anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 18.09.2020

VIDEO: „Triunghiul Bermudelor“ din Munţii Parâng. Locul enigmatic devenit cimitir al avioanelor prăbuşite

GALERIE
cimitir avioane parang
  • cimitir avioane parang
- +

Un loc din Munţii Parâng a fost transformat într-un adevărat „cimitir al avioanelor”. Aici au rămas împrăştiate printre stânci rămăşiţele mai multor aeronave militare prăbuşite în trecut, unele din anii celui De-al Doilea Război Mondial, scrie adevarul.ro

FOTO: Lucian Ignat

O mulţime de lacuri glaciare, pajişti alpine împodobite cu flori, poieni acunse în păduri aproape neumblate, stânci care taie răsuflarea celor care vor să le cucerească, creste acoperite de zăpadă, aflate în stăpânirea turmelor de capre negre şi panorama unuia dintre cele mai înalte vârfuri din ţară, Parângul Mare (2.519 metri) sunt atracţiile turistice cele mai cunoscute ale Masivului Parâng.De-a lungul timpului, muntele şi-a căpătat însă şi un renume mai puţin obişnuit, de „cimitir aviatic”. Parângul a fost locul mai multor accidente aviatice, iar mmărturie stau numeroasele rămăşiţe de aeronave abandonate în zona alpină, într-un loc pe care unii localnici îl aseamănă „Triungiului Bermudelor” - zona despre care s-au născucit o mulţime de poveşti despre dispariţii şi accidente misterioase. La peste 2.000 de metri, în căldarea Roşiile de la poalele Vârfului Parângul Mare, se găsesc împrăştiate printre „momâile” din piatră şi lacurile glaciare, rămăşiţe a cel puţin două avioane, zdrobite de stânci în deceniile trecute.

„Am urcat într-o drumeţie de duminică pe traseul Refugiul Agăţat spre Căldarea Roşiile şi Zănoaga Stânii de la poalele vârfului Parângul Mare şi, la circa 2.000 de metri altitudine, pe lângă splendoarea acestui ţinut şi a lacurilor glaciare care îl împodobesc, mi-au atras atenţia şi numeroasele resturi de avioane vechi, împrăştiate pe pajiştile alpine: de la bucăţi destul de mari din scheletul unei aeronave vechi şi din fuselaje, la obiecte mici, metalice, unele mâncate de rugină, pe care nu le-am putut identifica. Cel mai mult m-a captivat vederea unui rotor de avion despre care am aflat ulterior că s-a prăbuşit în anii ´60 – o adevărată piesă de muzeu care străjuieşte peste căldările masivului”, spune Lucian Ignat, un tânăr fotograf din Hunedoara.

Epavele aeronavelor prăbuşite în masivul Parâng au atras atenţia nu numai turiştilor, dar şi salvamontiştilor şi muzeografilor din Deva. Resturile unuia dintre avioane au rămas pe munte din anul 1965, în urma unui accident aviatic în care ar fi murit cinci oameni. În iarna acelui an, îşi amintea salvamontistul Dumitru Bârlida, aparatul efectua un zbor secret pe ruta Timişoara  – Craiova, dar a fost prins de furtună, deasupra Parângului, iar pilotul ar fi încercat să aterizeze forţat însă nu a reuşit. Aeronava militară s-a zdrobit de stânci, iar o avalanşă a ucis şi îngropat în zăpadă întregul echipaj. Dumitru Bârlida a relatat că, la scurt timp după prăbuşire, împreună cu alţi alpinişti a urcat pe munte, în ajutorul victimelor, însă după două zile de căutări, autorităţile le-au interzis echipei de alpinişti să continue acţiunea. Au fost aduşi militari de la o unitate din Braşov, care au continuat căutările timp de aproape trei luni, până la găsirea epavei şi a cadavrelor. Trupurile celor cinci ofiţeri au fost înfăşurate în paraşute şi coborâte de pe munte, împreună cu echipamentele militare. În 2010, salvamontiştii şi angajaţi ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au urcat din nou în „cimitirul aviatic” pentru a recupera alte rămăşiţe din aeronavă, planul fiind ca acestea să fie expuse la Complexul memorial „Aurel Vlaicu”, din satul Aurel Vlaicu, judeţul Hunedoara. Atunci, a fost recuperat motorul şi o parte din fuselaj, însă restul pieselor au rămas pe munte sau au fost luate de turişti şi de ciobanii care au avut nevoie de ele la amenajarea unor stâne.

