VIDEO/FOTO Lista trotuarelor din oraș pe care abia poți merge. Cum le poate face Primăria circulabile ?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

VIDEO/FOTO Lista trotuarelor din oraș pe care abia poți merge. Cum le poate face Primăria circulabile ?

GALERIE
stalpi in mijlocul trotuarelord
  • stalpi in mijlocul trotuarelord
- +

Mai multe străzi din Iaşi şi-au „pierdut” trotuarele. Îngrijorător este că situaţia se regăseşte şi pe segmente de stradă abia modernizate

 

Crearea unui culoar de accesibilitate între Rond Păcurari şi Şcoala „Petru Poni” este unul dintre proiectele despre care primarul Iaşului a spus că a fost prevăzută finanţarea în bugetul pe anul în curs. El constă în accesibilizarea tuturor trecerilor de pietoni vizual şi auditiv, reglarea pantelor de acces pentru persoanele care se deplasează în scaun cu rotile şi pentru părinţii care îşi plimbă copiii cu căruciorul, reglarea înălţimii indicatoarelor rutiere şi semnalizarea tactilă a trecerilor de pietoni. Mihai Chirica a promis că reducerea înclinaţiei legăturii carosabilului cu trotuarul va fi făcută la toate trecerile de pietoni din oraş. Primarul a amintit şi de instalaţiile de acces în pasajele subterane – platformele şi scările rulante care vor fi verificate şi repuse în funcţiune.

VIDEO: Strada Moara de Vânt

Dar, dacă trotuarele arterei Păcurari din această parte a oraşului sunt late – şi vor deveni şi mai accesibile în zona trecerilor de pietoni – pe alte străzi mai puţin importante, dar circulate, situaţia este critică.

Întrebat la ultima conferinţă de presă despre amplasarea stâlpilor de iluminat pe trotuarele care nu au mai mult de un metru lăţime, chiar pe porţiuni de drum modernizate, primarul a spus că, unde nu se poate circula, asta este, pietonii vor merge pe celălalt trotuar. Mihai Chirica a remarcat că un segment al străzii Pădurii, între intersecţia Cinci Drumuri şi intersecţia cu bd. Tudor Vladimirescu, va fi deschis doar mijloacelor de transport public şi celor care locuiesc în zonă – pe calea de rulare a tramvaielor. Aici, pietonii vor avea într-adevăr la dispoziţie fosta bandă de acces rutier, delimitată cu bolarzi de liniile de tramvai.

VIDEO: Strada Toma Cozma

Dincolo de bulevardul Tudor Vladimirescu, spre Piaţa Chirilă, situaţia devine complicată: strada are trotuare, dar ambele sunt înguste şi au şi stâlpii puşi pe mijloc. O situaţie similară se regăseşte pe un alt tronson aflat în modernizare laolaltă cu liniile de tramvai, respectiv pe strada Aurel Vlaicu şi, în prelungire spre Dancu, pe Calea Dacilor.

Primarul a recunoscut că „probleme avem nu numai în zona Dancu, ci şi pe alte străzi din oraş unde suntem condiţionaţi să respectăm un normativ tehnic pentru trama stradală”, respectiv lăţimea minimă obligatorie de 3 metri pentru o bandă de drum de categoria a doua. „Vom extinde trotuarul spre curţile vecine, care în mare parte sunt ale Municipalităţii”, a promis el. „Vom lăsa circulaţia pe trotuarul pe care se poate. Unde nu se poate nu se poate”, a mai spus Mihai Chirica.

VIDEO: Stradela Sf. Andrei

De altfel, în municipiu, „nu se poate” pe mai multe străzi, unele intens circulate. Se poate spune astfel că circulaţia pietonală nu e deloc încurajată, ca să nu mai vorbim de persoanele cu dizabilităţi locomotorii sau de cei care îşi plimbă copiii în cărucioare şi care sunt nevoiţi să meargă pe carosabil sau să ocolească aceste zone.

În filmulețele video de mai sus sunt prezentate câteva străzi care necesită atenţie sporită din partea tuturor participanţilor la trafic şi abilităţi pe alocuri speciale pentru pietoni: Toma Cozma (din Păcurari până la Colegiul „C. Negruzzi”), Moara de Vânt, stradela Sf. Andrei (între strada Palat şi Podul Cantemir), Niciman etc. 

Citește și: O altă „palmă” trasă de Primărie pietonilor din Iaşi. Stâlpi pe mijlocul trotuarului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.