Unde te poate duce încăpăţânarea în trafic!

(VIDEO-FOTO) Om de afaceri condamnat: a lovit cu maşina, cu intenţie, un poliţist

luni, 06 noiembrie 2017, 02:50
4 MIN

„Războiul“ unui om de afaceri din domeniul imobiliar cu Poliţia ieşeană a fost tranşat în justiţie: acesta a fost condamnat după ce a fost acuzat că a lovit un poliţist în trafic, cu maşina, în mod intenţionat. Bărbatul spune că totul ar fi „o făcătură“. Instanţa a decis totuşi să îl condamne, cu suspendare, pentru ultraj. Omul de afaceri are propria versiune.

Justiţia ieşeană a finalizat un dosar de ultraj asupra poliţiştului în care inculpatul, un om de afaceri ieşean din domeniul imobiliar, a negat comiterea faptei. Eduard Antonius Nicolau a fost condamnat la doi ani şi jumătate de în­chisoare cu suspendare, fiind obligat şi la plata a peste 10.000 de lei către poliţistul pe care l-ar fi agresat. Într-o discuţie cu reporterii „Ziarului de Iaşi“, Nicolau a precizat că, din punctul său de vedere, a fost condamnat pe nedrept şi că nu putea fi găsit vinovat pentru ul­traj deoarece poliţistul care a avut calitatea de parte vătămată nu i-ar fi prezentat legitimaţia. Sentinţa de­finitivă pe numele lui Nicolau a fost dată de Curtea de Apel Iaşi, zilele trecute. Instanţa a mărit pe­deap­sa după ce, în primă fază, Judecătoria stabilise o condamnare de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Cum a avut loc incidentul

Potrivit motivării primei instanţe, obţinută de „Ziarul de Iaşi“, fapta imputată lui Nicolau s-a petrecut pe raza comunei Răducăneni, în data de 13 iunie 2015. Atunci, bărbatul s-a deplasat cu un autoturism, alături de vărul şi fiul său, pentru a face cumpărături mamei din localitatea Cozia. În faţa unui magazin din Răducăneni, se arată în motivarea primei instanţe, Nicolau ar fi oprit maşina într-un loc nepermis, pentru a merge la magazin. La scurt timp, la faţa locului a ajuns o autospecială din dotarea Poliţiei Răducăneni, în care se afla poliţistul Adrian Gorie şi un jandarm. După câteva minute, la maşină a ajuns şi Nicolau cu vărul său. „Agentul de poliţie Gorie Adrian, după ce şi-a declinat identitatea, calitatea şi unitatea de poliţie din care face parte, i-a solicitat inculpatului să prezinte actul de identitate şi actele maşinii, precizându-i că a încălcat dispoziţiile legale referitoare la oprirea autovehiculelor pe drumurile publice. Inculpatul a comunicat agentului de poliţie numele, precizând că nu deţine asupra sa niciun document care să-i ateste identitatea şi calitatea de conducător auto şi nici documentele autoturismului“, se arată în motivarea primei instanţe. Documentul mai relevă că Nicolau ar fi refuzat să furnizeze şi data naşterii, devenind „agitat“ şi soli­citând poliţistului să se legitimeze şi să îi arate ordinul de serviciu. Ulterior, ar fi început să îi filmeze pe poliţist şi jandarm. Instanţa a mai reţinut că Nicolau a refuzat să meargă la postul de poliţie pentru a i se confirma identitatea. „Inculpatul a refuzat să colaboreze cu agentul de poliţie şi, în timp ce vorbea cu acesta, brusc a urcat la volan şi, cu portiera din dreptul său deschisă, a pus maşina în mişcare. În acel moment, agentul de poliţie Gorie Adrian i-a cerut inculpatului să oprească şi a încercat să-l imobilizeze prinzând mâinile inculpatul care se aflau pe volan, în timp ce, în spate, jandarmul R.V. a încercat să-l prindă pe inculpat de braţ, dar, văzând că acesta accelerează, s-a desprins singur“, se mai arată în motivare. Poliţistul s-ar fi de­plasat câţiva metri pe lângă autoturism, până când s-a dezechilibrat şi a căzut, lovindu-se la braţ şi la genunchi. El a avut un certificat medico-legal care a arătat că a avut nevoie de 4-5 zile de îngrijiri me­dicale. După incident, Nicolau a venit la Poliţia Iaşi şi a cerut să fie testat cu etilotestul. El a formulat plângere de purtare abuzivă îm­potriva poliţistului, însă aceasta a fost clasată. Nicolau mai este cercetat într-un dosar rutier, după ce ar fi fost surprins conducând deşi consumase în prealabil alcool.

Afaceristul neagă

Într-o discuţie cu reporterii „Ziarului de Iaşi“, Eduard Nicolau s-a arătat nemulţumit de sentinţă, despre care a spus că este „incorectă“. Nicolau invocă în apărarea sa, în primul rând, faptul că poliţistul care l-a legitimat nu i-ar fi prezentat, la rândul său, legitimaţia. Mai mult, susţine afaceristul, potrivit unui document al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, Gorie nu ar fi trebuit să fie de serviciu în acea zi, el ţinând loc unui coleg, contrar graficelor înregistrate la inspectorat.

„El nu m-a legitimat conform procedurilor în vigoare. Din acest motiv m-am urcat în maşină şi am plecat. S-a urcat pe maşină. Nu l-am lovit, nu l-am atins. Sunt nevinovat, după o situaţie pe care am gestionat-o, poate, prost, dar care a fost gestionată în forţă de poliţist. Eu cred că e foarte important ca poliţiştii din România, cei care ar trebui să aplice legea, să o respecte ei mai întâi“, ne-a spus Nicolau. Acesta a spus că va ataca sentinţa Curţii de Apel la CEDO întrucât, din punctul său de vedere, a fost condamnat pe nedrept.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii