VIDEO-FOTO: Intervenţie hi-tech pe creier, la Iaşi. Reportaj într-o sală de operaţie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 22.01.2021

VIDEO-FOTO: Intervenţie hi-tech pe creier, la Iaşi. Reportaj într-o sală de operaţie

GALERIE
operatie neuro (1)operatie neuro (2)operatie neuro (3)operatie neuro (4)operatie neuro (5)operatie neuro (6)operatie neuro (7)operatie neuro (10)operatie neuro (4)operatie neuro (13)
 • operatie neuro (1)
 • operatie neuro (2)
 • operatie neuro (3)
 • operatie neuro (4)
 • operatie neuro (5)
 • operatie neuro (6)
 • operatie neuro (7)
 • operatie neuro (10)
 • operatie neuro (4)
 • operatie neuro (13)
- +

Reporterul „Ziarului de Iaşi“ a asistat la o intervenţie neurochirurgicală realizată cu înaltă tehnologie. Aparatura de la Spitalul Clinic „Nicolae Oblu“ a fost achiziţionată anul trecut. Doctorul a operat cu un sistem de navigaţie şi un microscop 3D care au costat în jur de un milion de euro.

În ultimii ani, Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a fost dotat cu aparatură şi echipamente medicale de câteva milioane de euro, care ajută la efectuarea intervenţiilor chirurgicale de mare precizie, cei din conducerea unităţii medicale comparând modul în care se fac acum operaţiile la spitalul ieşean cu cele din străinătate, din clinici cunoscute, cum ar fi cele din Austria. „Ziarul de Iaşi“ a asistat zilele trecute la o astfel de intervenţie, unde a fost folosit microscopul 3D achiziţionat la finalul anului trecut, care permite neurochirurgului să vadă imagini tridimensionale, aparat care a costat aproximativ 500.000 de euro, precum şi sistemul de navigaţie chirurgicală Stealth Station S8, achiziţionat tot în 2018. În sala I de operaţie din blocul operator al spitalului tot personalul medical prezent pentru intervenţie se mişcă într-o armonie perfectă. Trei neurochirurgi, doi bioingineri şi mai multe asistente, fiecare îşi face treaba ca într-o orchestră, după cum spune chiar neurochirurgul Lucian Eva, care coordonează echipa. Una dintre asistente pregăteşte minuţios intrumentarul pe care îl aşază cu grijă pe masă, iar bioinginerii se învârt preocupaţi în jurul aparaturii, pregătind-o în amănunt pentru operaţia care urmează. „Faceţi loc, vine bolnavul“, se aude din uşă, iar de după colţ, apare pe o targă pacientul, care este deja anesteziat, cei din sală preluându-l cu atenţie şi aşezându-l pe masa de operaţie. Bărbatul a ajuns la spital la finalul anului trecut din cauza unor crize comiţiale repetate, dar şi din cauza unui sindrom de hipertensiune intracraniană, care presupunea dureri de cap, vărsături şi care în timp s-ar fi agravat semnificativ.

Medicii l-au consultat şi i-au făcut o serie de investigaţii imagistice, computer tomograf, RMN, stabilind că este nevoie de intervenţie chirurgicală, iar datele au fost introduse în sistemul de neuronavigaţie Stealth 8. Specialiştii descriu acest sistem ca fiind cea mai nouă versiune care „permite o operaţie virtuală preoperator, elimină pe planuri anatomice fiecare structură până ajungi la leziunea respectivă şi permite o exactitate cu o marjă de eroare la nivel de milimetri“. Astfel, cu ajutorul unei sonde se măsoară distanţa existentă până la leziune prin ţesutul sănătos care se disecă prin şanturile anatomice, la care se poate ajunge disecând fiecare vas.

Un meningiom de gradul III

Operaţia este efectuată în semiîntuneric, iar timp de 72 de ore înainte şi după operaţie, pacientul trebuie să stea în aceleaşi condiţii deoarece i-a fost administrată o substanţă de contrast care ajută la vizualizarea ţesutului tumoral în timpul operaţiei. „Gliolanul e un praf care se dizolvă în apă, pacientul îl înghite şi astfel substanţa de contrast este absorbită până în sânge şi ajunge în ţesutul tumoral, de acolo ajunge la nivelul unei proteine, emite fluorescenţe şi se văd violet acele celule tumorale care au o rată de multiplicare foarte mare. Este nevoie ca pacientul să stea în semiîntuneric pentru că supunerea la lumină naturală duce la bronzare în formele cele mai uşoare sau la arsuri“, explică dr. Lucian Eva.

