Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO - Creaţiile literare şi programele religioase l-au scos pe Nichita mai repede din puşcărie

GALERIE
Gheorghe Nichita
  • Gheorghe Nichita
- +

Fostul primar al Iaşului, condamnat în procesul mitei din dosarul “Semafoarele inteligente”, a fost eliberat ieri, prin sentinţa Tribunalului Botoşani, acesta fiind închis în penitenciarul din localitate. Eliberarea lui ar putea fi de scurtă durată: se apropie de final procesul “Amanta”, în care la instanţa inferioară a fost deja condamnat la peste 5 ani de închisoare. Ce a declarat Nichita la ieşirea din Penitenciar?

Fostul primar Gheorghe Nichita este liber. Tribunalul Botoşani a respins ieri contestaţia procurorilor la decizia luată la sfârşitul lunii iulie de către Judecătoria locală privind liberarea condiţionată a lui Nichita. Sentinţa Tribunalului fiind definitivă, a mai fost necesară doar parcurgerea procedurii administrative pentru eliberarea din Penitenciar.

Cititi si: Sentinţă definitivă: Fostul primar Gheorghe Nichita iese din puşcărie

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a acuzat în decembrie 2015 pe Nichita de faptul că, în vara anului 2013, a pretins 10% din valoarea contractului de modernizare a sistemului de management al traficului ieşean. Până în august 2015, ar fi primit 3,6 milioane lei şi alte beneficii, precum reduceri de 30-40% la cazarea la hotel Marriott Bucureşti sau plata serviciilor de cazare prilejuite de deplasări în Beijing sau Hong Kong. În schimbul acestor beneficii, Nichita ar fi garantat câştigarea licitaţiei de modernizare a sistemului de semaforizare ieşean de către o asociere dintre firmele UTI Bucureşti şi IBC Iaşi, ca şi derularea în bune condiţii a contractului. Nichita a fost condamnat în 2017 la 5 ani de închisoare, sentinţa rămânând definitivă anul trecut.

Conform legii, condamnaţii în vârstă de peste 60 de ani, cum este şi cazul lui Nichita, pot fi eliberaţi după executarea unei treimi din durata pedepsei, dacă aceasta nu depăşeşte 10 ani de închisoare. Cu tot cu perioada petrecută în arest, Nichita a executat 609 zile de detenţie din cele 1.826 la care fusese condamnat. Pe parcursul detenţiei, a fost recompensat în mai multe rânduri şi nu a fost sancţionat disciplinar. A participat la activităţi de reeducare prin sport, la tenis de masă, ca şi la programe religioase. În cont i s-au trecut şi activităţi de creaţie literară, ca şi la concursuri tematice desfăşurate în penitenciar.

Cititi si: Gheorghe Nichita, cu un picior afară din puşcărie: I s-a aprobat eliberarea condiţionată

A colaborat la revista penitenciarului scriind articole despre Ziua internaţională a alimentaţiei, semnificaţia Crăciunului, impactul COVID asupra psihicului, dar şi despre psihicul persoanelor aflate în detenţie. „Concluzia instanţei este că evoluţia personală a condamnatului a fost bună, condamnatul s-a adaptat la mediul carceral şi a avut un comportament adecvat. Astfel, instanţa apreciază că sunt date în cauză condiţiile legale pentru a se dispune liberarea condiţionată a acestuia”, au conchis magistraţii Judecătoriei Botoşani, decizia acestora fiind confirmată de Tribunal. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns să ies din Penitenciar şi să merg spre casă să îmi văd familia, acesta e primul gând. Sunt multe lucruri de făcut în viaţa asta. În primul rând să îmi văd nepoţii acasă”, a declarat ieri fostul primar al Iaşului pentru presa botoşăneană, la ieşirea din Penitenciar.

Cititi si: Prima declaraţie a lui Nichita după ce a ieşit din puşcărie. „Acesta e primul gând

Liberarea condiţionată a fostului primar ieşean ar putea fi însă de scurtă durată. Pe rolul Curţii de Apel ieşene se află un alt dosar deschis pe numele său, în care Nichita este acuzat că s-ar fi folosit de resursele Poliţiei Locale ieşene pentru a-şi spiona amanta, angajată în Primărie. În primă instanţă, Nichita a fost condamnat de magistraţii Tribunalului la 5 ani şi două luni de închisoare. Următorul termen al procesului se va desfăşura lunea viitoare. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri