anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

VIDEO: Ce trebuie să ştie proprietarii de apartamente care îşi scot locuinţele la închiriat?

GALERIE
apartament_inchiriat
 • apartament_inchiriat
- +

Mădălina Ion, consultant fiscal, a explicat la Newsweek Report cum pot fi optimizate veniturile din chirii, ţinând cont de modificările aduse Codului Fiscal. Mădălina Ion, consultant fiscal, a explicat la Newsweek Report cum se completează declaraţia unică pentru 2022 şi cum se va plăti impozitul în 2023 în cazul celor care au venituri din chirii. 

Primul scenariu: Dacă obţinem venituri din chirii şi aplicăm calculul standard. (Pt impozit: Cap IV, art 84 şi art 155 (1) e Şi Cap III Secţiunea 5, art 170 (2) d

În primul rând cum calculăm venitul din chirii:

- chiria anuală este suma stabilită prin contractul de închiriere, indiferent de momentul încasării acesteia.

venitul din chirie include şi orice cheltuieli ce cad, conform legii, în sarcina proprietarului, dacă sunt efectuate de chiriaş.

O altă modificare importantă pentru cei ce trebuie să calculeze şi să declare acest venit este modul în care este evaluată chiria în valută. Prin urmare impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate pentru acest venit pentru 2022 (de plătit până pe 25 mai 2023) şi pentru 2023 (care vor trebui plătite până în 2024) sunt: O persoană care închiriază un apartament cu două camere cu o chirie de 2000 lei/lună trebuie să declare până în 25 mai 2023 astfel: Dacă, în cursul anului depăşim numărul de 5 contracte de închiriere, începând cu anul următor trebuie să ne înregistrăm şi să plătim impozit folosind sistemul real. Cei care în anul 2022 au plătit impozit aplicând tratamentul standard (6%*Venitul din chirii) pot opta să calculeze şi să plătească în 2023 impozit aplicând sistemul real DAR dacă optează pentru acest sistem trebuie să-l menţînă minim doi ani calendaristici (2023 şi 2024).

Modificarea/rezilierea contractului de închiriere se anunţă tot în 30 de zile, iar, dacă chiria este exprimată în valută, venitul din chirii se evaluează la cursul BNR din ziua precedentă celei în care se depune declaraţia.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.