VIDEO-FOTO: A fost decernat Premiul Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Momente deosebite în Aula Academiei Române din Copou: scriitoarea Ioana Pârvulescu primeşte “Muza Înaripată”

VIDEO-FOTO: A fost decernat Premiul Naţional de Proză “Ziarul de Iaşi”

GALERIE
Ioana Parvulescu1
  • Ioana Parvulescu1
- +

Eveniment deosebit, plin de emoţie, ieri la decernarea Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, scriitoarea Ioana Pârvulescu primind trofeul acestei ediţii, „Muza înaripată”, o sculptură absolut remarcabilă realizată în bronz de maestrul Sorin George Purcaru. Manifestarea s-a desfăşurat în Aula Academiei Române - Filiala Iaşi, partenerul onorific al ediţiei din acest an, la întâlnire luând parte, în prezidiu, reprezentanţi ai „Ziarului de Iaşi”, membri ai juriului, academicianul Viorel Barbu, alături de cei doi scriitori premiaţi: Ioana Pârvulescu şi tânăra Antonia Mihăilescu, care a primit premiul pentru debut.

 

În deschiderea evenimentului, la care au participat reprezentanţi ai mediului cultural, universitar, economic şi politic din Iaşi, au luat cuvântul cei doi reprezentanţi ai „Ziarului de Iaşi”, Toni Hriţac, rectorul-şef al publicaţiei, şi Alexandru Lăzescu, preşedintele „Ziarului de Iaşi”. Au vorbit despre istoria acestui premiu, despre motivele pentru care un cotidian local susţine un astfel de eveniment, dar şi despre cei cărora li se datorează existenţa şi longevitatea premiului aflat la cea de-a XVIII-a ediţie.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

„Un ziar nu este un magazin de informaţii, nu este o afacere digitală în care prezinţi informaţii gratis şi faci venituri din reclamă. Dacă ar fi doar atât, atunci nu am avea autoritatea de a critica şi de a ne poziţiona în problemele importante ale comunităţii. Un ziar trebuie să reflecte ceva, trebuie să reprezinte ceva, să reprezinte pe cititorii săi, comunitatea. Acesta a fost crezul nostru de la început”, a afirmat redactorul-şef al „Ziarului de Iaşi”, subliniind că acesta este şi motivul pentru care s-a născut premiul. De asemenea, Alexandru Lăzescu a făcut un scurt şi interesant istoric al ziarului, care chiar alaltăieri a împlinit 30 de ani de existenţă.

Ioana Pârvulescu: „Dedic acest premiu medicilor care au luptat cu pandemia”

Academicianul Viorel Barbu, preşedintele Academiei Române - Filiala Iaşi, gazda evenimentului care s-a desfăşurat în Aula instituţiei pe care o conduce, a vorbit despre motivele pentru care publicaţiile de astăzi aleg să nu mai promoveze literatura, în cea de-a doua parte a discursului său oferind o analiză succintă şi „subtilă”, după cum a afirmat ulterior criticul literar Alexandru Călinescu, a cărţii Ioanei Pârvulescu. „De fapt, legenda biblică nu este decât un pretext, iar cartea de faţă nu este nici despre Dumnezeu, nici despre patriarh şi nici despre popoarele care locuiau în bazinul mediteranean. Este, în viziunea dumneavoastră (adresându-se Ioanei Pârvulescu) povestea unui răzvrătit, şi care, precum Prometeu în mitologia greacă, îl înfruntă pe Dumnezeu. Aspru judecat şi dat drept exemplu de nesupunere în textele sfinte, este, după standardele moderne, un erou romantic”, subliniază academicianul Viorel Barbu.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

Descrierea operei Ioanei Pârvulescu şi analiza cărţii câştigătoare a fost continuată de criticul Alexandru Călinescu, care însă, subliniind profunzimea descrierii realizate de preşedintele Academiei Române, s-a concentrat pe partea biografică şi bibliografică a autoarei câştigătoare.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

