luni, 27.03.2023
Cercetările arheologice din zona dintre străzile Palat și Sfântul Andrei, prilejuite de concursul internațional de arhitectură desfășurat de compania Iulius pentru o nouă dezvoltare, au scos la lumină o serie de descoperiri importante, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Arheologie din Iași.
Mărturiile valoroase din punct de vedere arheologic, printre care fragmente din fundația Hotelului Petersburg (sec. XVIII-XIX), dar și complexe cucuteniene, au fost descoperite pe segmentul dinspre Strada Palat. Lucrările continuă în a doua zonă a arealului, spre strada Sfântul Andrei, însă nu au o valoare arheologică, fiind zidării moderne. Inițiatorul concursului de arhitectură a inclus descoperirile printre criteriile de proiectare, astfel încât soluția de integrare și valorificare a acestora să fie gândită ca parte din propunerile de dezvoltare.
La Iași se desfășoară un concurs de arhitectură la care participă, în premieră pentru România, patru dintre cele mai sonore birouri de specialitate - Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects. Demersul este inițiat de compania Iulius, care dorește să dezvolte în zona centrală un reper arhitectural contemporan, care să se integreze patrimoniului existent, cu o importantă valoare istorică și culturală. Printre cerințele concursului se numără și punerea în valoare a descoperirilor arheologice, aduse la lumină de cercetările desfășurate de echipe din cadrul Institutului de Arheologie din cadrul Academiei Române - Filiala Iaşi, coordonate de dr. George Bilavschi și dr. Dan Aparaschivei.
Dovezi ale locuirii Iașului din perioada cucuteniană
Primele cercetări au început în primăvara anului 2021 și s-au desfășurat pe situl arheologic din vecinătatea Școlii Primare „Gheorghe Asachi” din Iași. „În timpul cercetărilor arheologice au fost descoperite ruinele laturii nordice a complexului Hotel Petersburg (sec. XVIII-XIX), precum și o pivniţă, canalizările din piatră, din tuburi ceramice și din fontă, aferente construcţiei. Clădirea principală era aliniată la frontul stradal, spre actualul bulevard Ștefan cel Mare și actuala stradă Palat, traversând strada Palat spre zona pe unde circulă tramvaiul acum. Acolo s-a montat o placă comemorativă care marchează amplasamentul corpului de clădire principal al Hotelului Petersburg, de unde a pornit și revoluția de la 1848. Demolarea și refolosirea spațiului respectiv a demarat în anii '40 ai secolului trecut”, spune dr. George Bilavschi, cercetătorul care a coordonat lucrările din acest areal.
Printre descoperirile importante se numără mărturii care indică existenţa, în zona centrală a Iaşului, a unei aşezări din perioada eneolitică, a culturii cucuteniene. „Fundațiile corpului nordic al hotelului, așa cum ne așteptam, au distrus complexe arheologice mult mai vechi, precum locuințe sau complexe de locuire din perioada Evului Mediu și coborând cronologic până în Eneolitic, din perioada culturii Cucuteni. Astfel, au fost documentate inclusiv câteva complexe cucuteniene, cu material foarte diversificat și foarte bogat, reprezentat de ceramică pictată şi câteva statuete de lut cu reprezentări antropomorfe și zoomorfe. Ceea ce ne-a surprins plăcut a fost numărul mare de complexe de locuire de secol XV, XVI și XVII. Au fost cercetate șase locuințe din secolele XVII – XVIII și o bogată și frumoasă locuință din care am scos și un interesant tezaur monetar, cu monedă genovezo-tătară, din secolele XIV – XV, precum și un ducat venețian, din secolul XV, care se află acum într-un proces de restaurare”, a completat George Bilavschi.
Descoperiri arheologice fără valoare, în zona Sfântul Andrei
În prezent, continuă cercetările pe cea de-a doua zonă, din strada Sfântul Andrei, în proximitatea Palas Campus, sub coordonarea dr. Dan Aparaschivei, din cadrul Institutului de Arheologie din Iași. „Știam încă din timpul studiului arheologic că arealul cercetat de noi în prezent, această zonă din partea de jos a promontoriului, nu a fost locuit intens înainte de secolul al XIX-lea, dat fiind faptul că se află într-o zonă de șes pe malul râului Bahlui, astfel că nu vom descoperi decât, cel mult, câteva structuri de sfârșit de secol XIX – început de secol XX. Lucru care s-a confirmat în timpul cercetărilor”, a explicat cercetătorul Dan Aparaschivei.
Concursul internațional de la Iași reunește birouri care au realizat repere arhitecturale precum: sediul Apple - Apple Park California (Foster+Partners), clădirea cu funcțiuni mixte - Markthal Rotterdam (MVRDV), ansamblul mixed-use Four Frankfurt (UNStudio) și National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects). Demersul este organizat în colaborare cu o echipă de specialişti în arhitectură, urbanism, istorie şi patrimoniu: istoricul Cătălin Turliuc şi arhitecţii Şerban Ţigănaş, Augustin Ioan, Dragoş Ciolacu, Mihai Corneliu Drişcu şi Matei Bogoescu.
Cuvinte cheie: + arheologie, palas, sfantul andrei
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.