Echipa de robotică Peppers de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi s-a clasat pe locul al II-lea, la secțiunea „Motivate”, la cel mai mare concurs de profil din lume, desfăşurat în Houston, în Statele Unite ale Americii. La competiția de robotică FIRST World Championship 2023, desfășurată în perioada 19-22 aprilie, au participat 190 de echipe din 23 de țări, iar patru dintre acestea au reprezentat România.
„România este considerată, ca valoare, al treilea stat în această competiție, în condițiile în care am intrat acum șapte ani în competiția FIRST World Championship. Suntem fericiți că am pus și Iașul în această extrem de mare comunitate de minți strălucite și de potențiali oameni de știință. Suntem foarte bucuroși că am obținut rezultate și am fost creditați cu un astfel de premiu”, spune prof. Mirela Țibu, mentorul echipei Peppers și profesor de Informatică la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Creativitatea și pasiunea membrilor echipei Peppers a ajuns la un alt nivel în cadrul acestei competiții. Și-au dezvoltat creativitatea tehnică, abilitățile practice și inginerești, capacitatea de a face promovare, de a înțelege și de a privi critic sau autocritic în toate situațiile în care sunt puși. Au creat chiar „pașapoartele Peppers” cu vize completate de celelalte echipe.
Robotul echipei Peppers
Robotul creat de echipa Peppers a ridicat conuri de două culori diferite și le-a pus pe stâlpi de 35, 60 și 85 de centimetri. Are în față o gheară cu silicon aderent pe ea, pentru a putea prinde conurile, are un sistem de glisare cu scripeți, pentru a putea ridica acele conuri la fiecare nivel necesar și un mecanism care le poate pune în față sau în spate, ținându-le la fiecare pas perpendiculare pe pământ, pentru a nu se strica orientarea. Totul este comandat prin două controllere, de către doi driveri care execută acțiuni diferite. Unul controlează mișcarea robotului pe teren și gheara, iar celălalt se ocupă de ridicarea liftului.
„Noi construim robotul încă de la începutul sezonului, din septembrie, de când s-a anunțat noua temă. Aceasta este a 5-a versiune pe care am construit-o. După mai multe momente de brainstorming, am ajuns să avem acest robot, care este cumva sufletul nostru, pentru că ne-a ajutat să ajungem unde nu prea mulți reușesc și să obținem această performanță, fiind cunoscuți la nivel internațional”, menționează Andrei Bălășescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Majoritatea robotului este printat 3D, dar au folosit și piese care sunt cumpărate de la distribuitori din Statele Unite ale Americii (S.U.A). Partea electronică este cumpărată din S.U.A., motoarele respective fiind piese obligatorii care trebuie folosite. „La începutul anului, înainte să ne apucăm să construim sau să cumpărăm piese, construim robotul într-un mediu virtual, îl proiectăm 3D. Apoi, printăm anumite piese pe cele trei imprimante 3D”, explică Andrei Bălășescu, unul dintre cei mai vechi membri ai echipei Peppers.
Sute de pagini în doar câteva săptămâni
Pe lângă robot, echipa Peppers a creat un caiet tehnic de 15 pagini, care cuprinde toată activitatea echipei, dar și un Engineering Notebook, care descrie experiența echipei în toată perioada competiției în 250 de pagini.
„Caietul tehnic cuprinde toată activitatea echipei de-a lungul sezonului și trebuie să fie în concordanță cu criteriile de jurizare ale competiției. Acesta a fost adăugat în timpul pandemiei, în urma Engineering Notebook, care este un fel de jurnal al echipei și cuprinde absolut toată activitatea de-a lungul sezonului. Anul acesta, Engineering Notebook are 250 de pagini și suprinde absolut tot ce facem noi pentru a ne ajuta comunitatea și pentru a ne dezvolta împreună, ca o echipă, dar și individual”, explică eleva Elena Blașcu.
Echipa Peppers – un model pentru ceilalți
Membrii echipei de robotică își împărtășesc pasiunea și altor elevi. Fondatorii echipei sunt acum chiar mentorii membrilor actuali. „Ca membră nouă a acestui atelier, am învățat cum e sa fii ajutat și am vrut să ofer mai departe tot acest ajutor. Impactul pe care îl are a fost șocant pentru mine, pentru că până nu vezi rezultatele, nu realizezi cât de mult impact ai și cum ajuți comunitatea. Văzând că sunt copii din mediul rural care, prin evenimentele noastre, cunosc chiar și termeni de bază ai roboticii și chiar se bucură la vizitele noastre și la activitățile organizate pentru ei, m-a determinat să continui”, mărturisește Elena Blașcu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Ștefan Asandei este elev în clasa a IX-a, iar acesta a fost primul său an în echipa Peppers. El spune că a fost un an deosebit pentru el, reușind să acumuleze atât cunoștințe tehnice, cât și non-tehnice. „ Am învățat cum se face un robot de la membrii echipei cu mai multă experiență, dar și cum se organizează un eveniment, cum faci o strângere de fonduri, cum vorbești cu un sponsor sau cum creezi un caiet tehnic. Sunt foarte recunoscător pentru primul meu an, având în vedere că ne-am calificat la etapa internațională și am reușit să trăiesc toate etapele competiției”, menționează acesta.
Premiul al II-lea la secțiunea „Motivate”
La etapa internațională, echipa Peppers a reușit să obțină Premiul Motivate, care se bazează pe cât de mult au reușit să motiveze comunitatea locală, națională și internațională, pentru a intra în lumea roboticii și științei. „Pentru a obține acest premiu, noi am organizat diverse evenimente care aveau ca scop includerea elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal în zona științelor. Am vrut să le arătăm că robotica este accesibilă tuturor, nu doar anumitor elevi care studiaza la un liceu de informatică. Drept exemplu, noi, în echipă, avem și elevi de la alte școli din județul Iași”,
„A fost un șoc pentru mine când am văzut că am obținut acest premiu, pentru că anul trecut, când am reușit să calificăm pentru prima dată echipa Peppers la etapa națională, după trei ani de competiție. Anul acesta, însă, în al patrulea nostru an, am reușit să ne clasăm la etapa internațională, cu ajutorul Premiului Inspire World, care prinde toate premiile competiției într-unul singur”, spune Ștefan Popa, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Suporterii echipei Peppers la FIRST World Championship
„Din tribună, oriunde stăteai, se auzea o remarcă bună despre România. Se auzeau suporteri ai echipelor românești. Anul trecut, la început, nu am remarcat aceeași recunoaștere, dar după ce echipa de robotică Delta Force a câștigat campionatul, impactul României în zona aceasta a fost foarte mare”, povestește prof. Mirela Țibu.
Mentorul echipei Peppers spune că această competiție de robotică reprezintă cel mai bun mediu de colaborare, fiind un spațiu deschis de învățare, cu acces la cunoștințe și soluții internaționale și la copii creativi, cu mintea ascuțită. „Nu văd cu ce am putea înlocui deschiderea pe care ei au avut-o prin participarea la competiția internațională, în comunicarea și colaborarea cu celelalte echipe”, adaugă profesoara de Informatică Mirela Țibu.
Publicitate și alte recomandări video