urmărim acum) şi patru „Euro”, trecând printr-un alt moment dificil; finala Euro2016 de la Paris când „CR7”, artizan principal al calificării în ultimul act, nu a putut să se bucure integral de victoria echipei sala în faţa Franţei, fiind accidentat şi înlocuit în min. 25. Este lider mondial la selecţii în naţionale (195) şi goluri (118), are un premiu FIFA World Player, cinci Baloane de Aur şi.....
Şi gata cu apologia fiindcă în mod cert lui CR7 nu i-au murit lăudătorii. Este bine, totuşi, să evidenţiem cu cine avem de-a face, deşi nu există iubitor de fotbal ca să nu ştie cine este Cristiano Ronaldo. Însă toate tribulaţiile actuale ale marelui star îşi trag seva din cariera sa prodigioasă, pentru că marile valori au şi imense orgolii. Să mai pomenim de Regele nostru fotbalistic. Gică Hagi? Cel care acum 24 de ani cerşea statuie şi care nici acum, ca unul dintre cei mai buni antrenori români (chiar cel mai bun), nu s-a vindecat de megalomania caracteristică marilor staruri cu temperamente năvalnice? Lui Hagi asemenea răbufniri de orgoliu îi trec repede. Lui Cristiano, îi trec şi mai repede. CR7 şi-a stricat treburile la Man United pentru o izbucnire demnă de un starleţel de Liga I de pe la noi: „de ce mă schimbi, mister tocmai pe mine? Nu ştii cine sunt?”. La naţionala Portugaliei, s-a stricat cu Fernando Santos pentru ceva similar. Santos, care pare a deveni cel mai bun selecţioner portughez all-time, l-a pedepsit. Şi i-a ieşit cum nu se poate mai bine iscusitului tehnician. Fără Cristiano (intrat pe teren, totuşi, în final), Portugalia a învins solida echipă a Elveţiei cu 6-1, iar înlocuitorul său, Gonzalo Ramos a marcat trei goluri. E greu de ştiut dacă Gonzalo a preluat ştafeta de la Ronaldo, la fel ca Rolando de la Figo acum 18 ani, dacă va fi noul Cristiano, sau va fi unul dintre atacanţii doar peste medie a Lusitaniei, precum Nuno Gomes, Pauleta sau - hai să zicem - Quaresma.
Ce s-a întâmplat apoi ţine de domeniul miracolului fotbalistic. Întreg lotul, cu Ramos în frunte, care sărbătorise victoria în faţa unui Ronaldo stingher, s-a întors spre colegul care le-a fost şef, tătic şi Rege. Suporterii din tribune deja îi scandau numele de pe la 3-1. Până şi intransigentul don Fernando stă în cumpănă dacă să joace cu sau fără CR7 în confruntarea cu Maroc din sferturi.
Fotbaliştii de mare tehnicitate, marii „mingicari” cum le spunem noi sunt precum artiştii: firi sensibile, orgolioase şi uneori dominatoare. Nici Messi nu-i departe, deşi se manifestă public mai discret. Ca un adevărat artist al balonului, Cristiano Ronaldo suferă, dar a demonstrat că poate să-şi învingă aleanul şi orgoliul. Arătându-şi susţinerea şi disponibilitatea faţă de naţionala Portugaliei, candidată chiar la titlul suprem. Cu ajutorul fanilor şi al coechipierilor. Iar dacă acest Cristiano Ronaldo va mai avea ceva de spus la această Cupă Mondială, meritul aparţine atât suporterilor, cât şi colegilor care nu au uitat ceea ce CR 7 a făcut pentru ei.
Cuvinte cheie: + Cristiano Ronaldo, CR7, nationala Portugaliei, Cupa Mondiala Qatar 2022, Fernando Santos, Sergio Ramos
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Motivele pentru care tancul Leopard este considerat cel mai bun din lume
Ford va decide până la jumătatea lunii februarie câte locuri de muncă va elimina în Europa
China anunţă o scădere cu 80% a bilanţului zilnic al morţilor din cauza COVID-19
Ciorapii lungi – confortul, mai presus de estetică în sezonul rece (P)
Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului
Google face concesii importante în India legate de Android. Compania a fost amendată pentru monopol
3 mituri despre videochatul în Iași. Ce este și ce nu este jobul ăsta (P)
Fraţii Tate, din nou la sediul DIICOT pentru a asista la percheziţiile informatice
Ilustraţii rare ale fabulelor lui La Fontaine, vândute la New York pentru 2,3 milioane de dolari
Elon Musk caută trei miliarde de dolari pentru a plăti datorii făcute pentru preluarea Twitter
A crescut valoarea contribuției de sănătate pentru cei care se asigură pe durată determinată
Trump a fost reprimit pe Facebook şi Instagram. Meta anunţă că îi va restabili conturile suspendate
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.