anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

VIDEO - Băieţii deştepţi de la liberali au dat în sfârşit lovitura în Consiliul local. S-a dat verde pentru Afacerea "Cicoarei"

GALERIE
sedinta_CL_Iasi
 • sedinta_CL_Iasi
- +

Afacerea imobiliară a „băieţilor deştepţi” apropiaţi de PNL a fost desăvârşită ieri în plenul Consiliul Local (CL). O firmă va construi un ansamblu rezidenţial cu până la 12 etaje pe un fost teren public (3.370 mp) din Cicoarei, după ce a dat la schimb Primăriei o altă suprafaţă (1.281 mp) pe care nu putea construi nimic. 

Proiectul imobiliar a fost unul dintre cele mai controversate din istoria recentă a CL: schimbul de teren a intrat de cel puţin cinci ori în plen (2019), DNA a deschis o anchetă penală imediat după aprobare (clasată, între timp), iar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a stat pe „stand by” circa şapte luni până să intre la un vot final în CL, în condiţiile în care în trei situaţii a fost amânat sau respins. Nu a fost cazul şi ieri: proiectul a fost aprobat prin voinţa alianţei PNL-PMP (la precedentele şedinţe, un consilier PNL a absentat, iar proiectul nu a putut fi votat).

Pe liberali nu i-a mai interesat că blocurile de 12 etaje vor fi aproape de construcţii cu regim mic de înălţime, nu şi atunci când în compania-beneficiar este asociat fiul unuia dintre cei mai influenţi lideri locali ai PNL (primarul Dan Niţă de la Miroslava). Firma este G&R Imobiliar SRL, iar, în afară de Bogdan Niţă, asociaţi în companie mai sunt Robert Melinte şi Gheorghe Dochiţanu, ultimii doi fiind consideraţi apropiaţi ai şefilor PNL Iaşi. Odată ce proiectul de PUZ a primit girul deliberativului local, firma poate depune documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

„Schimbul a făcut obiectul unei dispute politice în momentul în care eram parte a unui alt partid politic (...) şi s-a încercat căutarea unui motiv subiectiv prin care eventual să mă agaţe pe mine în primul rând, ca primar. Personal, şi sub statut de jurământ, eu pe acel domn nu l-am cunoscut şi nici nu am avut interferenţe cu dumnealui decât sub starea de reproşuri pe care mi le aducea în permanenţă în Primărie sau în Sala Mare a Primăriei pentru faptul că nu-l sprijn sau îl împiedic, nu mă puteam poziţiona nici deoparte, nici de cealaltă”, a declarat, în plen, primarul Mihai Chirica.

Cel mai probabil, în declaraţia sa, edilul s-a referit la unul dintre reprezentanţii firmei G&R Imobiliar care obişnuia să participe la fiecare şedinţă de CL în care era discutat proiectul. De asemenea, primarul a mai spus că este total „desprins” de structura de acţionarat a firmei, iar terenul de 1.281 mp pe care l-a preluat Primăria va fi utilizat pentru extinderea Cimitirului „Eternitatea”.

O altă decizie importantă pe care consilierii locali au adoptat-o ieri vizează clarificarea situaţiei complexului Picolina din Bucium (18 blocuri şi 32 de vile), întins pe 11 hectare: a fost revocată o hotărâre anterioară, iar proiectul de PUZ a fost din nou aprobat de plen. Uşurat poate răsufla şi omul de afaceri Eusebiu Siminiceanu: plenul CL a dat undă verde firmelor lui (Miroslava Development 1, 2, 3 şi 4) să construiască un ansamblu rezidenţial pe 1,3 ha în Galata. Însă, cel mai probabil, omul de afaceri va înstrăina terenul, aşa cum a procedat şi cu alte suprafeţe pe care le-a deţinut în zonă.

Undă verde pentru Sărbătorile Iaşului

Plenul CL a aprobat ieri şi bugetul Sărbătorilor Iaşului, cu o valoare de peste un milion de lei. Principalele evenimente vor avea loc în perioada 11 – 16 octombrie.

Cei mai mulţi bani (675.000 lei) sunt rezervaţi pentru un concert de muzică populară şi un spectacol omagial „Încoronarea Regelui 100”, ambele evenimente fiind programate pe 15 octombrie, pe esplanada din faţa Palatului Culturii. În perioada 11 – 16 octombrie vor avea Târgul de toamnă (Hala Centrală, esplanada Costache Negri şi bld. Ştefan cel Mare), Sărbătoarea Vinului (parcările din jurul Halei Centrale) şi Parcul de distracţii (Ştrand). Calendarul evenimentelor este completat cu activităţi sportive (competiţii), sprijinirea unei manifestări universitare, o lansare filatelică (Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand), lansarea cărţii „Cvartetul Voces – Destinul Excelenţei”, o conferinţă privind securitatea cibernetică şi Festivalul Muzii Româneşti.

Alte decizii ale consilierilor locali au vizat acordarea titlul de cetăţean de onoare al Iaşului în cazul a patru personalităţi: Cristina Popescu (directorul Romfilatelia), Mircia Dumitrescu (academician), Nicolae Gâscă (fondatorul şi dirijorul corului studenţesc de cameră „Cantores Amicitiae”) şi Alexa Visarion (regizor). Printre celelalte hotărâri ale plenului s-au mai numărat: o rectificare bugetară, nominalizarea unor reprezentanţi în consilii de administraţie la şcoli, bugetul EcoPiaţa, studiul de fezabilitate aferent modernizării plajei Nicolina şi alte iniţiative cu caracter administrativ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.