Continuarea, pe  adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fără dezbatere

Claudiu RAUS

Fără dezbatere

De ce nu vrea Mihai Chirica dezbatere? Ca să nu ne uităm ca la circ şi să mâncăm seminţe, cum spune? Nu: e vorba de altceva…

Filmuletul zilei

opinii

Un personaj detestabil

Alexandru CĂLINESCU

Un personaj detestabil

Ieşind dăunezi în oraş, ce-mi văd ochii? Pe panourile de afişaj electoral, fotografiile candidaţilor PSD la primărie şi la preşedinţia Consiliului judeţean sunt însoţite de fotografia Gabrielei Firea, cu menţiunea „Primarul Bucureştiului sprijină PSD Iaşi!”. O astfel de alăturare e o dovadă de slugărnicie de partid şi ar trebui - în mod normal - să fie nu un sprijin, ci un handicap.

Petre Ţuţea şi inginerii

Neculai SEGHEDIN

Petre Ţuţea şi inginerii

Eram la o manifestare ştiinţifică în deschiderea căreia un reputat profesor bucureştean a avut o foarte interesantă conferinţă legată de rolul şi importanţa ingineriei în dezvoltarea societăţii şi, pentru a fi mai convingător, a dat un citat din Petre Ţuţea: „Dacă într-un salon, într-un colţ, unul fumează şi tace, ăla e inginer... Inginerul e practic, savantul nu e practic. Când i s-a spus lui Max Planck, creatorul fizicii cuantice, că s-a mai găsit o aplicaţie, el a spus: care e, mă? Uite care... - Ca să vezi, nici nu m-am gândit!”. 

Cu „cioara vopsită”, electoral

Nicolae CREŢU

Cu „cioara vopsită”, electoral

Deşi, faţă de speranţele de acum peste trei decenii, experienţa realităţilor trăite în materie de „ofertă” şi „cuvânt” (promisiuni, propagandă, nu numai electorală) ne-a vindecat de multe iluzii şi aşteptări rozacee de la „clasa politică”, cum îi place să-şi spună ea însăşi, campaniile de prag de alegeri aduc cu ele noi mostre de ipocrizie „şmecheră” şi verbiaj de umplutură, fără nicio temelie credibilă şi fără nicio altă miză reală, alta decât tentativa de doar ademenire a votului, pesemne ţintind încă niscaiva... naivi sau proşti dispuşi, chiar dacă tot mai puţini, să se lase îmbrobodiţi şi, în fond, dispreţuiţi tocmai de astfel de greţoşi măsluitori, din nou în ofensivă, gata să se reînfigă în fruntea bucatelor, „democratic”, simulanţi de focoasă dragoste de „popor”. 

pulspulspuls

Iată cum se scufundă Iaşul, pe mâna unor personagii precum menistrul penalilor!

Iată cum se scufundă Iaşul, pe mâna unor personagii precum menistrul penalilor!

O observaţiune filosofică şi chiar axiologică pe astăzi, stimaţi vniversitari ieşeni, despre ce a însemnat în realitate o chestiune care, la vremea ei, pentru mulţi nu părea că e chiar atât de bălţată: cocoţarea în scaunul de rector al celei mai vechi universităţi din ţară a ministrului penalilor Dragnea şi Tăriceanu, zoon politikon-ul Tudorel. 

Caricatura zilei

Controversă vegetariană

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.