Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Victorie socialistă la Madrid

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Victoria PSOE şi succesul personal al lui Pedro Sánchez ne arată că formaţiunile tradiţionale au resurse de regenerare, dacă sunt bine întemeiate doctrinar. Tocmai această bună întemeiere le permite să se reformeze şi să absoarbă şocurile, să genereze lideri de calitate şi să-şi menţină identitatea la capitolul politici publice.

Alegerile legislative din Spania oferă câteva motive de optimism socialiştilor europeni, înaintea votului de la sfârşitul lunii mai. Într-un context foarte dificil, victoria Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a fost convingătoare: scorul electoral şi numărul de mandate s-au îmbunătăţit, după o scurtă perioadă scurtă de guvernare, oferind partidului şanse foarte mari de a construi o coaliţie guvernamentală. Ar fi un al doilea succes obţinut de formaţiunile din Partidul Socialiştilor Europeni (PSE) într-un interval relativ scurt, după victoria la limită obţinută de social-democraţii finlandezi.

Spania este, însă, o ţară cu reprezentare mult mai consistentă în Parlamentul European, astfel că o repetare a performanţei de duminică ar face din PSOE un jucător-cheie în grupul socialist, aşa cum fusese în perioada lui Rodríguez Zapatero sau, în primii ani după aderare, în epoca Felipe Gonzáles. Cel mai probabil, premierul (reconfirmat) Pedro Sánchez îşi va întări poziţia în mişcarea socialistă europeană. N-ar fi exclus ca Partidul Social-Democrat german sau Partidul Democrat italian să aibă mai mulţi reprezentanţi, pentru că delegaţiile naţionale respective sunt mai numeroase. De asemenea, laburiştii britanici ar putea trimite la Bruxelles şi Strasbourg un grup numeros, dacă se vor organiza şi acolo alegeri, dar situaţia Regatului Unit este specială. În PSE contează dacă partidul este victorios sau nu pe plan intern, dacă se află la cârma guvernului naţional, dacă victoria a venit graţie unui program electoral compatibil cu socialismul democratic vest-european (ceea ce nu se întâmplă în cazul socialiştilor români sau slovaci) şi, în fine, dacă în frunte se află un lider care să poată deveni o sursă de inspiraţie şi peste graniţe. Pedro Sánchez poate deveni un asemenea lider, dar există şi un potenţial obstacol: Catalonia.

Problema secesiunii catalane a contribuit la creşterea semnificativă a participării la vot şi va rămâne subiectul numărul unu pe agendă, indiferent de formula de coaliţie pe care o va încerca Pedro Sánchez. Dacă nu se întâmplă ceva neaşteptat, principalul partener va fi platforma Unidas Podemos (UP- noua stângă radicală), iar aici apare un mare plus pentru liderul PSOE: a obţinut victoria şi în confruntarea tăcută, dar foarte dură, din interiorul stângii spaniole. În mare măsură, reîntoarcerea la PSOE a multor alegători de stânga care sprijiniseră UP în precedentele două scrutine poate fi atribuită şi leadership-ului exercitat de Pedro Sánchez. Presupunând că acest raport de forţe va fi reconfirmat în alegerile europene, familia PSE are un motiv de satisfacţie în plus, pentru că la Bruxelles şi Strasbourg grupul stângii radicale este mai degrabă un concurent decât un partener pentru socialiştii tradiţionali.

Aşadar, calculele preelectorale indică apariţia unui pol spaniol în PSE. Este o veste bună pentru acest grup, dar ea nu va putea compensa, la sfârşitul lunii mai, pilula amară ce pare să vină de la Paris, unde Partidul Socialist ar putea înregistra un minim istoric din cauza cleştelui în care îl prind centriştii preşedintelui Macron şi stânga radicală ("Franţa nesupusă" a lui Jean-Luc Mélenchon). Dacă ne raportăm şi la cazurile german şi italian, menţionate mai sus, la absenţa unei formaţiuni puternice în Polonia, la îngheţarea relaţiilor cu PSD din ţara noastră şi la cota slabă la care se află în Partidul Laburist olandez, formaţiunea spitzenkandidat-ului Frans Timmermans, vedem că socialiştii europeni au probleme serioase în ţările mari ale Uniunii Europene.

Desigur, nici principalii lor adversari, Partidul Popular European (PPE), nu se află într-o situaţie strălucitoare. De altfel, componenta lor spaniolă, Partidul Popular, a înregistrat cel mai slab scor din întreaga sa istorie, nemaifiind capabil să funcţioneze ca umbrelă pentru toate componentele zonei de centru-dreapta. Este un avertisment pentru elitele PPE de la Bruxelles şi Strasbourg, pentru că se observă, iarăşi, un cleşte format din partide noi: dinspre centru Ciudadanos ("Cetăţenii"), aparţinând grupului ALDE, iar dinspre dreapta dură Vox, formaţiune nou-intrată în arena politicii de vârf şi care ar putea adera la grupul "Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor" pe care îl pregătesc Matteo Salvini şi Marine le Pen. Este o situaţie cu care se confruntă şi alte partide populare şi creştin-democrate vest-europene, iar tendinţa s-ar putea accentua în următorii ani.

În ansamblu, însă, victoria PSOE şi succesul personal al lui Pedro Sánchez ne arată că formaţiunile tradiţionale au resurse de regenerare, dacă sunt bine întemeiate doctrinar. Tocmai această bună întemeiere le permite să se reformeze şi să absoarbă şocurile, să genereze lideri de calitate şi să-şi menţină identitatea la capitolul politici publice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri