VIDEO/FOTO O călătorie în timp la Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice: flașnetarii și poveștile lor

sâmbătă, 21 septembrie 2024, 16:56
6 MIN
 VIDEO/FOTO O călătorie în timp la Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice: flașnetarii și poveștile lor

Dacă veți trece zilele acestea pe esplanada din fața Palatului Culturii din Iași, veți avea impresia că sunteți într-un carusel al sunetelor și culorilor. Cei mai veseli și colorați flașnetari, veniți din diverse țări, încântă publicul cu melodii celebre interpretate la flașnete, în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii Mecanice. Până duminică, 22 septembrie, vizitatorii pot asculta acordurile muzicale care amintesc de epoca de aur a flașnetelor și se pot bucura de spectacolul oferit de artiștii din Slovenia, Slovacia, Germania, Polonia și România.

Atmosfera este de poveste. Pe esplanada Palatului răsună de fel de fel de melodii – unele vesele și alerte, altele mai lente și melodioase – toate cântate într-un ritm care amintește de vechile carnavaluri. Flașneta, denumită adesea și „caterincă”, funcționează simplu: un mecanism activat manual de o manivelă pune în mișcare o bandă perforată de carton, care, trecând printr-o serie de dinți, suflă aer prin flaute. Oricât de complicat ar părea, flașnetarii au explicat că nu e nevoie de cunoștințe muzicale avansate pentru a mânui acest instrument. Trebuie doar să aveți o ureche muzicală fină pentru a ajusta viteza de rotire a manivelei.

Pe 20 septembrie, la unul dintre concertele festivalului, am avut ocazia să-i întâlnim pe unii dintre acești flașnetari, adevărați artiști ambulanți. Printre ei se numără Majda Marinšek Milavec și Emil Milavec din Postojna (Slovenia), Tomás și Mariana Plaszky din Košice (Slovacia), Hans Peter Fischl din Gummersbach (Germania), Piotr Bot și soții Wlodzimierz și Grażyna Niewitecki din Polonia, precum și Marian Berbunschi din Iași. Toți au adus cu ei nu doar instrumentele lor minuțios decorate, ci și costume de epocă, care au adăugat un farmec aparte fiecărei interpretări. Numeroase familii s-au oprit în fața acestora, i-au filmat, i-au ascultat și i-au admirat în totalitate.

Am aflat poveștile unora dintre ei și cum au luat contact pentru prima dată cu o flașnetă, denumită și „caterincă”, asemănătoare cu o orgă de mici dimensiuni, utilizată de muzicanții ambulați încă din secolul al XVIII-lea.

Peter – un fel de Geppetto flașnetar

Dacă ați citit „Pinocchio” și ați văzut și animația, sigur ați reținut cum arată Geppetto, cioplitorul de lemn care l-a creat pe Pinocchio. Dintre flașnetari, prima dată ne-a atras atenția Hans Peter Fischl, un domn din Germania, îmbrăcat ca din poveste, care te trimitea imediat cu gândul la Geppetto.

Peter a descoperit flașneta încă din copilărie. După ce a auzit prima dată sunetul său, s-a îndrăgostit și nu a mai putut niciodată să îl uite.

„Când eram un băiețel și am auzit pentru prima dată această muzică, nu am mai putut niciodată să o uit. Inima mea s-a aprins de bucurie! Acum, aceasta este pasiunea mea. Flașneta a fost făcută într-o mică fabrică din Berlin, la care lucrau doar patru oameni. A fost făcută manual, iar prețul ei ajunge la câteva mii de euro”, a spus Hans Peter Fischl.

Flașneta sa era decorată cu steagul Germaniei și avea un mic pinguin de pluș cu mesajul „Mulțumesc”, sub o cutie în care puteau fi lăsați bani. Pregătită pentru cântare era banda cu melodia italiană „Buona Sera, Senorita”, iar Peter a explicat că o astfel de rolă cu un cântec pentru flașnetă costă cel puțin 120-150 de euro.

„Nu este prima dată când vin la Iași, am mai fost aici în anul 2022, tot la Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice. Aș veni oricând în România, este un loc minunat”, a completat flașnetarul.

