anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

VIDEO: “Mormântul Crăiesc”de la Conceşti, admirat astăzi în Muzeul Ermitaj din Rusia

GALERIE
comoara Concesti
 • comoara Concesti
- +

Este una dintre cele mai bogate şi mai interesante descoperiri, nu numai pe teritoriul României, ci chiar din sud-estul Europei. Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice de pe teritoriul judeţului Botoşani se află la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg-Rusia.

Senzaţionala descoperire datează din anii 1811-1812 şi reprezintă unul din cele mai bogate şi mai interesante contexte funerare antice, atribuite perioadei romane târzii sau triburilor germanice care apar în perioada sec. IV în nord-estul României.

Condiţiile de descoperire au fost realizate întâmplător, prin prăbuşirea malului pârâului Podriga, când a apărut un mormânt construit din piatră cioplită cu boltă şi cu pardoseală de lespezi. În interior – într-un sicriu de lemn putrezit cu legături masive de aur se afla un schelet uman, iar alături, în stânga sa, un schelet de cal.

Istoricul Alexandru Odobescu relatează în „Note de călătorie” episodul descoperirii „mormântului crăiesc” de la Conceşti:

„ş…ţ un băiat de 13 ani, numit Vasile al Pachiţei, din cătunul Langa, împreună cu alţi copii din sat, păscând oile pe coasta stângă a pârâului Podriga ş…ţ aflară într-o zi, subt o surpătură proaspătă a malului, o tablă rotundă de argint şi mai multe pietre scumpe, precum rubine şi smaragde. Copiii obţinură pe acele pietricele covrigi şi smochine de la un evreu din Darabani, dar proprietarii moşiei, fiind îndată înştiinţaţi, puseră să caute printre năruiturile malului, şi găsiră ş…ţ o boltă zidită de piatră cioplită şi pardosită cu lespezi, în care se văzu un mormânt cu osemintele unui om, înconjurate de numeroase şi bogate podoabe, precum şi un schelet de cal”.

După unele informaţii furnizate mai târziu de cei ce făcuseră descoperirea, oasele umane ar fi fost învelite într-o stofă de mătase putrezită pe care se păstrau numai bogate ornamente de fir şi mărgeluţe. La capul scheletului se afla o coroană de aur masiv în forma unei cununi cu colţurile în sus. Printre osemintele de cal s-au găsit piese de harnaşament din aur.

Citiţi materialul integral pe botosaneanul.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.