Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO "Băieţii cu fuste" din Franţa au provocat isterie în rândul conservatorilor

GALERIE
baieti cu fuste franta
  • baieti cu fuste franta
- +

Campania "Ce que souleve la jupe" (Ce ridică fusta?) încurajează băieţii din şcolile franceze să vină la orele de curs îmbrăcaţi în ţinuta tradiţională feminină, ceea a stârnit un protest aprig din partea grupurilor conservatoare.

Peste 200 de membri din organizaţia "Manif pour Tous" (Protest pentru toţi) s-au strâns joi seară, la porţile Liceului Clémenceau din Nantes, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de această iniţiativă.Protestatarii purtau mesaje şi strigau sloganuri împotriva acestei idei, "teoria genului sexual nu este alegerea mea" sau "NU teoriei genului sexual", transmite France 24.

Tensiunile au izbucnit după ce aproape 100 de elevi şi susţinători de stânga şi-au făcut apariţia. Aceştia din urmă strigau împotriva "fasciştilor din şcoli" şi solicitau "egalitate", informează şi AFP.Primii sosiţi, cei din "Manif pour Tous", au aruncat cu ouă în rivalii lor şi astfel a început o bătaie generală între cele două grupuri. Poliţiştii au intervenit la timp şi au reuşit să restabilească ordinea publică.

Ideea ca băieţii să renunţe la pantaloni în favoarea fustelor a fost generată de elevi şi reprezintă un semnal de alarmă faţă de discriminarea sexuală. Ulterior, iniţiativa s-a bucurat de acordul autorităţilor şcolare şi a fost sprijinită de Ministerul Educaţiei de la Paris.

În replică, Frigide Barjot, fost lider al "Manif pour Tous" (organizaţie care, printre altele, se opune vehement căsătoriilor gay) a transmis o scrisoare deschisă, prin care îl întreabă pe ministrul Educaţiei, Benoit Hamon, dacă fetele din şcoli ar trebui să poarte barbă, asemenea Conchitei Wurst, câştigătoarea Eurovisionului din acest an.

Cotidianul francez de dreapta, Le Figaro, a postat pe siteul său oficial un titlu prin care se pretindea că autorităţile educaţionale din Nantes le-au "cerut" băieţilor să poarte fuste în şcoli.
Ulterior, ziarul a corectat textul şi a spus că băieţii sunt "invitaţi" să poarte fuste.

"Manif pour Tous" spune că această iniţiativă este scandaloasă şi cere ministrului de resort să intervină imediat şi să pună capăt acestui eveniment jenant.

"Este o chestiune trivială. Este o formă de negare a identităţii sexuale a elevilor, care jigneşte masculinitatea şi feminitatea din societate", spune Ludovine de La Rochère, preşedintele acestui grup.

Mulţi dintre copiii din şcoli sunt indignaţi de interferenţa adulţilor în programa lor şcolară.
"Nu au niciun drept să vină în liceul nostru şi să ne deturneze ideile", spune Laurine, un elev prezent şi el la proteste.

Potrivit teoriei genului sexual, predată în şcolile franceze, identitatea sexuală a unui copil se poate modifica pe timpul vieţii, ea nefiind fixată automat prin naştere.

Urmând îndemnul, aproape 30 de băieţi au venit joi îmbrăcaţi în fuste. Se aşteaptă ca numărul lor să fie mult mai mare azi, mai ales după protestele de ieri.

"Este ciudat, e puţin cam frig, dar este foarte important să port acest simbol", spune Maho, un alt elev cu fustă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri