Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO - ”Zeci” de morţi şi 1.000 de răniţi în revolte haotice în Kazahstan

GALERIE
proteste
  • proteste
- +

Zeci de manifestanţi au fost ucişi de poliţie în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce încercau să cucerească clădiri administrative în Kazahstan, a anunţat poliţia din această fostă republică sovietică, în care au loc revolte haotice, relatează AFP.

Doisprezece membri aii forţelor de ordine au fost de asemenea ucişi, iar alţi 353 au fost răniţi în timpul unor revolte şi manifestaţii care zguduie ţara de mai multe zile, au anunţat joi autorităţile locale la televiziunea publică.

”Corpul unuia dintre ei a fost găsit decapitat”, potrivit postului Khabar-24, citat de agenţiile Tass, Interfax-Kazahstan şi RIA Novosti.

Acest val de furie a izbucnit duminică, în provincie, din cauza scumpirii gazelor naturale, şi s-a extins apoi în cel mai mare oraş kazah, Almaty, unde s-a transformat în revoltă şi unde manifestanţi au cucerit clădiri administrative şi, o scurtă perioadă de timp, aeroportul, în timp ce jafurile s-au multiplicat.

Împotriva acestui haos, Rusia vecină şi aliaţii săi din cadrul Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (OTSC) au anunţat joi că trimit un prim contingent al unei ”Forţe colective de menţinerea păcii” în Kazahstan, la cererea acestei ţări autoritariste din Asia centrală.

Militari din Rusia, Belearus, Armenia, Tadjikistan şi Kîrgîzstan fac parte din această Forţă, a cărei misiune este ”să apere instalaţiile de stat şi militare” şi ”să ajute forţele kazahe de ordine să stabilizeze situaţia şi să restabilească statul de drept”.

Preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokaiev, a eşuat să potolească protestele, în pofida unei concesii cu privire la scumpirea gazelor naturale, demiterea Guvernului, instaurarea stării de urgenţă şi unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii în întreaga ţară.

Joi, un purtător de cuvânt al poliţiei, Saltanat Azirbek, a anunţat, în presa locală, că ”zeci” de manifestanţi au fost ucişi în tmp ce încercau să cucerească clădiri administrative şi comisariate.

Ministerul kazah al Sănătăţii a anunţat, la rândul său, la televiziunea publică, peste 1.000 de răniţi, inclusiv 62 de persoane internate la terapie intensivă.

Ministerul kazah de Interne a raportat moartea a cel puţin opt membri ai forţelor de securitate.

HAOS

”Noaptea trecută, forţe extremiste au încercat să ia cu asalt clădiri administrative, departamentul poliţiei din oraşul Almaty şi departamente locale şi comisariate de poliţie”, a anunţat el, adăugând că o operaţiune ”antiteroristă” era în curs într-un cartier la Almaty.

Imagini difuzate de presă şi pe reţele de socializare surprind scene de haos în magazine jefuite şi luarea cu asalt şi incendierea unor clădiri administrative la Almaty, în care se aud tiruri de armă automată.

Pe fondul unor probleme în funcţionarea Internetului, o purtătoare de cuvânt al Băncii centrale kazahe, Oljassa Ramazanova, a anunţat suspendarea activităţii tuturor instituţiilor financiare din ţară.

Din cauza acestui haos, preţul uraniului, în contextul în care Kazahstanul este unul dintre principalii producători mondiali, a crescut puternic, iar cursul acţiunilor întreprinderilor naţionale s-a prăbuşit la Bursa de Londra.

Kazahstanul este un loc important de ”minare” a bitcoin, care înregistrează, de asemenea, o scădere puternică.

MĂSURI DE URGENŢĂ

Preşedintele kazah a luat o serie de măsuri de urgenţă vizând ”să stabilizeze activitatea serviciilor publice, transportului şi infrastructurii”, să consolideze pregătirea forţelor de securitate şi să restablească activitatea băncilor.

Exportul anumitor tipuri de produse alimentare a fost interzis în vederea stabilizării preţurilor.

Kassym-Jomart Tokaiev a dat asigurări miercuri că ”ganguri teroriste” au ”primit un antrenament aprofundat în străinătate” şi conduc manifestaţiile.

”Grupuri de elemente criminale ne bat militarii, îi târăsc goi pe străzi, agresează femei, jefuiesc magazine”, a denunţat el miercuri într-o alocuţiune televizată.

În nopţile precedente, poliţia a tras cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene împotriva mulţimii, fără să reuşească să o împiedice să preia controlul unor clădiri administrative.

Presa locală şi martori afirmă pe reţele de socializare că manifestanţi s-au îndreptat apoi către reşedinţa prezidenţială, în oraş, pe care auncendiat-o, dar şi clădirea administraţiei oraşului şi unui post de televiziune.

Joi era imposibilă o viziune globală asupra situaţei în Kazahstan. Jurnalişti afirmă că nu mai pot fi contactaţi pe Internet sau telefon - tăiate.

Furia manifestanţilor se concentrează împotriva fostului preşedinte Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul din 1989 în 2019 şi care îşi păstrează o mare influenţă.

Nursultan Nazarbaiev este considerat mentorul preşedintelui Kassym-Jomart Tokaiev.

El este un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi a rămas preşedintele puternicului Consiliu de Securitate, însă Kassym-Jomart Tokaiev a anunţat miercuri că exercită, de-acum această funcţie.

Kazahstanul, cea mai mare dintre cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală şi principala economie a regiunii, are o importantă minoritate considerată de etnie rusă - de oimportanţă economică şi geopolitică pentru Rusia.

Moscova a îndemnat miercuri la soluţionarea acestei crize prin dialog ”şi nu prin revolte de stradă şi încălcarea legii”. Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au cerut tuturor părţilor să dea dovadă de ”reţinere”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri