anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

VIDEO-FOTO: Clipe de groază la Spitalul de Copii. Incendiul de la ATI Covid: care e sursa focului?

GALERIE
incendiu, spital copii
 • incendiu, spital copii
- +

Clipe de groază aseară, în timpul incendiului de la Spitalul de Copii “Sfânta Maria”. Imediat după anunţarea evenimentului, în jurul orei 19, Poliţia Locală şi Biroul Rutier au decis închiderea străzii Vasile Lupu, de la intersecţia din Bucşinescu şi până la strada Dudescu, aşa că unii părinţi ce aveau copii internaţi acolo au lăsat maşinile pe unde au apucat şi au mers într-o fugă până la spital. Incendiul a fost stins după 30 de minute de la izbucnire. După ce autorităţile au raportat că nu există victime, şefii de instituţii şi părinţii au răsuflat uşuraţi. Un incendiu aici era previzibil, lucru de care “Ziarul de Iaşi” a scris recent. Care pare a fi cauza?

Incendiul a fost observat puţin înainte de ora 19, iar la faţa locului au pornit mai multe autospeciale de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Concomitent cu observarea fumului şi flăcărilor, cei din spital au început imediat să transfere bolnavii de la etajul trei, palierul unde ardea salonul ATI Covid, care era gol.

„Incendiul s-a produs într-un salon, într-un cabinet medical, ardeau echipamente medicale. Nu avem informaţii referitor la anumite cauze care să fi produsul incendiul”, a spus imediat după incendiu colonelul Ionuţ Grădinariu, şeful ISU Iaşi.

În timp ce pacienţii erau evacuaţi, sala în care a izbucnit incendiul a început să ardă cu flacără intensă, faptul fiind surprins de zeci de trecători care s-au adunat în lateralul spitalului pentru a face poze şi clipuri. În acelaşi timp, la spital au ajuns şi şefii din Consiliul Judeţean, respectiv Costel Alexe şi Marius Dangă, apoi şefa SMURD, Diana Cimpoeşu. Aceasta a făcut o evaluare rapidă a situaţiei, la faţa locului.

Cititi si: Un raport care dă fiori bolnavilor. În spitalele ieşene se poate muri cu zile ca în incendiul de la Balș

„Evacuarea s-a făcut din motive de securitate, copiii, părinţii şi personalul medical care au necesitat evacuare se aflau în altă zonă decât cea afectată, nu au fost afectaţi de fum sau gaze toxice - personalul din clinicile de pediatrie de acolo au efectuat evacuările. Ei se află acum pe etajul I şi IV, care nu sunt afectate de incendiu, fum sau apa folosită la stingerea incendiului, iar medicii de la SMURD care au intervenit la activarea Planului Roşu fac doar o inventariere a locaţiei. Am avut grijă şi de personalul medical de la spital, împreună cu doamna manager, personalul a fost susţinut, a fost implicat, toată lumea este într-o stare bună, dar emoţional sunt reacţii care se vor linişti în timp. Asistentele au constatat doar că există fum, au găsit locul de unde provenea incendiul, au deconectat sursele de energie, de oxigen, şi au evacuat toţi pacienţii cu părinţii şi personalul medical, asistenţi medicali şi infirmiere din zonele respective”, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu. Ulterior a fost raportat faptul că la etajul patru nu au fost victime, de la etajul trei au fost evacuaţi cinci copii cu trei părinţi şi patru cadre medicale.

Semnale de alarmă existau de mult timp aici

În urma controalelor făcute la finalul anului trecut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, imediat după incendiul de la Piatra Neamţ, un raport arăta că Spitalul de Copii funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu.

Raportul arăta deficienţele tuturor secţiilor de anestezie şi terapie intensivă de la spitale din ţară. În Iaşi existau trei spitale fără autorizaţie de securitate la incendiu, iar în cazul a şase spitale s-a descoperit că instalaţiile electrice sunt suprasolicitate sau folosite cu improvizaţii. Totodată, pompierii au descoperit că nu se asigură condiţii de evacuare în situaţii de urgenţă în şapte unităţi medicale. În urma incendiului care a avut loc pe 14 noiembrie 2020 la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în unităţile sanitare care au secţii ATI au fost făcute controale de către ISU.

Printre aspectele avute în vedere în timpul controalelor s-au numărat: verificarea avizării-autorizării clădirilor în care se află secţia ATI, dacă funcţionează instalaţiile de detectare, semnalizare, alarmare şi stingere a incendiilor, dacă secţiile ATI sunt dotate cu stingătoare, dar şi verificarea documentelor care să ateste funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi a altor instalaţii şi echipamente specifice din secţia ATI. Printre acestea se numără substanţele anestezice inflamabile, buteliile de oxigen, instalaţiile aferente staţiilor de oxigen etc.

Una dintre principalele nereguli găsite în timpul controalelor la secţiile ATI din spitalele ieşene a fost funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu. În această situaţie se aflau trei spitale din Iaşi la momentul controlului: Spitalul de Copii „Sf. Maria”, Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” şi Institutul de Boli Cardiovasculare. La Spitalul „Parhon” până la finalul acestui an urmează să fie renovată complet Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar la Spitalul de Copii se află în proces de reabilitare în această perioadă, fiind vorba despre un proiect de 121 milioane de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.