Flașnetarul Tomás și papagalul vorbitor

Un alt personaj de poveste pe care l-am întâlnit la festival a fost Tomás Plaszky din Slovacia. Cântările sale erau un adevărat spectacol – melodii vesele, mișcare scenică și interacțiune cu publicul. În plus, nu era singur, un papagal de pluș, chiar „vorbitor”, îl însoțea. Publicul punea un bănuț în cutie, iar pasărea spunea o glumă.

„Este flașnetă de concert și are douăzeci de note. Fiind flanșentă de concert, pot schimba sunetul, să fie violă, flaut sau trompetă, de exemplu. A fost fabricată în Germania la firma Raffin, care este foarte faimoasă și scumpă. Dar acum nu se fac instrumente noi pentru că proprietarul a murit. Soția mea are o altă flașnetă, mai mare, cu treizeci și unu de note”, a precizat Tomás.

Tomás Plaszky cântă la flașnetă de 12 ani și a participat la festivaluri internaționale din Republica Cehă, Praga, Danemarca și Ungaria.  Este a patra oară când vine în Iași, iar o dată a fost doar virtual, tot în cadrul Festivalului de Muzică Mecanică, în timpul pandemiei.

„Nu am mai putut dormi până când mi-am cumpărat o flașnetă”

Printre atâtea flașnete parca de carnaval, am descoperit și instrumentul elegant al artistei Majda Marinšek Milavec, din Slovenia. Mică, albă, cu transafiri roz și Cheia Sol pe ea, flașneta aparținea unei doamne care și-a descoperit pasiunea pentru muzica mecanică în urmă cu 10 ani, datorită fratelui său, Emil Milavec.

„Într-o zi, fratele meu mi-a dăruit o rolă pentru flașnetă, iar din acel moment aceea a fost pasiunea mea. Nu am mai putut dormi până când mi-am cumpărat o flașnetă, în urmă cu 10 ani. Fratele meu cântă la clarinet, alături de mine. Însă, este foarte greu să cânți la clarinet alături de o flașnetă, pentru că este o mașină și trebuie să facă un aranjament de clarinet pentru a ne sincroniza. Însă, ce credeți, chiar funcționează”, a declarat Majda.

În prezent, Majda Marinšek Milavec are în jur de 50 de benzi cu melodii, pentru flașnetă, iar în fiecare săptămână repetă o dată sau de două ori, timp de patru ore.

Marian, flașnetarul de la Iași

Pasionații de muzică mecanică nu sunt doar dincolo de graniță, fiindcă în Iași îl avem pe Marian Berbunschi, în vârstă de 47 de ani, care cu 3 ani în urmă a descoperit, întâmplător, flașneta.

Îmi place să colecționez lucruri vechi, să le lungesc viața, iar în timpul pandemiei am găsit flașneta pe un site de licitații și m-am îndrăgostit de ea. A fost dragoste la prima vedere! Flașneta a fost făcută în anul 2006, într-un orășel din apropierea Olandei. Toată viața am fost un norocos și am găsit-o la un preț foarte bun, aceasta având chiar 42 de note muzicale. Am luat-o cu ideea de a-i rămâne fiicei mele, ca un fel de moștenire”, a explicat Marian.

Ieșeanul a spus că până la achiziționarea flașnetei nu a mai avut nicio legătură cu vreun instrument muzical.

„Neștiind să cânt la un instrument muzical, am găsit instrumentul care cântă pentru mine doar cu acțiunea mecanică. E cel mai simplu mod de a face muzică, fără să știi să cânți. Un flașnetar trebuie să aibă, însă, puțină ureche muzicală, pentru a prinde ritmul benzii perforate care redă melodia. Contează cum învărți din acea manivelă, de ritmul impus, întrucât există melodii mai rapide și mai lente. Există și flașnete care au și câteva acorduri, cu anumite accesorii, iar acestea pot crea sunete mai înalte sau mai joase”, a transmis Marian Berbunschi.

Acesta a mărturisit că utilizează flașneta o dată pe an, în cadrul festivalului. Însă, și-a exprimat dorința de a ieși pe stradă și a le cânta oamenilor, după ce își va achiziționa un instrument mai mic și mai ușor.

Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice este organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și reunește, în perioada 20-22 septembrie, flașnetari, colecționari, cercetători, muzeografi și iubitori de muzică mecanică.

Găsiți aici programul Festivalului Internațional de Muzică Mecanică 2024

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii