anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

VIDEO-FOTO: O descoperire rară la Pompei, o „cameră de sclavi”

GALERIE
camera sclavi
 • camera sclavi
- +

Arheologii de la Pompei au anunţat sâmbătă că au descoperit vestigiile unei „camere de sclavi”, o descoperire excepţional de rară într-o vilă romană distrusă de erupţia vulcanului Vezuviu acum 2.000 de ani, potrivit AFP.

Mica încăpere care adăposteşte trei paturi, unul de mărimea unui copil, opt amfore, un ulcior de ceramică şi un cufăr din lemn, a fost descoperită în timpul săpăturilor de la vila din Civita Giuliana, un cartier situat la câteva sute de metri nord de parcul arheologic din Pompei, acoperit în anul 79 după Hristos. 

Acolo a fost descoperit, la începutul anului, un mare car de ceremonie, în stare excelentă. Potrivit arheologilor, camera a fost probabil ocupată de sclavii care se ocupau de car.  „Este o fereastră despre realitatea precară a acestor oameni care apar rar în izvoarele istorice, scrise aproape exclusiv de oameni care aparţineau elitei”, a observat directorul general al sitului arheologic din Pompei, Gabriel Zuchtriegel. Această „mărturie unică” despre felul în care „trăiau cei mai slabi din societatea antică (...) este cu siguranţă una dintre cele mai grozave descoperiri din viaţa mea de arheolog”, a adăugat el în comunicatul de presă. 

Camera de 16 metri pătraţi era situată între un dormitor şi o debara.  Cufărul din lemn conţinea obiecte din metal şi ţesături care par a face parte din hamul cailor care trăgeau carul. De altfel, pe unul dintre paturi a fost găsit un ax de car.  Carul a fost descoperit într-un pridvor în faţa grajdului unde, deja în 2018, au fost găsite resturile a trei cabaline. 

„Această cameră, datorită stării sale de conservare excepţională, ne oferă date despre realitatea zilnică a sclavilor”, a subliniat parcul arheologic. Paturile au fost făcute din mai multe scânduri de lemn lucrate grosier, care puteau fi ajustate în funcţie de ocupantul său iar picioarele erau din funii acoperite cu pături. Două paturi măsoară 1,70 metri lungime şi al treilea, 1,40 metri. Potrivit autorităţilor parcului, cei trei sclavi formau probabil o familie. 

Sub paturi, au fost găsite obiecte personale, în special amfore şi ceea ce ar putea fi o oală de cameră. Încăperea era luminată de o mică fereastră. Nu există urme de decoraţiuni murale, doar un semn lăsat de un felinar.      

Săpăturile au fost realizate în cadrul unui program de luptă contra tâlharilor de morminte, în special activi în această zonă din Italia, plină de comori arheologice încă de descoperit.  Vila din Civita Giuliana este ţinta jafurilor în mod sistematic de mai mulţi ani şi pare că o parte din „moştenirea arheologică” a „camerei sclavilor” a fost furată, potrivit parcului arheologic. Reprezentanţii acestuia spun că sunt în căutarea celui de-al doilea car. 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.