Dosarul funcţionarului de la Urbanism reţinut, detalii incendiare. A cerut ca mită şi “partea primarului”. Cum a decurs flagrantul?
Cetateanul Mihai Chelaru a dat femeii 500 de euro în luna iulie a anului trecut pentru autoriz (...)
citeste totjoi, 09.02.2023
Afacerea imobiliară a „băieţilor deştepţi” apropiaţi de PNL a fost desăvârşită ieri în plenul Consiliul Local (CL). O firmă va construi un ansamblu rezidenţial cu până la 12 etaje pe un fost teren public (3.370 mp) din Cicoarei, după ce a dat la schimb Primăriei o altă suprafaţă (1.281 mp) pe care nu putea construi nimic.
Proiectul imobiliar a fost unul dintre cele mai controversate din istoria recentă a CL: schimbul de teren a intrat de cel puţin cinci ori în plen (2019), DNA a deschis o anchetă penală imediat după aprobare (clasată, între timp), iar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a stat pe „stand by” circa şapte luni până să intre la un vot final în CL, în condiţiile în care în trei situaţii a fost amânat sau respins. Nu a fost cazul şi ieri: proiectul a fost aprobat prin voinţa alianţei PNL-PMP (la precedentele şedinţe, un consilier PNL a absentat, iar proiectul nu a putut fi votat).
Pe liberali nu i-a mai interesat că blocurile de 12 etaje vor fi aproape de construcţii cu regim mic de înălţime, nu şi atunci când în compania-beneficiar este asociat fiul unuia dintre cei mai influenţi lideri locali ai PNL (primarul Dan Niţă de la Miroslava). Firma este G&R Imobiliar SRL, iar, în afară de Bogdan Niţă, asociaţi în companie mai sunt Robert Melinte şi Gheorghe Dochiţanu, ultimii doi fiind consideraţi apropiaţi ai şefilor PNL Iaşi. Odată ce proiectul de PUZ a primit girul deliberativului local, firma poate depune documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire.
„Schimbul a făcut obiectul unei dispute politice în momentul în care eram parte a unui alt partid politic (...) şi s-a încercat căutarea unui motiv subiectiv prin care eventual să mă agaţe pe mine în primul rând, ca primar. Personal, şi sub statut de jurământ, eu pe acel domn nu l-am cunoscut şi nici nu am avut interferenţe cu dumnealui decât sub starea de reproşuri pe care mi le aducea în permanenţă în Primărie sau în Sala Mare a Primăriei pentru faptul că nu-l sprijn sau îl împiedic, nu mă puteam poziţiona nici deoparte, nici de cealaltă”, a declarat, în plen, primarul Mihai Chirica.
Cel mai probabil, în declaraţia sa, edilul s-a referit la unul dintre reprezentanţii firmei G&R Imobiliar care obişnuia să participe la fiecare şedinţă de CL în care era discutat proiectul. De asemenea, primarul a mai spus că este total „desprins” de structura de acţionarat a firmei, iar terenul de 1.281 mp pe care l-a preluat Primăria va fi utilizat pentru extinderea Cimitirului „Eternitatea”.
O altă decizie importantă pe care consilierii locali au adoptat-o ieri vizează clarificarea situaţiei complexului Picolina din Bucium (18 blocuri şi 32 de vile), întins pe 11 hectare: a fost revocată o hotărâre anterioară, iar proiectul de PUZ a fost din nou aprobat de plen. Uşurat poate răsufla şi omul de afaceri Eusebiu Siminiceanu: plenul CL a dat undă verde firmelor lui (Miroslava Development 1, 2, 3 şi 4) să construiască un ansamblu rezidenţial pe 1,3 ha în Galata. Însă, cel mai probabil, omul de afaceri va înstrăina terenul, aşa cum a procedat şi cu alte suprafeţe pe care le-a deţinut în zonă.
Plenul CL a aprobat ieri şi bugetul Sărbătorilor Iaşului, cu o valoare de peste un milion de lei. Principalele evenimente vor avea loc în perioada 11 – 16 octombrie.
