Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO Dan Voiculescu, deja locatar la Penitenciarul Rahova. Sentinta:10 ANI DE ÎNCHISOARE

GALERIE
voivulescu dvoiculescu1
  • voivulescu d
  • voiculescu1
- +

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, vineri dimineaţă, la IPJ Ilfov, că joi seară, înainte de ziua în care se va pronunţa sentinţa în dosarul ICA, a mâncat varză cu cârnaţi, a băut vin, s-a uitat la emisiunea lui Mihai Gâdea şi s-a culcat, dormind bine, dovadă că nu e speriat.

ORA 20:00 Condamnatii care au primit pedepse cu executare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) vor sta in urmatoarele 21 de zile in perioada de carantina, pe durata careia le vor fi studiate comportamentul si personalitatea, iar apoi se va stabili regimul de incarcerare.

ORA 19:30 Masina politiei in care se afla Dan Voiculescu a ajuns la Penitenciarul Rahova.

VIDEO:

romaniatv.net    

  

ORA19:00 Cinci dintre condamnatii din dosarul privatiatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Sorin Pantis, Jean Catalin Sandu, Corneliu Popa, Flavius Adrian Pop si Vlad Nicolae Savulescu, au fost dusi la Penitenciarul Rahova, unde, dupa indeplinirea formalitatilor, vor fi incarcerati. Cei cinci s-au predat la Politia Capitalei si au fost dusi la penitenciar dupa sosirea mandatelor de executare a pedepsei.

ORA 18.30

Omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), va fi dus la Penitenciarul Rahova, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al IPJ Ilfov, Roxana Vasile.

Ea a menţionat că anterior Voiculescu s-a prezentat la IPJ Ilfov unde a fost aşteptat mandatul de executare a pedepsei în cazul omului de afaceri.

ORA 16:30

Si senatorul Ioan Ghise a comentat, la Antena 3, sentinta: "Acest proces evident politic atinge trei mari puncte de interes pentru Basescu: distrugerea, cel putin pentru moment, a unei activitati a postului Antena 3, discreditarea decisiva a unui adversar politic de temut pe care l-a avut in ultimul an, iar in al treilea rand sunt interese internationale sa loveasca in ICA, singurul care valideaza sute de brevete de miliarde de lei anual".

Odata cu intrarea lui Dan Voiculescu la inchisoare in dosarul ICA "dispare un mare sustinator, daca nu chiar un mentor al lui Victor Ponta", a spus la RFI Romania vicepresedintele PNL, Ludovic Orban.

ORA 16:02

Mircea BADEA: "Nu se termină nimic aici. De-abia începe!", a scris Mircea Badea pe Facebook        la câteva minute după anunţarea sentinţei.

Realizatorul emisiunii "În Gura Presei" a declarat, la Antena3, că "decizia plutonului de execuţie este cel mai mare proces politic din ultimii 25 de ani". "Decizia este absolut dementă, scelerată şi chiar criminală, dar există căi de atac. Lupta nu se termină aici, astăzi, ci de-abia începe", a spus Mircea Badea.

ORA 16:00

Camelia VOICULESCU. “Ceea ce s-a întâmplat astăzi sfidează nu doar practicile justiției într-o țară democratică, parte a Uniunii Europene, ci chiar principiile statului de drept, atât de invocat tocmai de către cei care nesocotesc legea. Astăzi, printr-o încălcare flagrantă a drepturilor la un proces corect, tatăl meu plătește pentru ca presa să nu fie monocoloră în România. Pentru curaj. Combaterea constantă a unui un regim care a confiscat voturile a 7,4 milioane de români, regim care a umilit și nedreptățit o mulțime de oameni, nu poate fi însă oprită prin acest abuz samavolnic. Jurnaliștii acestui Grup, pe care tatăl meu l-a fondat acum mai bine de douăzeci de ani și care a devenit cea mai puternică platformă de media din România, vor continua să rostească adevăruri despre un sistem care vrea să confiște demnitatea. Puterea acestui Grup a fost construită cu girul de încredere al publicului, care ne-a onorat și ne-a confirmat misiunea noastră jurnalistică. Milioane de oameni au putut urmări, prin anchetele jurnalistice ale Antenei 3, cum legea este încălcată de oamenii legii, cum libertatea este vândută, devenind martori ai creării unui sistem închis, care calcă în picioare drepturi și libertăți elementare. (…) Vă încredințez că tatăl meu nu a comis nicio faptă reprobabilă. A luptat, cu demnitate, curaj și onoare împotriva unui regim care amintește din ce în ce mai tare de vremuri considerate trecute. Sunt foarte mândră de el!”, se arată într-un comunicat de presă al Cameliei Voiculescu, citat de paginademedia.ro.       

