VIDEO: Directorul bibliotecii: „recuperarea în «V» din economie nu funcţionează şi la cititori”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

BCU Iaşi, împinsă de pandemie spre digitalizare

VIDEO: Directorul bibliotecii: „recuperarea în «V» din economie nu funcţionează şi la cititori”

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

Directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi (BCU), Ioan Milică, a declarat, în studioul ZDI TV, că efectele pandemiei asupra activităţii bibliotecilor au fost majore. S-a ajuns la situaţia prăbuşirii numărului cititorilor „la nivel dramatic”, care nu se va mai putea recupera prin metode convenţionale, conform directorului BCU Iaşi. „Recuperarea în «V» despre care se vorbeşte în economie nu va funcţiona aici. Un an şi jumătate de pandemie a destructurat unele tipuri de consum cultural”, a explicat Ioan Milică. 

Directorul explică şi faptul că, mai repede decât s-ar fi aşteptat profesioniştii din domeniu, s-a ajuns în situaţia în care misiunea unei biblioteci trebuie regândită. Semnale au fost deja, explică Ioan Milică, în Europa de Vest, care a făcut treceri importante spre digital. „Ne apropiem de momentul în care biblioteca gândită ca loc în care te duci şi citeşti, studiezi, te educi, lasă locul unei alt tip de bibliotecă - cea la purtător, mobilă, cu acces de la distanţă”, spune Ioan Milică.

Acesta nu crede însă că trecerea în digital înseamnă închiderea sau sfârşitul bibliotecilor clasice. „«Biblioteca fizică» a încetat demult să fie doar bibliotecă. În cazul marilor instituţii, funcţia această de educaţie culturală s-a împletit cu alte funcţii de tip cultural, astfel încât bibliotecile trebuie privite astăzi ca centre culturale unde se desfăşoară tot felul de manifestări, atât în faţă, cât şi online, iar spectrul acestora poate fi destul de larg, de la concerte la tururi ghidate, de la lansări de carte la conferinţe ştiinţifice”, a precizat Ioan Milică.

Cititorii au scăzut cu peste 30% în pandemie

Înainte de pandemie, la BCU Iaşi au fost realizate modele matematice pentru a se putea estima felul în care va evalua numărul celor care apelează la serviciile bibliotecii. Modelele arătau trendul inevitabil - o scădere anuală de 3-4%, care putea fi stopată sau inversată de diversificarea sau suplimentarea unor servicii. Pandemia însă a dus la o prăbuşire: dacă în 2019 au existat 10.000 de utilizatori activi statornici, care aveau mai multe prezenţe pe an, în 2020 numărul lor a ajuns în jur de 7.000 şi, în ciuda revenirii parţiale în acest an, Ioan Milică nu se aşteaptă ca în 2021 numărul să se apropie foarte mult, din nou, de 10.000.

Situaţia fost redresată de înţelegerea făcută în martie 2020 cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), prin care conducerea instituţiei de învăţământ superior a luat decizia de a subvenţiona integral toate abonamentele studenţilor. „Această decizie s-a dovedit a fi un colac de salvare, fiindcă alte biblioteci din ţară, unde nu a fost această situaţie, au avut scăderi mult mai dramatice decât cele trăite de noi”, a spus Ioan Milică. Dorinţa acestuia este ca un parteneriat similar să fie realizat cu UMF, fiindcă în 2020 studenţii de la Medicină au fost 10% din utilizatorii activi ai bibliotecii.

Biblioteca digitală creşte constant

În ceea ce priveşte biblioteca digitală, directorul spune că în 2018 era doar „un vis”, iar de acolo evoluţia a fost una constantă. 6.000 de IP-uri unice au accesat în 2019 platforma online, care poate fi accesată gratuit de oricine, în 2020 au fost 20.000 de IP-uri unice, iar până la jumătatea lui 2021 acest număr a fost deja atins.

„Este un sâmbure, o picătură într-un ocean, potenţialul este mult mai mare şi îmi doresc să sporească substanţial. Vrem să se obişnuiască cititorii să aibă cartea la un click distanţă, nu la un drum distanţă”, a declarat Ioan Milică. Prin două proiecte importante, au fost scanate peste 1,5 milioane de pagini, iar în prezent sunt alte 1,1 milioane scanate. BCU Iaşi a ales întâi revistele ştiinţifice, descompunând cu linkuri individuale fiecare articol de acolo, dar şi ziare sau reviste, care se accesau doar la sala de Periodice.

„Am scos şi resursele de tip umanist la bătaie, am scanat cred aproape toţi marii autori importanţi, cine vine la poarta noastră virtuală va găsi efectiv ce e mai bun. Lucrăm în schimburi de câte trei ore, de la 08.00 la 20.00, se lucrează cu un ritm pe care nu ştiu dacă îl au multe biblioteci din România la scanare. Construim din mers şi la partea de prelucrare, fiindcă e complicată, e complexă şi situaţia drepturilor de autor”, a mai spus directorul BCU Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.