anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 15.07.2020

VIDEO: Eleva de aur a Iaşului. Ce își dorește singura zecistă de la ţară care a urcat pe podium la Evaluare

GALERIE
safe_imageMaria Elisabeta
  • safe_image
  • Maria Elisabeta
- +
Baltag Maria Elisabeta, singura elevă care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională studiind în mediul rural, este o mână de om. O pierzi cu uşurinţă într-un grup de elevi de clasa a V-a, iar la prima vedere ai zice că este timiditatea întruchipată. Îşi strânge umerii şi mâinile, iar în banca din una dintre clasele de la Şcoala Profesională Cozmeşti unde a studiat pare şi mai mică. Se deschide însă dintr-o dată când vorbeşte despre şcoală, despre pasiunile sale, lectura şi fotografia, iar bărbia şi-o ridică când vorbeşte despre olimpiadele la care a participat şi premiile pe care le-a obţinut. Abia atunci realizezi că în spatele rezultatelor ei se află multă perseverenţă, ambiţie şi muncă.

Maria şi-a planificat viaţa ca un om mare, chiar dacă abia a terminat clasa a VIII-a. Vrea să studieze mai departe la un profil real pentru ca mai apoi opţiunile sale pentru facultate să fie mai multe. „Aş vrea să dau la profilul Matema­tică-Informatică fie la Colegiul Naţional, fie la Colegiul «Mihai Eminescu». Mai departe nu ştiu exact ce voi face, însă am considerat că îmi va fi mai uşor să trec de la un profil real către unul uman decât invers“, explică eleva.

Cititi si: FELICITĂRI! Ea este Maria Elisabeta, fata de la sat care a luat 10 la Evaluare fără meditații

În ceea ce priveşte pregătirea pentru Evaluarea Naţională, Maria spune că nu pot fi obţinute rezultate foarte bune fără o muncă constantă şi că nu se poate învăţa pentru 10 doar într-un singur semestru. „A fost o muncă constantă şi nu am aşteptat să învăţ pe ultima sută de metri. Am învăţat mai mult anul acesta, e drept, şi am avut susţinerea profesorilor. M-au ajutat mult profesorii şi am lucrat foarte mult cu dumnealor, s-au implicat, dar secretul, ca să zic aşa, este munca constantă“.

Iar munca ei din anii anteriori se vede în mediile de 10 pe care le-a obţinut în fiecare an, dar şi rezultatele foarte bune la compe­tiţiile şcolare. Maria a participat atât la competiţii de Matematică, Fizică şi Chimie, dar şi la Limba română. „Am mers în fiecare an la Concursul «Olimpic pentru o zi» la Matematică, unde am ob­ţinut premii şi menţiuni, anul trecut am obţinut o menţiu­ne la e­tapa naţională la concursul de fizică şi chimie Impuls Perpetu­um, iar anul acesta m-am calificat la etapa naţională a concursului de Limba română «Uni­versul cunoaşterii prin lectură», dar nu s-a mai ţinut“, explică Maria.

Pe viitor, speră să aducă premii colegiilor din Iaşi, însă nu ştie încă ce liceu va alege. Oscilează între Colegiul Naţional şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, dar ştie că vrea un profil real.

După învăţat, Maria se relaxează tot printre cărţi

Chiar dacă pentru mulţi elevi semestrul al II-lea din acest an şcolar i-a pus în dificultate, Maria crede că pentru ea a fost un câştig şi i-a permis să se concentreze mai mult pentru materiile Evaluării Naţionale. „Nu am mai tras la fel de tare pentru celelalte materii în semestrul al II-lea, dar am învă­ţat. Mi-a lipsit însă contacul di­rect cu profesorii. Este altfel când îţi explică faţă în faţă. M-au ajutat însă mult orele online şi oarecum m-am simţit ca la şcoală“.

Când nu a rezolvat exerciţii la Matematică sau Limba română, Maria s-a afundat însă tot printre cărţi. Explică zâmbind că îi place foarte mult să citească şi râde chiar că e dependentă de lectură. „Îmi place foarte mult să citesc. E ca şi respiratul pentru mine. Am citit multe dintre cărţile lui Jules Verne, Charles Dickens, iar acum vreau să recitesc seria Harry Potter“, afirmă Maria.

Mama sa (foto), cadru didactic, povesteşte cum aproape fiecare bănuţ pe care fiica ei îl strânge se duce pe cărţi. Nu se uită către hăinuţe frumoase şi se abţine chiar şi de la dulciuri. „Îmi spune, mama, pot să îmi iau cărţi de banii ăştia. Nu se uită după haine sau alte lucruri“, spune zâmbind mama copilei.

Pe lângă lectură, atunci când reuşeşte să se dezlipească de paginile cărţilor, îi place să facă fotografii artistice în natură. Fata spune cu amărăciune că, deşi fotografia este una dintre pasiunile sale, încă nu are un aparat. Reu­şeşte însă să surprindă imaginile care îi plac cu telefonul până când va reuşi să strângă bani pentru aparatul mult dorit. Pasiunea sa pentru fotografie a făcut-o să se viseze, pe viitor, ca jurnalist, însă ştie că până acolo este posibil să se întâlnească cu multe alte vise, iar cariera sa s-ar putea să fie cu totul alta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri în Europa

Lucian DÎRDALA

Alegeri în Europa

În ultimele săptămâni am avut ocazia să ne reacomodăm cu procesele electorale, în câteva state-membre ale Uniunii Europene. Este vorba de cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Franţa, scrutinul parlamentar din Croaţia, turul decisiv de la prezidenţialele poloneze şi, în fine, votul pentru legislativele regionale din Galicia şi Ţara Bascilor (Spania).

Filmuletul zilei

opinii

Cultura de supermarket

Florin CÎNTIC

Cultura de supermarket

Tsunamiul de RIP1-uri care a invadat Facebookul odată cu trecerea în veşnicie a talentatului şi prolificului compozitor de muzică de film, Ennio Morricone, mi-a readus în minte graniţa fragilă care separă arta autentică de entertainment.

Instant (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Instant (II)

Pe fereastră aud slujba de la biserică. Preotul se roagă pentru poporul român. Foarte bine. Dar se roagă separat şi pentru „conducătorii noştri”, pentru „mai marii oraşelor şi satelor”. Oare de ce? Înţeleg, aşa e protocolul. Dar protocolul e prost, de urzeală bizantină.

Precariatul

Ioan MILICĂ

Precariatul

Din categoria cuvintelor aflate în uz fără a fi prinse în dicţionarele limbii române actuale, vă  invit să ne oprim asupra unui neologism plastic şi sugestiv pentru vremurile în care trăim: precariat. 

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ce spunea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un şpil!

Vă mai amintiţi de ce spunea Drac Nea despre Peni Hill şi SIE? Iaca un şpil!

Caricatura zilei

Test Covid Grecia

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.