anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Victorie surpriză a societății civile: Extinderea Penitenciarului s-a amânat

GALERIE
penitenciar
 • penitenciar
- +

O comisie va negocia cu Ministerul Justiţiei alternative în afara zonei rezidenţiale. "Solicităm scoaterea de pe ordinea de zi datorită îngrijorărilor intervenite în societatea civilă şi în urma discuţiilor avute în cadrul grupului de consilieri liberali", a declarat liderul de grup al consilierilor PNL.

Consilierii locali au amânat luarea unei decizii în privinţa extinderii Penitenciarului în Copou pentru anul viitor. La propunerea liberalilor, consilieri care, luna trecută, pledau în favoarea aprobării planului urbanistic, proiectul a fost scos ieri de pe ordinea de zi a plenului. În plus, reprezentanţii PNL au propus, iar deliberativul a aprobat, constituirea unei comisii de negociere cu Ministerul Justiţiei cu scopul de a identifica alternative de dezvoltare a unităţii de detenţie în afara zonei rezidenţiale a Iaşului.

"Solicităm scoaterea de pe ordinea de zi datorită îngrijorărilor intervenite în societatea civilă şi în urma discuţiilor avute în cadrul grupului de consilieri liberali. Considerăm că acest proiect necesită o analiză aprofundată, iar discutarea lui în acest moment poate fi pripită", a spus, în plen, liderul de grup al consilierilor PNL Ciprian Bostan.

Schimbarea de poziţie a liberalilor a venit şi în contextul în care, în mediul online, s-a stârnit o dezbatere amplă despre oportunitatea extinderii Penitenciarului în Dealul Copoului. De asemenea, a fost iniţiată şi o petiţie online împotriva planului urbanistic care, în termen de 24 de ore, a fost semnată de peste 700 de persoane.

O ultimă şedinţă cu scandal: consilierii PSD şi USR au părăsit sala

Ultima şedinţă a Consiliului Local (CL) s-a desfăşurat sub aceleaşi auspicii precum în tot restul anului, cu dese schimburi de replici, presărate pe alocuri cu jigniri şi atacuri la persoană, în special în ceea ce priveşte relaţia dintre PNL şi USR. În debutul şedinţei, consilierii USR şi PSD au părăsit sala, ei lipsind de la discuţii timp de aproape o oră, nemulţumiţi de faptul că liberalii au impus desfăşurarea sesiunii de interpelări la adresa executivului la finalul plenului. Tradiţional, consilierii pot adresa întrebări primarului sau altor membri ai executivului înainte de dezbaterea proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi. La revenirea în sală, consilierii PSD au purtat banderole albe în semn de protest.

Printre altele, consilierii locali au mai aprobat creşterea tarifului la salubrizare (11% este creşterea, în medie, pentru populaţie), majorarea impozitului pe clădiri şi terenuri neîngrijite în situaţia unor bunuri imobile verificate de inspectorii Primăriei, planul de acţiune pentru gestionarea zgomotului în oraş, încheierea mai multor protocoale de colaborare, modificarea statului de funcţii al aparatului de specialitate al primarului precum şi în cazul unor instituţii din subordine, vânzarea unor terenuri sau preluarea unor bunuri. De asemenea, consilierii au adoptat şi două proiecte care fac referire la noi regulamente privind procedura de atestare a administratorilor de condominii, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice. Nu în ultimul rând, consilierii locali au decis acordarea titlului de cetăţean de onoare în cazul directorului Clubului Salariaţilor CFR Iaşi, profesorul Paul Zamfir, şi al directorului Muzeului Municipal, Aurica Ichim.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.