Cei mai mulţi bani (675.000 lei) sunt rezervaţi pentru un concert de muzică populară şi un spectacol omagial „Încoronarea Regelui 100”, ambele evenimente fiind programate pe 15 octombrie, pe esplanada din faţa Palatului Culturii. În perioada 11 – 16 octombrie vor avea Târgul de toamnă (Hala Centrală, esplanada Costache Negri şi bld. Ştefan cel Mare), Sărbătoarea Vinului (parcările din jurul Halei Centrale) şi Parcul de distracţii (Ştrand). Calendarul evenimentelor este completat cu activităţi sportive (competiţii), sprijinirea unei manifestări universitare, o lansare filatelică (Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand), lansarea cărţii „Cvartetul Voces – Destinul Excelenţei”, o conferinţă privind securitatea cibernetică şi Festivalul Muzii Româneşti.
Alte decizii ale consilierilor locali au vizat acordarea titlul de cetăţean de onoare al Iaşului în cazul a patru personalităţi: Cristina Popescu (directorul Romfilatelia), Mircia Dumitrescu (academician), Nicolae Gâscă (fondatorul şi dirijorul corului studenţesc de cameră „Cantores Amicitiae”) şi Alexa Visarion (regizor). Printre celelalte hotărâri ale plenului s-au mai numărat: o rectificare bugetară, nominalizarea unor reprezentanţi în consilii de administraţie la şcoli, bugetul EcoPiaţa, studiul de fezabilitate aferent modernizării plajei Nicolina şi alte iniţiative cu caracter administrativ.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Simultan de șah susținut de către antreprenorul Sergiu Paramanov la Miroslava!
Scandal la UMF Timișoara: Oraşul, împânzit cu afișe cu numele profesorilor şpăgari
Acuzat de plagiat, ministrul Bode a fost primit cu onoruri militare la Iaşi - VIDEO
Temperaturile au ajuns la -30 de grade în țară. Cât de frig a fost la Iaşi
SUA: Biden nu a luat încă o decizie “definitivă” privind o candidatură în 2024
Ce avioane are Marea Britanie şi de ce Zelenski le-a cerut mai întâi la Londra
Turcia: Salvatorii români au scos de sub ruine până acum patru persoane
Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!
Un zugrav găsit pe internet a plecat cu toate bijuteriile proprietarei care l-a angajat
FOTBAL - Primul test în Turcia, primul succes. Un jucător va rata toate meciurile din Antalya
Un semn cu degetul mijlociu, urmat de o bătaie şi două condamnări în instanţă
Două promisiuni pentru fluidizarea traficului la Vama de la CUG
Un accident în parcare ce părea fără victime s-a transformat într-o condamnare
Vor fi excavaţi 200.000 metri cubi de pământ pentru fundaţia Spitalului Regional de Urgenţe
„Țestoasa lui Darwin” se va juca în premieră în România pe scena Naționalului ieșean
Intervenţie a pompierilor pentru salvarea unei persoane care a căzut într-un lac
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a trecut de 11.700 de morţi. "Unde este statul?"
Marius Buga, corespondent PRO TV, arestat preventiv pentru act sexual cu un minor
Un bărbat a fost arestat la domiciliu, după ce a lovit un consătean cu un pahar în cap
Ciprian Paraschiv alături de Mircea Geoană, adjunctul NATO, în platforma România 2030
Naţionala Belgiei confirmă despărţirea de secundul Thiery Henry
OMS: Riscul de gripă aviară H5N1 la oameni rămâne scăzut, dar trebuie să fim pregătiţi
Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile
Stilul de conducere şi salariul lui Manfred Weber au stârnit îngrijorări printre oficialii PPE
Rudele atacantului Christian Atsu spun că acesta nu ar fi fost încă găsit după cutremurul din Turcia
De la o valoare glicemică de 126 mg/dL, vorbim deja de diabet zaharat
Orice zi poate fi insorita, la propriu si la figurat, atunci cand faci videochat! (P)
Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia: recâștigarea și reeducarea mersului la sol
Codrin Liviu CUȚITARUCulpa idealismului |
Gabriel MURSAPietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie |
Florin CÎNTICRăzboiul Crimeei. Crimele războiului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.