VIDEO/FOTO Lista trotuarelor din oraș pe care abia poți merge. Cum le poate face Primăria circulabile ?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIDEO/FOTO Lista trotuarelor din oraș pe care abia poți merge. Cum le poate face Primăria circulabile ?

GALERIE
stalpi in mijlocul trotuarelord
  • stalpi in mijlocul trotuarelord
- +

Mai multe străzi din Iaşi şi-au „pierdut” trotuarele. Îngrijorător este că situaţia se regăseşte şi pe segmente de stradă abia modernizate

 

Crearea unui culoar de accesibilitate între Rond Păcurari şi Şcoala „Petru Poni” este unul dintre proiectele despre care primarul Iaşului a spus că a fost prevăzută finanţarea în bugetul pe anul în curs. El constă în accesibilizarea tuturor trecerilor de pietoni vizual şi auditiv, reglarea pantelor de acces pentru persoanele care se deplasează în scaun cu rotile şi pentru părinţii care îşi plimbă copiii cu căruciorul, reglarea înălţimii indicatoarelor rutiere şi semnalizarea tactilă a trecerilor de pietoni. Mihai Chirica a promis că reducerea înclinaţiei legăturii carosabilului cu trotuarul va fi făcută la toate trecerile de pietoni din oraş. Primarul a amintit şi de instalaţiile de acces în pasajele subterane – platformele şi scările rulante care vor fi verificate şi repuse în funcţiune.

VIDEO: Strada Moara de Vânt

Dar, dacă trotuarele arterei Păcurari din această parte a oraşului sunt late – şi vor deveni şi mai accesibile în zona trecerilor de pietoni – pe alte străzi mai puţin importante, dar circulate, situaţia este critică.

Întrebat la ultima conferinţă de presă despre amplasarea stâlpilor de iluminat pe trotuarele care nu au mai mult de un metru lăţime, chiar pe porţiuni de drum modernizate, primarul a spus că, unde nu se poate circula, asta este, pietonii vor merge pe celălalt trotuar. Mihai Chirica a remarcat că un segment al străzii Pădurii, între intersecţia Cinci Drumuri şi intersecţia cu bd. Tudor Vladimirescu, va fi deschis doar mijloacelor de transport public şi celor care locuiesc în zonă – pe calea de rulare a tramvaielor. Aici, pietonii vor avea într-adevăr la dispoziţie fosta bandă de acces rutier, delimitată cu bolarzi de liniile de tramvai.

VIDEO: Strada Toma Cozma

Dincolo de bulevardul Tudor Vladimirescu, spre Piaţa Chirilă, situaţia devine complicată: strada are trotuare, dar ambele sunt înguste şi au şi stâlpii puşi pe mijloc. O situaţie similară se regăseşte pe un alt tronson aflat în modernizare laolaltă cu liniile de tramvai, respectiv pe strada Aurel Vlaicu şi, în prelungire spre Dancu, pe Calea Dacilor.

Primarul a recunoscut că „probleme avem nu numai în zona Dancu, ci şi pe alte străzi din oraş unde suntem condiţionaţi să respectăm un normativ tehnic pentru trama stradală”, respectiv lăţimea minimă obligatorie de 3 metri pentru o bandă de drum de categoria a doua. „Vom extinde trotuarul spre curţile vecine, care în mare parte sunt ale Municipalităţii”, a promis el. „Vom lăsa circulaţia pe trotuarul pe care se poate. Unde nu se poate nu se poate”, a mai spus Mihai Chirica.

VIDEO: Stradela Sf. Andrei

De altfel, în municipiu, „nu se poate” pe mai multe străzi, unele intens circulate. Se poate spune astfel că circulaţia pietonală nu e deloc încurajată, ca să nu mai vorbim de persoanele cu dizabilităţi locomotorii sau de cei care îşi plimbă copiii în cărucioare şi care sunt nevoiţi să meargă pe carosabil sau să ocolească aceste zone.

În filmulețele video de mai sus sunt prezentate câteva străzi care necesită atenţie sporită din partea tuturor participanţilor la trafic şi abilităţi pe alocuri speciale pentru pietoni: Toma Cozma (din Păcurari până la Colegiul „C. Negruzzi”), Moara de Vânt, stradela Sf. Andrei (între strada Palat şi Podul Cantemir), Niciman etc. 

Citește și: O altă „palmă” trasă de Primărie pietonilor din Iaşi. Stâlpi pe mijlocul trotuarului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Trenu

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.