În timpul operaţiei, neurochirurgul care a condus intervenţia a trimis fragmente la anatomie patologică pentru a fi studiate şi pentru a se stabili ce fel de tumoră este. „Este un meningiom de gradul III“, spune o asistentă, fiind o veste care a adus un zâmbet pe feţele celor din sală. Asta pentru că înainte de a începe operaţia, medicii se aşteptau să fie vorba despre un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă, cunoscută ca şi cea mai agresivă dintre toate. Fiind un meningiom de gradul III, care necesită chimioterapie şi radioterapie după un plan pe care îl vor stabili medicii oncologi, medicii se aşteaptă şi la eventuale recidive, însă spun că durata de viaţă este mai mare. „Dă-mi, te rog, CUSA (n.r. - Cavitron Ultrasonic Surgical Aspirator)“, se aude de mai multe ori pe durata intervenţiei, dr. Lucian Eva explicând că aceasta emite ultrasunete care distrug tumora şi bucăţile care rămân sunt aspirate în interior. Fiind o tumoră dură, aparatul a fost setat pe o intensitate mai mare pentru a putea fi extrasă, în acelaşi timp păstrând intacte structurile vasculare.

Nu s-a mai tăiat cu un burghiu de 12 mm

Dr. Lucian Eva spune că tumora care a fost extrasă a fost una de aproximativ 3 centimentri cubi, puţin mai mică decât o minge de tenis. Acel spaţiu rămas liber după intervenţie se va cicatriza şi va fi umplut cu lichid cefalorahidian, iar prin intermediul plasticităţii neuronale, creierul se va vindeca, iar funcţiile vor fi preluate de zonele adiacente ale creierului. „Noi când operăm avem în vedere să fim cât mai gentili, cât mai fini manipulând creierul în sine, să păstrăm structurile vasculare normale, cele anormale sau cele create în tumoră le scoatem din circulaţie pentru că nu sunt benefice pentru pacient“, a explicat neurochirurgul. Operaţia a decurs fără complicaţii şi a durat aproximativ două ore, timp în care viaţa celor din sală părea că a fost pusă pe pauză, străduindu-se să salveze viaţa bărbatului. „Ce s-a putut vedea astăzi în intervenţie vă pot spune că nici la Viena nu se operează atât de bine“, spune dr. Lucian Eva explicând că în timpul intervenţiei au fost folosite echipamente de aproximativ un milion de euro. Prin intermediul acestora, operaţia a fost una minim invazivă, fiind vorba despre aparatură de ultimă generaţie după cum spun specialiştii ieşeni. „Operaţia devine cât mai limitată astfel, efectiv toate planurile se refac complet. Ca să pot să tai osul, nu am mai făcut-o cu burghiul care are 12 mm diametru, ci cu «drill-ul», exact cât este forma, ca să nu rămână inestetic, să nu rămână o gaură pe care să o simtă pacientul. Mergem pe tendinţa aceasta inclusiv pe partea estetică. De asemenea, cu microscopul 3D ai alt confort, o altă viziune, este foarte intuitiv, este cel mai performant din lume la acest moment“, a completat acesta.

Este foarte importantă calitatea vieţii

Astfel, în timpul operaţiei, echipa medicală a verificat dacă zona în care se intervenea interfera în vreun fel cu funcţiile motorii, şi dacă l-ar fi afectat pe pacient. „Ce este cel mai important acum este calitatea vieţii bolnavului, preferi să laşi o bucată de tumoră decât să rămână cu un deficit motoriu. Asta ţine şi de experienţă şi de echipa complexă, să ai încredere în ce spune cel care citeşte aparatul, dacă pot sau nu insista într-o anumită zonă. Tumora a fost relativ bine delimitată de creierul din jur şi a permis o rezecţie totală a acestei leziuni. S-au monitorizat electrofiziologic funcţiile motorii ale creierului, având în vedere că tumora era localizată în zona retro-rolandică, fiind recunoscută ca fiind zona din creier care coordonează mişcările mâinilor, piciorului şi a muşchilor feţei de pe partea opusă a creierului“, a mai precizat dr. Lucian Eva. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Radu POPESCU

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Preşedintele Maia Sandu şi-a început mandatul fără un guvern funcţional, cu un parlament majoritar ostil şi cu hoarde de hoarde de tonomate de presă asmuţite asupra sa. Însă Maia Sandu şi Republica Moldova au în acest moment cel mai puternic aliat, sprijinul extern al partenerilor de dezvoltare, iar acest lucru dă speranţa că toate lucrurile se pot rezolva, pas cu pas.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Nicolae CREŢU

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Îmi dau seama că „de Crăciun”, volens-nolens, sună comercial Şi de-ar fi numai gândul că, an după an, vine o perioadă dominată de febra pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă şi că, în acel climat, le vine rândul să placă şi „poveştilor” de Crăciun de pe ecranul mare sau mic, şi tot ar conta, nu? 

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

pulspulspuls

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Dacă despre Peni Hill se ştie de mult prin târg că e un veritabil tiriplici politic, care nu se pricepe decât la comisionat şmenuri, pe care oricum nu le aranjează el de frică, ci i le antama şi apoi i le servea servantul amic de şpriţuri Habarnagiu, şi că la combinaţii politice pică mereu de papă-lapte, iote-te, stimabililor, auzim că prin zona liberalilor ieşeni mai hârşâiţi începe zice-se că uşor-uşor să se instaleze cam acelaşi sentiment, că dom’ Costel al lor ar fi din acelaşi aluat de pizza ca şi Peni: moale, prea gros, cu goluri, başca nesărat. 

Caricatura zilei

8x8

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.