VIDEO-FOTO: 10.000 de ieşeni au înfruntat gerul ca să vadă parada de Ziua Naţională
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

VIDEO-FOTO: 10.000 de ieşeni au înfruntat gerul ca să vadă parada de Ziua Naţională

GALERIE
paradaparada1parada2parada3parada4parada5parada6parada7parada8parada9
 • parada
 • parada1
 • parada2
 • parada3
 • parada4
 • parada5
 • parada6
 • parada7
 • parada8
 • parada9
- +

Au fost multe momente plăcute, care au stârnit aplauze. Nu au lipsit însă discursurile prea lungi sau sforăitoare, dar nici huiduielile, în momentul în care prefectul a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă. Pe scenă a vorbit mişcător şi directorul unui liceu românesc din Tiraspol. Primăria şi CJ au organizat separat şi la aceeaşi oră alte evenimente în seara zilei dedicate Centenarului.

Aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire a atras un număr semnificativ de participanţi, sâmbătă, în zona Palatului Culturii. Cu toate acestea, cu mici excepţii, manifestările organizate de autorităţi nu au ieşit din nota tradiţională. Cel mai bucuros public a fost cel format din copii, în special în ceea ce a însemnat defilarea forţelor de apărare şi prezentarea tehnicii militare. În schimb, nu o dată, în publicul format din adulţi s-a putut observa nemulţumirea faţă de discursurile oficialităţilor, unele mult prea lungi şi lipsite de substanţă. În faţa Palatului Culturii s-au auzit şi huiduieli, dar acestea au fost în absenţa celui vizat: oamenii au huiduit la finalul discursului prefectului Marian Şerbescu, cel care, în calitate de reprezentant al Guvernului, a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă.

Autorităţile au închis străzile Anastasie Panu şi Palat, iar participanţii au avut acces pe trotuare, în lungul acestor artere de circulaţie. După unele estimări neoficiale ale jandarmilor, la manifestări au fost, în punctul maxim, peste 10.000 de oameni, ceea ce înseamnă una dintre cele mai mari participări la astfel de evenimente. Vremea a fost un pic geroasă, dar ieşenii s-au putut bucura pe tot parcursul manifestărilor şi de soare, chiar dacă a fost unul „cu dinţi“.

„Vin de acasă, din teritoriu ocupat, şi mă simt acasă“

Pe scena amplasată în capătul pietonalului Ştefan cel Mare au urcat doar oficialităţi locale: şefii administraţiei locale şi judeţene, parlamentari, consilieri locali şi judeţeni. Primăria a adus la Iaşi şi un invitat-surpriză care a susţinut o alocuţiune: directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, Ion Iovcev. „Vin dintr-un teritoriu ocupat, reprezint aici opt şcoli din Transnistria care, prin fapte, nu cuvinte, au demonstrat că demnitatea, verticalitatea, limba română şi istoria românilor nu pot fi distruse cu automatul Kalashnikov. (...) Noi am făcut unirea spirituală, am venit de acasă şi mă simt acasă. Dacă astăzi sunt şcoli româneşti în Transnistria, acest lucru este datorită României. (...) Noi, cei din stânga Nistrului, profesorii, părinţii elevilor, am semnat anul acesta actul simbolic de unire cu patria mamă România“, a spus Ion Iovcev. El şi-a arătat convingerea că, în viitor, „Basarabia va reveni la sânul patriei mamă“. „Trăiască România Mare!“, şi-a încheiat Ion Iovcev discursul. Cuvintele acestuia au fost întărite de primarul Mihai Chirica, care şi-a exprimat speranţa ca, în următorii 100 de ani, românii să se regăsească în „graniţele lărgite“. „Mai avem teritorii care nu sunt încă acasă, iar pentru ele au murit sute şi sute de mii de români. Aici suntem astăzi, la acest lucru trebuie să facem noi trimitere. (...) Suntem generaţia centenar, dar peste 100 de ani, generaţia de atunci, ce va găsi, de noi depinde. În mâinile noastre stă România de mâine. (...) Peste 100 de ani, istoricii de atunci se vor uita la noi şi ne vor judeca, speranţa noastră este că, de mâine, putem clădi, din nou, o istorie de 100 de ani“, a mai spus primarul Mihai Chirica. Doi dintre ceilalţi vorbitori, prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maricel Popa, au subliniat în special situaţia actuală a României şi, respectiv, sacrificiul făcut acum 100 de ani de către români pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Îndemnurile prefectului la „pace politică“, „echilibru şi cooperare“, „unitate“, „dialog şi deschidere“ şi „lăsarea deoparte a mizelor electorale“ au fost primite cu huiduieli de mulţime. De menţionat că prefectul a transmis mesajul premierului Viorica Dăncilă, iar ieşenii au huiduit doar în momentul în care au auzit numele primului-ministru. „Acum un veac, s-a împlinit porunca cea sfântă: să stea laolaltă toţi cei dintr-o singură mamă, ţara românească. Moşii şi strămoşii noştri nu au vrut războaie, le-au purtat însă, ori de câte ori neamul şi hotarele ţării au fost ameninţate. Au avut o singură le­ge, singura pe care au recunoscut-o şi respectat-o până la capăt, să nu îngenuncheze niciodată, în faţa nimănui“, a spus, la rândul lui, Maricel Popa.

Printre ieşenii participanţi la manifestări, părerile au fost împărţite în ceea ce priveşte raportarea lor la însemnătatea acestei zile. În timp ce unii au menţionat că „toată lumea vibrează româneşte“ şi ziua de 1 decembrie trebuie să fie „un motiv de mândrie naţională“, alţii au subliniat că însemnătatea acestei zile este umbrită de scandalurile şi mizele politice şi şi-au exprimat dezamăgirea faţă de actuala clasă politică.

„Unitatea“ autorităţilor locale a ţinut câteva ore

În premieră, la ceremonialul de depunere de jerbe de flori la statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii, a fost depusă o singură coroană de către primar, prefect şi şeful CJ, în semn de unitate. În ciuda acestui gest şi apelurilor din discursuri, „unitatea“ a durat doar câteva ore: Primăria şi CJ au organizat separat şi la aceeaşi oră alte evenimente în seara zilei dedicate Centenarului, şefii celor două instituţii fiind în conflict deschis în context politic şi electoral. Cel mai aşteptat moment al manifestărilor, defilarea forţelor armate, a avut loc în jurul orei 11, spre încântarea copiiilor. Forţele de apărare au fost primite cu aplauze de public.

După defilare, într-un loc special amenajat în faţa Palatului Culturii, Primăria a oferit participanţilor o masă tradiţională cu fasole, cârnaţi, vin fiert şi ceai, fiind pregătite mii de porţii. Ziua de 1 decembrie a marcat şi începutul oficial al Sărbătorilor de iarnă prin aprinderea, în seara zilei, a sistemului de iluminat festiv, moment urmat de retragerea cu torţe pe traseul Piaţa Unirii - Palatul Culturii, în aplauzele miilor de ieşeni care au asistat la eveniment. Nu în utimul rând, la Palatul Culturii au fost lansate lampioane, manifestare la care, de asemenea, au fost prezenţi mii de ieşeni. 

VEDETI MAI MULTE IMAGINI AICI

VEDETI MAI MULTE IMAGINI AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.