Autoarea laureată, Ioana Pârvulescu, a ţinut să dedice premiul primit ieri medicilor, în acelaşi timp în amintirea bunicului patern, care chiar ieri, pe 28 mai, şi-ar fi serbat ziua de naştere. „Este o zi mai specială pentru mine, este 28 mai, ziua bunicului meu patern, care, desigur, nu mai trăieşte, care era medic. Dacă aţi observat, în toate cărţile mele apar medici, iar în «Inocenţii» apare chiar figura acestui bunic, pe care îl chema şi Ion, iar în «Prevestirea» apare un fel de pre-medic, un vraci, un vindecător, care este şi personajul meu favorit, în măsura în care un scriitor are voie să aibă un personaj favorit, şi anume Iacob. Şi tocmai de aceea aş vrea să dedic acest premiu tuturor medicilor care au luptat cu pandemia. Ceea ce au făcut ei, aceşti medici anonimi, aceşti oameni care s-au luptat cu boala, este remarcabil, şi de aceea dedic «Muza înaripată» medicilor, care de altfel sunt şi foarte buni cititori prin tradiţie”, a afirmat Ioana Pârvulescu.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

În cadrul evenimentului a luat cuvântul şi prof.dr. Bogdan Creţu, membru al juriului, care a vorbit despre câştigătoarea premiului de debut, Antonia Mihăilescu, despre importanţa susţinerii literaturii scrise de tineri, dar şi despre faptul că „literatura tânără” este tot mai consistentă şi valoroasă.

Un premiu posibil datorită partenerilor

Trofeul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” şi cecul în valoare de 6.000 de lei, oferit de partenerii economici, a fost înmânat autoarei de academicianul Viorel Barbu, iar Mihaela Melinte, coordonator comunicare & PR la compania „Antibiotice” S.A., partener tradiţional al premiului de proză, oferind Antoniei Mihăilescu trofeul pentru debut şi cecul în valoare de 1.000 de lei.

„Încă de acum 18 ani, de când au debutat premiile, noi, Antibiotice, am susţinut constant acest demers cultural care de-a lungul acestor ani a promovat literatura de calitate şi am devenit astfel un partener tradiţional”, a menţionat reprezentanta companiei „Antibiotice”, care a subliniat totodată faptul că în permanenţă au încercat să se implice activ în proiectele comunităţii ieşene. După înmânarea premiului pentru debut, Antonia Mihăilescu a vorbit despre bucuria pe care o aduce acestă distincţie, dar şi despre volumul de poezie care spune de fapt, în versuri, o serie de poveşti ale unor oameni pe lângă care putem să trecem în fiecare zi pe stradă şi despre faptul că din fiecare poveste se poate extrage o poezie.

Biografia câştigătorilor 

Ioana Pârvulescu a fost timp de 18 ani redactor şi cronicar săptămânal la „România literară”, iar la Editura „Humanitas” a iniţiat şi coordonat colecţia de literatură universală „Cartea de pe noptieră“. Romanele ei sunt traduse în peste 10 limbi europene, a obţinut în două rânduri „Premiul Uniunii Europene pentru literatură”: în 2013, cu romanul „Viaţa începe vineri”, şi, în urma unui concurs internaţional al laureaţilor, în 2018, pentru proza scurtă „O voce”, dedicată Monicăi Lovinescu. „Prevestirea” este cel de-al IV-lea roman publicat de autoare.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI 

Antonia Mihăilescu s-a născut la Suceava pe 11 decembrie 1999. În prezent, este studentă la Facultatea de Teatru, Secţia Regie - Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi. Premiul pentru debut a fost acordat pentru volumul „Note din secolul kitsch”, apărut la Editura „Tracus Arte”.

Partenerul onorific al ediţiei din acest an este Academia Română - Filiala Iaşi, alte companii private s-au alăturat, de asemenea, demersului „Ziarului de Iaşi”, iar, la fel ca în fiecare an, partenerul tradiţional al evenimentului este compania ieşeană „Antibiotice” S.A. Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Conform regulamentului, Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” se poate acorda o singură dată unui autor. Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” se află în acest an la cea de-a XVIII-a ediţie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.