ORA 15:50

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la opt ani de închisoare cu executare în dosarul ICA, alături de Dan Voiculescu, a declarat la aflarea verdictului că sentinţa e nedreaptă. Mencinicopschi, aflat în postura de director general al ICA în momentul privatizării, se crede nevinovat.

Gheorghe Mencinicopschi a fost uluit de decizia magistraţilor Curţii de Apel în cazul său. Acesta a declarat, în direct la Antena 3, că este nevinovat şi că nu are ce să-şi reproşeze.

"Am avut mare încredere în tânărul complet de judecată, dar acum sunt dezamăgit. Sunt convins că adevărul va ieşi la iveală mai devreme sau mai târziu. Sentinţa e nedreaptă, nu am ce să-mi reproşez, sunt nevinovat", a declarat profesorul Mencinicopschi în direct la Antena 3

ORA 15:40

DAN VOICULESCU s-a predat la IPJ Ilfov.

ORA 14:50

Alte decizii în dosar

Nicolae Săvulescu 6 ani de închisoare cu executare
Jean Cătălin Sandu 6 ani de închisoare cu executare
Sin Gheorghe 4 ani cu suspendare. Una dintre infracţiuni s-a prescris
Constantin Baciu 4 ani cu suspendare
Petre Alexandru 3 ani cu suspendare
Marinescu Grigore 3 ani cu suspendare
Flavius Pop 5 ani cu executare
Ene Vica 3 ani cu suspendare

Instanţa decide CONFISCAREA următoarelor:

- imobilul  de 299.000 mp şi un altul de 220.000 mp pe Strada Gârlei, nr 1B . Aceste sunt terenurile şi construcţiile ICA

- 3.515.756,4 dolari de la Dan Voiculescu reprezentând chiria încasată de la Romtelecom

- clădirea şi terenul de la adresa Bucureşti-Ploieşti nr 25-27, care reprezintă sediul Antena 3

- 2.294.358,2 lei de la Camelia Voiculescu şi 2.294.358,2 lei de la Corina Voiculescu. Acestea reprezintă contravaloarea acţiunilor la ICA.

ORA 14:20

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, marţi, la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), potrivit deciziei luate de Curtea de Apel Bucureşti.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul sef al ICA, a primit 8 ani de inchisoare.

Sentinta lui Voiculescu e dubla fata de precedenta pedeapsa pe fond, pronuntata de Tribunalul Bucuresti

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, la 7 ani de închisoare, în dosarul privatizării ICA.

ORA 13:00

Decizia finală în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) va fi anunţată de Curtea de Apel Bucureşti, de la ora 14.00, în şedinţă publică.

Ziua pronunţării a fost anunţată, joi, după ce avocaţii inculpaţilor au depus la instanţă concluziiile finale, în scris.

Marţi, la ultimul termen al procesului, Dan Voiculescu a susţinut că rechizitoriul dosarului ICA este "incorect" şi "bazat pe falsuri, nu pe probe" şi că întreaga urmărire penală s-a făcut în lipsa sa pentru că timp de un an şi trei luni a fost "vânat" de procurori, fără a fi chemat la DNA.

Gheorghe Mencinicopschi a spus că nu vrea ca familia sa să ajungă în stradă, Corneliu Popa a rugat instanţa să ţină cont că are o fetiţă cu probleme de sănătate, iar Sorin Pantiş a susţinut că în dosarul ICA nu există prejudiciu, în ultimul cuvânt dat inculpaţilor în dosarul ICA

ORA 11:30

Dan Voiculescu publica o noua postare pe blogul personal, sub titlul: "Prostia nu doare. Vinovatii fara vina"

"Ceea ce regret cel mai mult in dosarul ICA este faptul ca, oameni nevinovati, care toata viata lor au fost cinstiti, sunt acum tarati fara vina intr-un proces politic nedrept. Oameni precum prof. Sin Gheorghe, prof. Mencinicopschi, cenzorii Alexandru Petre, Vica Ene, ca si toti ceilalti, au de suferit, ei si familiile lor, pentru ca Traian Basescu doreste sa se razbune pe principalul sau adversar politic. Cer scuze de la toti cei atrasi, fara vina lor, in acest proces.

Ma bucur sa constat ca, in ciuda consecintelor pe care lupta mea cu Traian Basescu le-a avut asupra vietii lor, acesti oameni nu au aratat niciodata resentimente fata de mine. Pe de alta parte, am indraznit sa nu cenzurez in niciun fel libertatea presei si exercitiul liber al profesiei nobile de jurnalist. Doresc, in acelasi timp, sa le multumesc jurnalistilor de la Antena 3 pentru scrisoarea lor de suflet. Am primit foarte multe mesaje de solidaritate. Ii asigur pe toti ca nu voi renunta niciodata la cele 3 valori supreme care ma caracterizeaza: demnitate, onoare si curaj. "

ORA 11:10

Procurorii au cerut pedeapsa maxima pentru Voiculescu: 10 ani cu excutare. Alaturi de el au fost cercetate si judecate alte 12 persoane. Completul care a judecat dosarul va anunta verdictul in sedinta publica, dupa ora 12.00.

ORA 11:00

Omul de afaceri, Dan Voiculescu, a declarat, vineri dimineaţă, la sediul IPJ Ilfov, că până la 34 de ani a trăit cu soţia şi cu doi copii în condiţii rele, cu WC în curte, iar la penitenciar nu are cum să fie mai rău de atât.

El a venit la IPJ Ilfov pentru controlul judiciar.

Întrebat de jurnalişti cum se simte, în perspectiva sentinţei care se va pronunţa vineri în cazul său, Voiculescu a povestit că a trăit cu soţia sa şi cu doi copii, până la 34 de ani, într-o singură cameră, având WC în curte.

"Vă daţi seama cum era iarna?", a completat Voiculescu.

El a spus că, din câte ştie, la penitenciar WC-ul este înăuntru.

"La penitenciar nu are cum să fie mai rău", a spus Voiculescu. El a adăugat că regretă că 12 oameni nevinovaţi au de suferit alături de el.

De asemenea, Voiculescu a mai spus că este trist faptul că unii se bucură de suferinţa sa.

ORA 10:00

Dan Voiculescu a spus, răspunzând unei întrebări, că joi seară a stat cu familia, a băut "un pahar, două sau trei chiar de vin alb”, a mâncat o varză călită "extraordinară" cu cârnaţi olteneşti, s-a uitat la emisiunea lui Mihai Gâdea iar pe la ora 23.30 - 24.00 s-a culcat.

"De dormit, am dormit bine. Şi faptul că am dormit bine e dovada faptului că nu sunt stresat, în sensul de speriat", a mai spus Voiculescu.

Dan Voiculescu s-a prezentat, vineri dimineaţă, la sediul Poliţiei Ilfov, conform controlului judiciar dispus în cazul său în alt dosar, respectiv cel al şantajării unui oameni de afaceri.

Curtea de Apel Bucureşti va da vineri decizia finală în dosarul ICA.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Verdictul în procesul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost dat vineri, după nouă ani în care dosarul a fost închis şi redeschis, trimis de la Tribunalul Bucureşti la instanţa supremă de mai multe ori, în funcţie de statutul lui Dan Voiculescu.

Dosarul privind privatizarea ICA, prin achiziţionarea de către grupul Grivco, controlat de Dan Voiculescu, a pachetului majoritar de acţiuni al institutului, în 2003, a fost deschis de Parchetul instanţei supreme, în urma unei sesizări formulate de Corpul de control al Ministerului Agriculturii.

Acestea sunt cele mai importante repere cronologice ale dosarului:

10 iunie 2005 - Parchetul instanţei supreme dispune neînceperea urmăririi penale în dosarul ICA; procurorul îşi motivează soluţia arătând că faptele constatate în raportul Corpului de control al Ministerului Agriculturii nu erau prevăzute de legea penală.

7 martie 2007 - la DNA este înregistrată o plângere anonimă care făcea trimitere la articolul publicat într-un cotidian central, al cărui titlu era "Moralistul Voiculescu tunde 40 de milioane de euro în afacerea institutului de cercetări alimentare".

4 decembrie 2008 - Dan Voiculescu, alături de alte 12 persoane printre care fostul ministru al telecomunicaţiilor Sorin Pantiş, este trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind privatizarea ICA. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a institutului a fost făcută în folosul lui Voiculescu, ea fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro.

6 ianuarie 2009 - La Tribunalul Bucureşti are loc primul termen de judecată în dosarul ICA. La acest prim termen, instanţa Tribunlului Bucureşti a constatat lipsa de apărare pentru Dan Voiculescu şi un viciu de procedură în cazul lui Gheorghe Sin, membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a ICA, dispunând amânarea discuţiilor în dosarul privind privatizarea institutului.

3 martie 2009 - Dosarul este mutat la instanţa supremă, după ce procurorii DNA au cerut acest lucru având în vedere că, în decembrie 2008, la doar câteva zile distanţă după trimiterea lui Dan Voiculescu în judecată, el redevine parlamentar.

29 iunie 2012 - Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) trimit dosarul înapoi la Tribunalul Bucureşti după ce Dan Voiculescu îşi dă demisia din Senat. Drept efect al demisiei, instanţa supremă admite ca nu mai este competentă să judece dosarul.

18 iulie 2012 - Tribunalul Bucureşti reia dezbaterile în dosarul privatizării ICA.

20 decembrie 2012 - Ca urmare a faptului că Dan Voiculescu este din nou ales senator - în 9 decembrie - Tribunalul Bucureşti nu mai este competent să judece cauza. Astfel, dosarul ajunge pentru a doua oară pe masa magistraţilor de la instanţa supremă.

31 ianuarie 2013 - Are loc primul termen la ICCJ. Din completul de judecată fac parte judecătorii Cristina Rotaru, Ioana Bogdan şi Ionuţ Matei, adică exact magistraţii care l-au condamnat în primă instanţă pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul "Trofeul Calităţii".

5 februarie 2013 - Pentru a treia oară, dosarul ajunge la Tribunalul Bucureşti, după ce Dan Voiculescu demisionează din funcţia de senator, iar ICCJ nu mai este competentă să judece acest proces.

26 septembrie 2013 - Dan Voiculescu este condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, însă decizia Tribunalului Bucureşti nu a fost definitivă. Tot în primă instanţă, directorul ICA Gheorghe Mencinicopschi şi fostului ministru Sorin Pantiş au primit câte şase ani de închisoare cu executare. Ceilalţi inculpaţi, în număr de 12 - pentru că cel de-al 13-lea, Gheorghe Domnişoru, a decedat în 19 martie 2013 - au primit pedepse între cinci şi şase ani de închisoare cu executare.

7 martie 2014 - Are loc primul termen, în apel, al procesului, la Curtea de Apel Bucureşti.

29 aprilie 2014 - Judecarea cauzei este amânată după ce preşedintele completului, judecătorul Stan Mustaţă, este ridicat de procurorii DNA şi dus la audieri, chiar în ziua procesului.

1 iulie 2014 - Are loc primul termen de judecată, cu un nou complet format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, cei care, după doar patru înfăţişări, au dat sentinţa definitivă în acest caz.

8 august 2014 - Dan Voiculescu este condamnat definitiv în dosarul privind privatizarea ICA la 10 ani de închisoare cu executare. Fostul Ministrul Sorin Pantiş a primit o pedeapsă de 7 ani de detenţie, iar Gheorghe Mencinicopschi de 8 ani.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri