De Sănătate

Punem punctul pe știi

Victorie a sindicaliştilor sărbătorită la Iaşi. Cresc cu 20% salariile în sănătate. Sindicalist ieşean: „Sincer, nu speram”

miercuri, 03 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 Victorie a sindicaliştilor sărbătorită la Iaşi. Cresc cu 20% salariile în sănătate. Sindicalist ieşean: „Sincer, nu speram”

Guvernul României a luat la mijlocul lunii martie o decizie care a aplanat mai bine de jumătate din protestatarii din sănătate: a aprobat majorarea, în medie cu 20%, în două tranşe, a salariilor de bază din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că decizia Guvernului este o victorie în urma discuţiilor cu sindicatele, una care nu părea plauzibilă la începutul negocierilor.

„Este un lucru foarte bun, o realizare la care vă spun sincer că nu prea speram la începutul anului, când s-au dat 5% pentru toţi bugetarii. Ne gândeam, să fiu cinstit, că în 2024 vom rămâne doar cu acea creştere de 5%. Nu rezolvă toate inechităţile din sistem, nu rezolvă toate problemele legate de sporuri, dar e un început. Este o creştere importantă, într-un an de criză, care acoperă inflaţia din ultimii doi ani. E cu atât mai importantă cu cât sunt angajaţi din 2018 care nu au primit nimic în plus la salarii”, a precizat Iulian Cozianu.

Ce înseamnă creşterea? Cam 1.000 lei în mână la salariul mediu

Ce înseamnă această creştere salarială? Înseamnă că, diferenţiat, toate categoriile de lucrători în sistemul de sănătate, de la personalul TESA la medici, vor primi o creştere care poate ajunge până la 30%. Iulian Cozianu a explicat că procentul a fost gândit de aşa manieră încât cei cu salarii mici să aibă o creştere mai semnificativă şi să aibă un procent mai mare. Pentru că dacă se dădea 20% la toată lumea, „cei cu salarii mari s-ar fi dus în pod cu veniturile, iar cei mici ar fi fost dezavantajaţi în continuare fiindcă se adâncea discrepanţa”.

Concret, această majorare salarială înseamnă că personalul cu salarii mici şi medii din sistemul sanitar va vedea, după aplicarea ambelor tranşe, o creştere de 1.800 – 1.900 de lei brut, deci până la 1.000 de lei net.

Dar mişcările sindicale nu se vor opri aici. Federaţia Solidaritatea Sanitară, care reprezintă un procent mai mic din angajaţii din sănătate, a anunţat proteste luni, 11 martie, la Bucureşti, spunând că această creştere salarială este prea mică.

Din aprilie, începe procesul pentru sporuri şi indemnizaţia de hrană

Iar cei de la Sanitas au în aprilie primul termen în ceea ce Iulian Cozianu denumeşte a fi unul dintre cele mai ample procese din România. Sindicatul cere pentru 80.000 de persoane recalcularea sporurilor, care se dau la nivelul anului 2018, şi a indemnizaţiei de hrană, îngheţată cu calculul la salariul minim din 2018.

„Cerem ca actuala lege de salarizare unitară, ce trebuia să ajungă la maturitate în 2022, să fie aplicată. Fiindcă nu s-a întâmplat asta. Am cerut ca lucrurile să fie raportate la piaţa de acum, nu la indicatorii din 2018. Nu ştiu dacă a mai făcut cineva vreodată o acţiune atât de mare. Mesajul e simplu: nu ne-am culcat pe laurii victoriei, continuăm programul pe care ni l-am asumat şi încercăm pe toate căile să ne obţine drepturile; nu dăm înapoi şi la această metodă, de a apela la instanţă”, a precizat Iulian Cozianu.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii