VIDEO 9 decembrie – Ziua internaţională împotriva corupţiei

luni, 09 decembrie 2024, 10:00
2 MIN
 VIDEO 9 decembrie – Ziua internaţională împotriva corupţiei

Ziua internaţională împotriva corupţiei a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la 31 octombrie 2003 şi este sărbătorită anual la 9 decembrie, conform site-ului https://www.un.org/en/observances/anti-corruption-day.

La 31 octombrie 2003, Adunarea Generală a adoptat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi a cerut secretarului general să desemneze Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă (UNODC) ca secretariat pentru Conferinţa Statelor Părţi a Convenţiei (Rezoluţia 58/4). De atunci, 190 de părţi s-au angajat să respecte obligaţiile anticorupţie ale Convenţiei, arătând recunoaşterea aproape universală a importanţei bunei guvernări, a răspunderii şi a angajamentului politic. De asemenea, Adunarea a desemnat ziua de 9 decembrie drept Zi internaţională anticorupţie, pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la corupţie şi la rolul Convenţiei în combaterea şi prevenirea acesteia. Convenţia a intrat în vigoare în decembrie 2005.

Potrivit site-ului ONU, www.un.org, corupţia este un fenomen social, politic şi economic complex care afectează toate ţările şi subminează instituţiile democratice, încetineşte dezvoltarea economică şi contribuie la instabilitatea guvernamentală.

Lumea se confruntă în prezent cu unele dintre cele mai mari provocări din mai multe generaţii, provocări care ameninţă prosperitatea şi stabilitatea pe tot globul. Corupţia atacă fundaţia instituţiilor democratice prin distorsionarea proceselor electorale, pervertirea statului de drept şi crearea de mlaştini birocratice, al căror singur motiv de existenţă este mita. Dezvoltarea economică este încetinită, deoarece investiţiile străine directe sunt descurajate, iar întreprinderilor mici din ţară deseori le este imposibil să depăşească „costurile de pornire” necesare, din cauza corupţiei.

Prevenirea corupţiei, promovarea transparenţei şi consolidarea instituţiilor sunt esenţiale, dacă se doreşte îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Obiectivele de dezvoltare durabilă.

Mai mult pe Agerpres.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii