Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un parc CTP cu ultimul tramvai nou adus în 1977, un oraş în care se circulă haotic, o echipă de edili care habar nu are ce ar fi de făcut

VIDEO Accident bizar în Iași: 6 maşini lovite, 7 controverse și tot atâtea întrebări

GALERIE
accident, tramvaid
  • accident, tramvaid
- +

Un nou accident la Iaşi pune în discuţie starea jalnică a parcului de tramvaie al Companiei de Transport Public, cu ultimul tramvai nou din 1977, dar şi o altă chestiune aparent minoră, dar care poate face victime omeneşti: modul haotic în care este respectat, dar şi reglementat mersul pe liniile de tramvai din oraş. Ieri la amiază, nu mai puţin de şase autoturisme au fost avariate în centrul oraşului, pe strada Anastasie Panu, de un tramvai ce părea scăpat de sub control. Dincolo de aspectele inedite ale unei tampozări în lanţ ce, poate din fericire, s-a soldat doar cu o victimă, şi cu şase maşini avariate, “Ziarul de Iaşi” ridică în articolul de faţă o problemă mai gravă: şapte controverse ce au la bază deficienţe structurale ale traficului din oraş sau ale modului în care sunt gândite investiţiile adiacente acestuia. Dacă nu se va apleca nimeni asupra lor, sigur vom mai avea astfel de accidente cu tramvaie, poate chiar şi mai grave decât cel cu morţi din Fundaţie.

 

Accidentul de ieri a avut loc în jurul orei 12, atunci când tramvaiul se îndrepta dinspre zona Palat - Moldova către Hotel Europa. La aproximativ 200 de metri de intersecţia cu strada Elena Doamna, tramvaiul a lovit un autoturism care încerca să întoarcă şi staţiona pe şine, în dreptul liniei continue duble, apoi, un altul imediat după acesta, care staţiona acolo, se pare cu aceeaşi intenţie de a vira la stânga peste linia continuă. După alţi circa 50 de metri de la aceste două ciocniri, aşa cum pare din imagini, şi fără niciun semn că ar fi frânat, tramvaiul a intrat efectiv într-un grup mai mare de autoturisme care aştepta la semaforul din dreptul Hotel Europa, pentru a face stânga către Târgu Cucu.

Imaginile arată că spaima şoferilor aflaţi în maşini la semafor a fost atât de mare încât unii au reuşit să demareze în trombă, repede, din calea tramvaiului ce le venea din spate, intrând pe contrasens deşi şi acolo erau maşini, trei dintre ei reuşind astfel să iasă din calea “bombei” şi să scape cu maşinile neatinse. Nu la fel s-a întâmplat însă cu alte patru maşini, altele decât primele două avariate, ai căror şoferi fie nu au văzut tramvaiul ce le venea din spate, fie nu au avut unde să se ferească, din imagini văzând că mai mulţi şoferi au încercat manevra, dar nu au avut spaţiu pentru a se feri.

Cine sunt în culpă?

Vatmanul a declarat poliţiştilor că nu a mai putut controla tramvaiul deoarece frânele nu mai funcţionau. “Poliţiştii rutieri au fost sesizaţi prin apel unic de urgenţă 112 despre un eveniment care a avut loc pe raza municipiul Iaşi. Este vorba despre o coliziune între un tramvai şi mai multe autovehicule. A rezultat o singură victimă, fiind vorba despre conducătoarea unui autoturism, care a fost transportată la spital. Toţi conducătorii auto care au fost implicaţi în eveniment au fost testaţi alcoolscopic, rezultatele fiind negative. În cauză se efectuează cercetări pentru vătămare corporală din culpă”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Iaşi.

Oficialii Companiei de Transport Public au anunţat că au demarat o cercetare internă privind starea tehnică a mijlocului de transport, ştiut fiind că aceste vehicule au şi un sistem de frânare suplimentar, de urgenţă, care poate fi acţionat. Pe de altă parte, în afară de starea tehnică a tramvaiului, care ar fi putut provoca accidentul, în culpă, potrivit normelor rutiere, sunt atât vatmanul, cât şi şoferii care se aflau pe linia de tramvai: lucru interzis şoferilor, atunci când artera are două benzi pe sens pentru maşini, în afară de banda cu linii de tramvai. “Maşinile nu trebuiau să staţioneze pe linia de tramvai, porţiunea de drum fiind prevăzută cu trei benzi pe sens. De asemenea, vatmanul trebuia să păstreze distanţa faţă de autoturisme”, ne-a spus un poliţist de la rutieră referitor la incident. Va fi, cel mai probabil, o culpă comună acolo.

O controversă în legătură cu acest aspect al circulatului pe liniile de tramvai, deşi reglementată rutier, o reprezintă şi faptul că sunt străzi în Iaşi cu doar două benzi pe sens, una fiind cu linii de tramvai, iar acolo prezenţa maşinilor chiar creează blocaje. “Trebuie totuşi să fim atenţi şi la circulaţie, deoarece sunt porţiuni de drum care, în cazul în care şoferul ar intenţiona să vireze la stânga, dacă nu se poziţionează pe linia de tramvai, opreşte tot traficul de pe prima bandă”, a mai admis poliţistul. 

ÎNTREBĂRI:

1. De ce nu a reacţionat deloc vatmanul după prima coliziune uşoară?

2. De ce nu a reacţionat nici după a doua, ştiut fiind că tramvaiele au şi un sistem suplimentar de frânare de urgenţă, iar până la coliziunea următoare au fost câteva zeci de metri în care se putea acţiona?

3. De ce Poliţia nu este aproape deloc prezentă în zonă, cazurile de maşini care fac stânga acolo sau întorc peste linia dublă continuă fiind extrem de frecvente?

4. De ce nu se acţionează mai ferm ca circulaţia pe liniile de tramvai, deşi strict reglementată în Codul rutier, nu este aproape deloc respectată în Iaşi?

5. De ce Primăria şi comisiile de circulaţie nu impun un sistem de marcaje mai clar pentru a delimita aceste neclarităţi?

6. Ce ar trebui totuşi să facă edilii în acele locuri din oraş, deloc puţine, în care dacă aceste prevederi privind mersul pe linia de tramvai s-ar respecta strict, s-ar produce blocaje insurmontabile?

7. Când va avea Iaşul un parc de tramvaie acceptabil pentru anul 2021, în condiţiile în care ultimul tramvai nou de la Iaşi a circulat în 1977?

Un parc “la pământ”: Iaşul nu a mai văzut tramvai nou din 1977

Iaşul are un parc învechit de tramvaie, în condiţiile în care investiţiile în mijloace noi de transport au lipsit în ultimii 30 de ani. Toate tramvaiele aduse în această perioadă au fost second-hand: ultimele care au fost achiziţionate de noi datând din 1977, vehiculele Tatra fiind scoase, între timp, din uz. Tramvaiele rulate cumpărate de-a lungul timpului provin în special din Germania şi Elveţia. În schimb, investiţiile la Iaşi s-au concentrat, în ultimii 10-15 ani, pe reabilitarea infrastructurii liniei de tramvai, iar, la acest moment, ultimele tronsoane cu durata de viaţa expirată sunt în curs de reabilitare. Înnoirea parcului de tramvaie abia în ultimii doi ani a devenit posibilă cu sprijinul fondurilor europene, dar niciun vehicul nu a ajuns încă la Iaşi. Primăria are încheiate două contracte pentru livrarea a 32 de vehicule: 16 din Polonia (de la producătorul PESA) şi alte 16 din Turcia (de la Bozankaya).

Citește și: Un consilier local, printre șoferii loviți de tramvaiul - ghiulea pe A. Panu

Primele tramvaie noi sunt aşteptate să ajungă la Iaşi până la sfârşitul acestui an, în condiţiile în care livrarea celor 32 de vehicule va fi făcută etapizat, cel târziu până în decembrie 2023. Cu un parc de tramvaie învechit, de-a lungul anilor au fost consemnate mai multe accidente, unele grave. Cel mai grav a fost cel din Fundaţie, în 2011: un bărbat a murit şi mai multe persoane au fost rănite grav. Ancheta din acest caz a dus la condamnarea vatmanului la 3 ani de închisoare cu suspendare, pe motiv că nu a folosit corect sistemele de frânare, şi în condiţiile în care acesta mai fusese implicat şi în alte coliziuni anterioare. Tramvaiele CTP au mai fost implicate în accidente în ultimii ani, cu sau fără victime, nu de puţine ori vatmanii invocând defecţiuni la sistemul de frânare (Alex ANDREI).

Citește și: Accident teribil: Un mort dupa ce un tramvai fara frane a spulberat mai multe masini in Fundatie

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri