anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

(VIDEO) Cenzura chineză încearcă să blocheze un videoclip viral care prezintă condiţiile din lockdownul din Shanghai

GALERIE
The Voice of April
 • The Voice of April
- +

Autorităţile chineze ale internetului încearcă să blocheze un videoclip popular care evidenţiază impactul restricţiilor de cinci săptămâni din Shanghai asupra rezidenţilor săi, informează BBC.

Clipul prezintă înregistrări audio cu cetăţeni care se plâng de starea lor, lipsa hranei şi îngrijirea medicală deficitară.

Încercările oficiale de a-l elimina au declanşat o reacţie pe site-urile chineze.

Cele 25 de milioane de locuitori din Shanghai au fost închise în casele lor timp de săptămâni, în timp ce oficialii încearcă să ţină sub control un focar sever de Covid-19.

Montajul de şase minute prezintă clipuri audio ale populaţiei locale care critică proviziile insuficiente de hrană şi se plâng de condiţiile medicale precare.

"Nu am mai mâncat de zile întregi”, se aude o persoană implorând.

"Acest virus nu ne poate ucide. Foametea poate”, spune o alt persoanş.

Videoclipul, intitulat The Voice of April, a fost distribuit pe scară largă pe popularele platforme chineze Weibo şi WeChat.

Însă sâmbătă, autorităţile internetului au început să încerce să o elimine, luptându-se cu utilizatorii rebeli care postau copii noi în altă parte pe site-uri.

Au trecut cinci săptămâni de când populaţia din Shanghai a primit pentru prima dată ordin să stea acasă, ca parte a unor restricţii extrem de stricte.

Regulile vor să ţină cont de cea mai recentă creştere a COVID-19 a oraşului - cel mai sever val pe care l-a experimentat Shanghai până în prezent.

Critica publică a politicilor guvernamentale este rară în China, dar în ultimele câteva săptămâni unii rezidenţi din Shanghai au postat plângeri pe site-urile de socializare cu privire la condiţiile proaste în care erau ţinuţi.

Unii din zonele închise din Shanghai s-au luptat să aibă acces la provizii de hrană şi au fost forţaţi să aştepte ca Guvernul să le ofere legume, carne şi ouă.

Alte măsuri introduse recent includ plasarea de alarme electronice pe uşi pentru a preveni plecarea celor infectaţi cu virusul şi evacuarea forţată a rezidenţilor pentru ca locuinţele să fie dezinfectate.

Oficialii oraşului Shanghai au ordonat, de asemenea, ca toţi pacienţii infectaţi şi contactele lor apropiate să fie transferaţi în carantină centralizată administrată de guvern.

În clipul viral, o femeie poate fi auzită plângându-se că "nici tavanul nu este încă terminat" la un spital temporar în care era internată.

"Odată ce am ajuns, toată lumea s-a luptat pentru o pătură şi un pat", a spus ea.

Alţi locuitori strigă "mulţumesc, albi mari!" - o poreclă pentru oficialii din domeniul sănătăţii îmbrăcaţi în echipament alb de protecţie în timp ce erau dislocaţi în diferite cartiere din Shanghai pentru a aplica regulile de izolare.

Încercarea de a cenzura videoclipul a provocat o dezbatere pe reţelele sociale chineze, declanşând o reacţie în rândul comentatorilor.

Pe Weibo, unul dintre cele mai populare site-uri, un utilizator a răspuns: "Videoclipul prezenta doar fapte brute. Nu este nimic provocator!"

"Conţinutul său nu este nimic nou... Dar faptul că văd că şi asta este cenzurat, mă deranjează”, a scris un alt comentator.

Sâmbătă, când cenzorii au început să elimine videoclipul, oficialii din Shanghai au raportat peste 23.000 de cazuri de Covid-19 şi încă 12 decese în oraş.

Guvernul chinez a urmat o strategie zero-Covid încă de la începutul pandemiei, menită să menţină ţara complet liberă de virus.

În timp ce oficialii au reuşit să menţină nivelurile de infecţie relativ scăzute la începutul pandemiei, restricţiile ulterioare s-au luptat să ţină sub control variantele mai transmisibile ale virusului care au apărut de atunci.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.