Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO-FOTO: 10.000 de ieşeni au înfruntat gerul ca să vadă parada de Ziua Naţională

GALERIE
paradaparada1parada2parada3parada4parada5parada6parada7parada8parada9
  • parada
  • parada1
  • parada2
  • parada3
  • parada4
  • parada5
  • parada6
  • parada7
  • parada8
  • parada9
- +

Au fost multe momente plăcute, care au stârnit aplauze. Nu au lipsit însă discursurile prea lungi sau sforăitoare, dar nici huiduielile, în momentul în care prefectul a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă. Pe scenă a vorbit mişcător şi directorul unui liceu românesc din Tiraspol. Primăria şi CJ au organizat separat şi la aceeaşi oră alte evenimente în seara zilei dedicate Centenarului.

Aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire a atras un număr semnificativ de participanţi, sâmbătă, în zona Palatului Culturii. Cu toate acestea, cu mici excepţii, manifestările organizate de autorităţi nu au ieşit din nota tradiţională. Cel mai bucuros public a fost cel format din copii, în special în ceea ce a însemnat defilarea forţelor de apărare şi prezentarea tehnicii militare. În schimb, nu o dată, în publicul format din adulţi s-a putut observa nemulţumirea faţă de discursurile oficialităţilor, unele mult prea lungi şi lipsite de substanţă. În faţa Palatului Culturii s-au auzit şi huiduieli, dar acestea au fost în absenţa celui vizat: oamenii au huiduit la finalul discursului prefectului Marian Şerbescu, cel care, în calitate de reprezentant al Guvernului, a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă.

Autorităţile au închis străzile Anastasie Panu şi Palat, iar participanţii au avut acces pe trotuare, în lungul acestor artere de circulaţie. După unele estimări neoficiale ale jandarmilor, la manifestări au fost, în punctul maxim, peste 10.000 de oameni, ceea ce înseamnă una dintre cele mai mari participări la astfel de evenimente. Vremea a fost un pic geroasă, dar ieşenii s-au putut bucura pe tot parcursul manifestărilor şi de soare, chiar dacă a fost unul „cu dinţi“.

„Vin de acasă, din teritoriu ocupat, şi mă simt acasă“

Pe scena amplasată în capătul pietonalului Ştefan cel Mare au urcat doar oficialităţi locale: şefii administraţiei locale şi judeţene, parlamentari, consilieri locali şi judeţeni. Primăria a adus la Iaşi şi un invitat-surpriză care a susţinut o alocuţiune: directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, Ion Iovcev. „Vin dintr-un teritoriu ocupat, reprezint aici opt şcoli din Transnistria care, prin fapte, nu cuvinte, au demonstrat că demnitatea, verticalitatea, limba română şi istoria românilor nu pot fi distruse cu automatul Kalashnikov. (...) Noi am făcut unirea spirituală, am venit de acasă şi mă simt acasă. Dacă astăzi sunt şcoli româneşti în Transnistria, acest lucru este datorită României. (...) Noi, cei din stânga Nistrului, profesorii, părinţii elevilor, am semnat anul acesta actul simbolic de unire cu patria mamă România“, a spus Ion Iovcev. El şi-a arătat convingerea că, în viitor, „Basarabia va reveni la sânul patriei mamă“. „Trăiască România Mare!“, şi-a încheiat Ion Iovcev discursul. Cuvintele acestuia au fost întărite de primarul Mihai Chirica, care şi-a exprimat speranţa ca, în următorii 100 de ani, românii să se regăsească în „graniţele lărgite“. „Mai avem teritorii care nu sunt încă acasă, iar pentru ele au murit sute şi sute de mii de români. Aici suntem astăzi, la acest lucru trebuie să facem noi trimitere. (...) Suntem generaţia centenar, dar peste 100 de ani, generaţia de atunci, ce va găsi, de noi depinde. În mâinile noastre stă România de mâine. (...) Peste 100 de ani, istoricii de atunci se vor uita la noi şi ne vor judeca, speranţa noastră este că, de mâine, putem clădi, din nou, o istorie de 100 de ani“, a mai spus primarul Mihai Chirica. Doi dintre ceilalţi vorbitori, prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maricel Popa, au subliniat în special situaţia actuală a României şi, respectiv, sacrificiul făcut acum 100 de ani de către români pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Îndemnurile prefectului la „pace politică“, „echilibru şi cooperare“, „unitate“, „dialog şi deschidere“ şi „lăsarea deoparte a mizelor electorale“ au fost primite cu huiduieli de mulţime. De menţionat că prefectul a transmis mesajul premierului Viorica Dăncilă, iar ieşenii au huiduit doar în momentul în care au auzit numele primului-ministru. „Acum un veac, s-a împlinit porunca cea sfântă: să stea laolaltă toţi cei dintr-o singură mamă, ţara românească. Moşii şi strămoşii noştri nu au vrut războaie, le-au purtat însă, ori de câte ori neamul şi hotarele ţării au fost ameninţate. Au avut o singură le­ge, singura pe care au recunoscut-o şi respectat-o până la capăt, să nu îngenuncheze niciodată, în faţa nimănui“, a spus, la rândul lui, Maricel Popa.

Printre ieşenii participanţi la manifestări, părerile au fost împărţite în ceea ce priveşte raportarea lor la însemnătatea acestei zile. În timp ce unii au menţionat că „toată lumea vibrează româneşte“ şi ziua de 1 decembrie trebuie să fie „un motiv de mândrie naţională“, alţii au subliniat că însemnătatea acestei zile este umbrită de scandalurile şi mizele politice şi şi-au exprimat dezamăgirea faţă de actuala clasă politică.

„Unitatea“ autorităţilor locale a ţinut câteva ore

În premieră, la ceremonialul de depunere de jerbe de flori la statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii, a fost depusă o singură coroană de către primar, prefect şi şeful CJ, în semn de unitate. În ciuda acestui gest şi apelurilor din discursuri, „unitatea“ a durat doar câteva ore: Primăria şi CJ au organizat separat şi la aceeaşi oră alte evenimente în seara zilei dedicate Centenarului, şefii celor două instituţii fiind în conflict deschis în context politic şi electoral. Cel mai aşteptat moment al manifestărilor, defilarea forţelor armate, a avut loc în jurul orei 11, spre încântarea copiiilor. Forţele de apărare au fost primite cu aplauze de public.

După defilare, într-un loc special amenajat în faţa Palatului Culturii, Primăria a oferit participanţilor o masă tradiţională cu fasole, cârnaţi, vin fiert şi ceai, fiind pregătite mii de porţii. Ziua de 1 decembrie a marcat şi începutul oficial al Sărbătorilor de iarnă prin aprinderea, în seara zilei, a sistemului de iluminat festiv, moment urmat de retragerea cu torţe pe traseul Piaţa Unirii - Palatul Culturii, în aplauzele miilor de ieşeni care au asistat la eveniment. Nu în utimul rând, la Palatul Culturii au fost lansate lampioane, manifestare la care, de asemenea, au fost prezenţi mii de ieşeni. 

VEDETI MAI MULTE IMAGINI AICI

VEDETI MAI MULTE IMAGINI AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri