VIDEO-FOTO: Reportaj la graniţa cu Lumea de Apoi: “Secţia Covid care nu există”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ziarul de Iaşi a intrat în „zona roşie” de la Parhon: un loc la graniţa cu Lumea de Apoi

VIDEO-FOTO: Reportaj la graniţa cu Lumea de Apoi: “Secţia Covid care nu există”

GALERIE
alte imagini vizita saloane (2)
  • alte imagini vizita saloane (2)
- +

Într-un mod oarecum experimental, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Copou este amenajată o „zonă roşie”, unde sunt internaţi pacienţii depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şi care au nevoie de tratament de specialitate pentru problemele de care suferă - renale sau urologice. Spitalul însă este considerat oficial spital suport COVID doar pentru pacienţii în stare critică, pentru aceştia fiind disponibile patru paturi ATI. „Zona roşie”, separată, a fost totuşi autorizată de DSP, şi a fost făcută la insistenţele medicilor, care n-au vrut să trimită pacienţii grav afectaţi de bolile cu care au fost internaţi în alte spitale, aşa cum ar fi trebuit potrivit organizării, şi în care sigur nu ar fi primit acelaşi tratament de specialitate. „Ziarul de Iaşi” a intrat aici, în această zonă de la graniţa cu Lumea de apoi, denumită chiar de medici „Secţia care nu există”. Boală, deznădejde, dar şi neîncredere: ce am găsit aici, citiţi în rândurile ce urmează!

 

„Ziarul de Iaşi” a mers alături de echipa medicală angrenată în tratarea acestor pacienţi în „secţia care nu există”, după cum o numesc aceştia, cu o capacitate de maximum 12 pacienţi. În momentul de faţă, în zona unde sunt trataţi pacienţii COVID-19 sunt internaţi şapte pacienţi, dintre care doi pe terapie intensivă, cu probleme renale sau urologice, pentru care tratamentul de specialitate într-un astfel de spital este extrem de important. Deşi acum gradul de ocupare este puţin trecut de jumătate, au fost şi perioade în care zona era ocupată în totalitate, şi chiar a fost nevoie de extindere.

„Am încercat să răspundem acestei provocări prin crearea acestei zone, care nu este foarte mare, dar unde sunt pacienţi extrem-extrem de fragili, care fac dializă de 10-15 ani, cu mobilitate limitată, transplantaţi, cu imunosupresie, care trebuie urmăriţi zilnic, pacienţi care au nevoie de intervenţii chirurgicale urologice sau cu insuficienţă renală acută”, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalului. Pacienţii sunt supravegheaţi de o echipă întreagă, având inclusiv un medic infecţionist cu care spitalul colaborează şi cu care se consultă cu privire la terapia antivirală.

Sectorul a fost amenajat de la începutul pandemiei, însă atunci era folosit ca zonă tampon, iar din luna mai a anului trecut a devenit „zonă roşie”. S-a luat această decizie pentru că au început să vină la spital primii pacienţi care au beneficiat în trecut de un transplant renal, care s-au infectat cu COVID-19 şi care aveau nevoie de îngrijiri medicale. La fel a fost şi în cazul zonei ATI - sunt patru paturi disponibile, însă la început era un singur pat amenajat special pentru tratarea pacientului critic, care avea nevoie şi de dializă.

Acum se află internaţi doi pacienţi - un bărbat transferat de la IRO ce are evoluţie favorabilă şi care este în a 14-a zi de boală, şi un bărbat care a avut nevoie urgentă de dializă la internare. Acesta a avut nevoie şi de suport ventilator şi de îngrijire în Terapie Intensivă, însă medicii se gândesc că va fi dus într-un salon din zona roşie în curând, având o evoluţie favorabilă. „Aici spre exemplu era salon de urologie, am adus aparatura necesară, ventilator, monitor, aparat de dializă, injectomate. Teoretic e o zonă unde ar putea fi trataţi mai mulţi bolnavi, însă nu de Terapie Intensivă, de aceea a fost autorizată strict pentru patru pacienţi”, a precizat medicul Ionuţ Nistor.

Pacienţii internaţi cu forme grave îşi revin mult mai greu

„Când îmi daţi drumul acasă?”, îi întreabă o femeie pe cei din echipa medicală care îi înconjoară patul îmbrăcaţi din cap până în picioare cu echipament de protecţie. Deşi le poţi distinge doar ochii, fiecare dintre ei are scris pe combinezonul alb numele, pentru ca fiecare pacient să simtă că ştie cu cine vorbeşte. Medicii i-au spus că în cinci zile se va putea întoarce acasă, însă momentan femeia le explică că se simte lipsită de putere - „moale”, stă afundată în pat şi respiră cu ajutorul măştii de oxigen cu flux mare. Este internată de mai mult timp la spital, cu alte afecţiuni, şi s-a infectat chiar în spital.

„Doamna este cunoscută de medicii de aici, fiind în evidenţa Secţiei de Medicină Internă şi Geriatrie cu mai multe probleme de sănătate”, explică dr. Nistor. O altă femeie din acelaşi salon, aflată în a 11-a zi de boală, se ridică cu greu la marginea patului ca să discute cu medicii. Se simte puţin mai bine, iar cu ajutorul măştii de oxigen reuşeşte să aibă o saturaţie de oxigen de 95%. Dr. Ionuţ Nistor spune că pacienta face dializă din 2015 şi că a făcut o formă gravă a bolii, însă între timp situaţia ei s-a îmbunătăţit. „O să vreau să începeţi terapia respiratorie, o să vă dăm un dispozitiv în care să suflaţi, trebuie să vă recuperaţi forţa, să puteţi merge, să nu mai depindeţi de oxigen”, îi explică medicul. O altă femeie din acelaşi salon, cu un concentrator de oxigen aşezat la capătul patului, aşteaptă cu nerăbdare să poată pleca acasă. A făcut şedinţa de dializă marţi seară şi urmează să mai facă şi pe cea de joi, şi spune că şi soţul său a fost internat, diagnosticat cu COVID-19, la Spitalul de Boli Infecţioase, dar acum se simte mai bine. „Foarte bine, mai aveţi un pic şi dumneavoastră”, o încurajează dr. Nistor.

„Ce test e ăla luat dintr-o singură nară?”

Într-o rezervă vecină saloanelor unde se află trei femei care respiră cu ajutorul măştilor de oxigen se află şi un bărbat care a fost confirmat de pe 13 aprilie. Acesta însă nu crede că rezultatul este real.

Vedeti o impresionanta galerie foto din zona zero a bolnavilor COVID aici

„Au zis că am COVID, dar nu cred în testul pe care mi l-au făcut. Nu am simptome, mi l-au luat şi dintr-o singură nară, ăla nu e test”, spune bărbatul, care a venit la spital pentru o intervenţie de urgenţă. Spune că se simte foarte bine, nu are niciun simptom, şi nu înţelege de ce trebuie să mai stea în spital. „Să ştiţi că boala asta e păcătoasă - e posibil să nu ai niciun fel de probleme o săptămână şi apoi să se agraveze în a 8-a, a 9-a zi. De aceea, trebuie să facem un plan ca să ştiţi şi dumneavoastră ca să nu staţi acasă şi să credeţi că e totul bine şi de fapt să nu fie”, îi explică medicul.

Dr. Nistor: „Astfel de zone ar trebui să fie în toate spitalele”

Dr. Ionuţ Nistor crede că este nevoie ca fiecare spital să aibă o zonă roşie unde să fie trataţi pacienţii, însă mai întâi este necesară definirea unui număr de paturi pe care unitatea să îl poată administra.

„Propunerea mea ar fi de impunere a unei cote, care poate fi şi de 10% din numărul de paturi şi care să ţină de eliberarea autorizaţiei de funcţionare în toate spitalele, inclusiv în cele private care nu au astfel de zone. E nevoie de acest 10% pentru pacienţii pozitivi pe care fiecare spital să îi supravegheze câteva zile, unde să fie stabilizaţi, să fie rezolvată urgenţa pe care o au, după care pacientul să fie externat, ori să continue supravegherea într-un spital suport sau într-o zonă mai aproape de domiciliu. În felul acesta ar fi şi foarte multe locuri disponibile şi sunt şi foarte mulţi profesionişti din sănătate care ştiu să trateze şi să facă acest lucru bine. Nu cred că trebuie să fie apanajul strict al unui spital COVID cum a fost până în prezent”, a completat medicul ieşean. 

Cititi si: Am intrat în buncărul plin cu COVID de la Infecţioase Iași

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.