Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

(VIDEO) Cum au murit cei doi români în furtuna din Grecia. Copilul a fost luat pe sus de rafale, spun martorii oculari

GALERIE
furtuna in grecia
  • furtuna in grecia
- +

Natura s-a dezlănţuit în Grecia miercuri noapte. Furtuni de o violenţă rară au devastat nordul ţării şi peninsula Halkidiki, plină de turişti în această perioadă. Şapte oameni au murit, printre care un copil şi o femeie din România, deşi părea că sunt la adăpost, într-un local. Tavanul s-a prăbuşit peste ei. Mai mult, copilul a fost luat pe sus de rafale şi izbit de fereastra tavernei. Peste 100 de oameni au fost răniţi, dintre care 25 se află încă în spital. Peisajul în regiune este acum dezolant. Iar zone întinse au rămas fără curent și fără apă.

Pentru doi români, o femeie de 54 de ani și un copil de 8 ani, vacanța din stațiunea Nea Plagia, a luat sfârșit într-un mod tragic. Luau cina la o tavernă în momentul în care acoperișul localului s-a prăbușit peste ei, scrie digi24.ro.

Martorii povestesc că vântul a fost atât de puternic, încât l-a ridicat pe băiat în aer și l-a izbit de una dintre ferestrele tavernei în momentul în care acesta a încercat să fugă pentru a se salva. A fost, ulterior, pronunțat mort la spital.

Trupul femeii a fost descoperit sub dărâmături.

„Am fugit în toate direcțiile....Am scos de sub dărâmături pe cine am putut. Din păcate, nu am reușit să ajungem la femeie”, povestesc cei care le-au fost alături românilor în ultimele clipe.

La cinci kilometri nord, în Sozopoli, doi cehi și-au pierdut viața după ce autorulota în care se aflau a fost dată peste cap de vântul puternic. Iar în Nea Potidea, la 17 kilometri sud, doi ruși, un bărbat de 39 de ani și fiul lui de doi ani, au murit striviți de un copac căzut.

Mai mulți turiști români au fost martori la această dramă.

Bobonete, martor la urgia din Grecia: „În ultima secundă ne-am adăpostit”

Și celebrul actor de comedie Mihai Bobonete a fost la un pas de moarte.

„Nenorocire, așa ceva am mai văzut cu ochii mei la Făcăieni, prin 2000 și puțin, când împreună cu finul meu am fost luați pe sus de prima tornadă făcută publică de pe la noi. Aici, în Grecia, am fost la un pas să o mierlim, pentru că tot insistam să stăm pe terăsuca aia și să vedem ce se aude ca un șuierat așa... În ultima secundă ne-am ridicat și ne-am adăpostit. Horror a fost, vânt cu peste 120 km/h, ploaie extremă, copacii căzuți, acoperișuri smulse, garduri căzute, mașini luate pe sus, plaja nici nu zici că a fost...”, a scris Mihai Bobonete pe Facebook.

„Și aici la noi s-au rupt copaci, au picat peste acoperișuri și, mă rog, au fost câteva victime din câte am înțeles, au circulat foarte mult salvările pe aici. Aseară, cu două minute, trei înainte de dezastru, noi am fost la hotel și a început să bată piatra, am rămas fără curent, am închis tot, uși, geamuri. Oricum, furtuna a durat vreo 20 de minute, să spun, dar alea 20 de minute au fost.... eu așa ceva n-am văzut”, a povestit pentru Digi24 Alina Radi, turistă din România.

„A fost foarte rapid totul, a durat jumătate de oră și a fost foarte violentă furtuna, vânt puternic, așa cum nu am mai văzut până acum în Halkidiki.
Primul braț din Halkidiki, Kasandra, este în totalitate afectat de o pană de curent. La fel, câteva părți din Sithonia, al doilea braț, unde nu e electricitate. Mașinile au fost distruse, nu știu de câte ori, dar din cauza vântului puternic, copacii au fost rupți și au căzut pe mașini”, a relatat Haralampos Vrionis, ghid de turism.

O furtună supercelulară

Furtuna care a lovit peninsula Halkidiki și orașul Salonic a durat doar 20 de minute, dar a fost înfiorătoare. Martorii spun că nu au mai văzut niciodată așa ceva în Grecia. Au fost ploi abundente, trăsnete și vânt extrem de puternic. Terasele și restaurantele erau pline de oameni de toate vârstele, de la bebeluși la pensionari.

„Salutări din Grecia, din Salonic. Dumnezeule! Este o furtună supercelulară mare și înfricoșătoare. În nordul Greciei. În Salonic. Avem o furtună supercelulară uriașă precum vedeți. Este terifiant, credeți-mă. Dumnezeule. Este absolut american. E ca în America! Dumnezeule!”, a relatat pe rețelele de socializare un martor ocular.

Au fost date sute de apeluri la pompieri. Șeful protecției civile din zona afectată a declarat că, în 25 de ani de carieră, nu s-a mai confruntat cu o furtună atât de puternică. 
Noul guvern de la Atena a activat o celulă de criză, iar ministrul de interne a mers în Halkidiki.

Și pescarii obișnuiți cu capriciile mării sunt uimiți de furia furtunii.

„Am 77 de ani. N-am văzut niciodată o situație atât de îngrozitoare. Niciodată!”, spune Konstantinos.

După ivirea zorilor, localnicii și turiștii au putut vedea amploarea dezastrului. Pagubele de pe plajă pălesc pe lângă cele provocate restaurantelor, hotelurilor și locuințelor. Autoritățile elene au decretat stare de urgență în regiunea Halkidiki.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri