Victoria lui Ciolacu creează perdanți la Iași. Două vorbe despre Dilema Cozet

miercuri, 12 iunie 2024, 03:00
1 MIN
 Victoria lui Ciolacu creează perdanți la Iași. Două vorbe despre Dilema Cozet

Ghici cine credeți că tresare acuma după alegeri cel mai tare la Iași când Ciolacu bate victorios cu pumnu-n masă la București?

Căci chiar așa e percepția, după scorul scos la europarlamentare, cel mai bun semn pentru alegerile din toamnă la parlament: partidoiul cu Ciolacu în frunte iese victorios.

Dar nu numai pe plan evropenesc sau național, ci, zice-se, Ciolacu a ieșit după aceste alegeri victorios și în partid. Asta pentru că, iată, aripa care-i făcea cele mai multe probleme, Firea-Stănescu, este acuma cu botul pe labe: Firea a pierdut cu brio și nu mai poate ridica nicio pretenție, în timp ce aliatul ei, sforarul oltean Stănescu, a dat puternic cu oiștea-n gard taman în orașul lui de baștină, Slatina, omul său aflat în funcție la premărie fiind bătut măr de candidatul liberal.

Cine plânge așadar în pumni la Iași pentru aceste răsturnări de fotolii? Păi, ar trebui să știți, de-un par egzamplu, că măcar un dipotat ieșean, mai dispre Târgu de felul lui, îi datorează cariera susținerii venite de la oltean (unii zic căci contra-cost, noi însă ne abținem), în timp ce alții o aveau mai prin ricoșeu. Ceea ce nu e bine deloc, mai ales că urmează acușica chinurile facerii viitoarelor liste pentru parlamentare…

Bogdăneii, încotro?

Și tot din categoria asta a evenimentelor de pe valea plângerii politice, cică la partidoiul ieșean am mai putea vedea niscai mișcări de trupe în perioada următoare, avându-i ca protagoniști pe cei doi Bogdănei candidați.

Pe de o parte, faptul că liderul pe munițip a pierdut nu ar fi un capăt de țară. Dar faptul că a pierdut cu un scor mult sub partid, adicătelea că ar fi tras astfel partidul în jos, asta s-ar putea să coste mult.

Deși părerea noastre e că diferența asta se datorează altor schepsisuri, nu lipsei de calități a candidatului lor (Chirica cel de stânga votat de pesediști etc.), aceeași socoteală s-a aplicat și la madama cu Camelii când a candidat în 2020, și din cauză că a scos mult sub partid a venit ordin de la centru să nu mai fie pusă pe liste la dipotați, deși i se promisese.

Mna, știți voi cum e: nuanțele care se văd din elicopter la Iași de la Bucale nu se văd nici cu lupa. Dar, poate că daravera se va schimba tura asta, căci cu Dragnea era altă socoteală.

În ce privește faptul că celălalt Bogdănel a pierdut, asta cică nu o să-l coste mai nimica, motivul fiind acela că el a scos peste partid binișor, adicătelea a tras în sus, cum ar veni. Că e din cauza lui, ori că din cauza alinierii aștrilor, asta e altă mâncare de pește, evident.

Dilema Cozet

Și, în sfârșit, o altă concluziune a alegerilor de la Iași, la final, haidați să fie din zona cealaltă a pârleazului politic.

De-un par egzamplu, să spunem două vorbe despre Cozet și despre argumentul ei că voturile obținute de ea sunt ale ei, că nu le datorează USR nicidecum, ca să se fi retras întru binele obștii.

Da și nu, am zice, căci până la urmă ne putem întreba: cui datorează ea notorietatea mare din târg pe care o are acum? Nu cumva în primul rând celor peste 30 procente scoase în 2020 când a candidat cu USR?

Pe de altă parte, scorul bun scos de ea, dar și de partidul ei, o îndreptățește să stea cu coada pe sus. Dacă ar fi luat doar un 8 la sută, atât cât să-i strice socotelile lui Bodea, ar fi justificată supărarea. Dar la scorul ăsta te întrebi, oare nu cumva Bodea a greșit pentru că nu a stăruit să rămână în echipă. El este ca acel cetățean care s-a bucurat tare când s-a văzut cu sacii în căruță, fără să bage de seamă la cal, care plecase.

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii