anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

VIDEO Aşteptaţi tramvaiul? Vine astăzi! A costat 2 milioane euro bucata

GALERIE
tramvaie pesatramvaitramvai1
 • tramvaie pesa
 • tramvai
 • tramvai1
- +

În această dimineaţă ajung la Iaşi primele garnituri noi din Polonia. 16 tramvaie urmează să sosească de acolo, şi alte 16 din Turcia.Tramvaiele au fost filmate când au traversat Clujul, apoi în pasul Tihuța.

 

Primele tramvaie noi vor ajunge în Iaşi în această dimineaţă. Cele două garnituri fabricate în Polonia au făcut mai mult de două zile pe şoselele din România, atât pentru că au intrat prin nord-vestul ţării, cât şi pentru că transporturile agabaritice nu s-au putut folosi de autostrăzi (oricum inexistente) până la Iaşi. Cele două trailere s-au deplasat doar noaptea. Este vorba de primele din cele 16 tramvaie noi expediate de fabrica PESA zilele acestea din nordul Poloniei, din oraşul Bydgoszcz. Firma respectivă şi-a adjudecat cu un an în urmă licitaţia lansată la începutul lui 2019 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Pentru cele 16 garnituri, cei de la PESA au oferit 137 de milioane de lei, respectiv 160 de milioane cu TVA. Altfel spus, un tramvai costă 2 milioane de euro, finanţarea fiind coperită din fonduri europene. Lungi de aproape 30 de metri, tramvaiele vor avea aer condiţionat/ instalaţie de încălzire, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video. Capacitatea de transport este de 230 de locuri, din care 30 pe scaune individuale.

Alte 16 tramvaie urmează să ajungă la Iaşi din Turcia. Firma Bozankaya este cea care le va livra în baza unui alt contract pe fonduri europene, pe care şi l-a adjudecat la concurenţă cu cei de la PESA pentru o sumă similară, 140 de milioane de lei (fără TVA), de asemenea acoperită din fonduri comunitare. În lungime de aproximativ 26 de metri, garniturile turceşti urmează să înceapă să sosească în regim de transport special în săptămânile următoare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.