Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ziarul de Iaşi a intrat în „zona roşie” de la Parhon: un loc la graniţa cu Lumea de Apoi

VIDEO-FOTO: Reportaj la graniţa cu Lumea de Apoi: “Secţia Covid care nu există”

GALERIE
alte imagini vizita saloane (2)
  • alte imagini vizita saloane (2)
- +

Într-un mod oarecum experimental, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Copou este amenajată o „zonă roşie”, unde sunt internaţi pacienţii depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 şi care au nevoie de tratament de specialitate pentru problemele de care suferă - renale sau urologice. Spitalul însă este considerat oficial spital suport COVID doar pentru pacienţii în stare critică, pentru aceştia fiind disponibile patru paturi ATI. „Zona roşie”, separată, a fost totuşi autorizată de DSP, şi a fost făcută la insistenţele medicilor, care n-au vrut să trimită pacienţii grav afectaţi de bolile cu care au fost internaţi în alte spitale, aşa cum ar fi trebuit potrivit organizării, şi în care sigur nu ar fi primit acelaşi tratament de specialitate. „Ziarul de Iaşi” a intrat aici, în această zonă de la graniţa cu Lumea de apoi, denumită chiar de medici „Secţia care nu există”. Boală, deznădejde, dar şi neîncredere: ce am găsit aici, citiţi în rândurile ce urmează!

 

„Ziarul de Iaşi” a mers alături de echipa medicală angrenată în tratarea acestor pacienţi în „secţia care nu există”, după cum o numesc aceştia, cu o capacitate de maximum 12 pacienţi. În momentul de faţă, în zona unde sunt trataţi pacienţii COVID-19 sunt internaţi şapte pacienţi, dintre care doi pe terapie intensivă, cu probleme renale sau urologice, pentru care tratamentul de specialitate într-un astfel de spital este extrem de important. Deşi acum gradul de ocupare este puţin trecut de jumătate, au fost şi perioade în care zona era ocupată în totalitate, şi chiar a fost nevoie de extindere.

„Am încercat să răspundem acestei provocări prin crearea acestei zone, care nu este foarte mare, dar unde sunt pacienţi extrem-extrem de fragili, care fac dializă de 10-15 ani, cu mobilitate limitată, transplantaţi, cu imunosupresie, care trebuie urmăriţi zilnic, pacienţi care au nevoie de intervenţii chirurgicale urologice sau cu insuficienţă renală acută”, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalului. Pacienţii sunt supravegheaţi de o echipă întreagă, având inclusiv un medic infecţionist cu care spitalul colaborează şi cu care se consultă cu privire la terapia antivirală.

Sectorul a fost amenajat de la începutul pandemiei, însă atunci era folosit ca zonă tampon, iar din luna mai a anului trecut a devenit „zonă roşie”. S-a luat această decizie pentru că au început să vină la spital primii pacienţi care au beneficiat în trecut de un transplant renal, care s-au infectat cu COVID-19 şi care aveau nevoie de îngrijiri medicale. La fel a fost şi în cazul zonei ATI - sunt patru paturi disponibile, însă la început era un singur pat amenajat special pentru tratarea pacientului critic, care avea nevoie şi de dializă.

Acum se află internaţi doi pacienţi - un bărbat transferat de la IRO ce are evoluţie favorabilă şi care este în a 14-a zi de boală, şi un bărbat care a avut nevoie urgentă de dializă la internare. Acesta a avut nevoie şi de suport ventilator şi de îngrijire în Terapie Intensivă, însă medicii se gândesc că va fi dus într-un salon din zona roşie în curând, având o evoluţie favorabilă. „Aici spre exemplu era salon de urologie, am adus aparatura necesară, ventilator, monitor, aparat de dializă, injectomate. Teoretic e o zonă unde ar putea fi trataţi mai mulţi bolnavi, însă nu de Terapie Intensivă, de aceea a fost autorizată strict pentru patru pacienţi”, a precizat medicul Ionuţ Nistor.

Pacienţii internaţi cu forme grave îşi revin mult mai greu

„Când îmi daţi drumul acasă?”, îi întreabă o femeie pe cei din echipa medicală care îi înconjoară patul îmbrăcaţi din cap până în picioare cu echipament de protecţie. Deşi le poţi distinge doar ochii, fiecare dintre ei are scris pe combinezonul alb numele, pentru ca fiecare pacient să simtă că ştie cu cine vorbeşte. Medicii i-au spus că în cinci zile se va putea întoarce acasă, însă momentan femeia le explică că se simte lipsită de putere - „moale”, stă afundată în pat şi respiră cu ajutorul măştii de oxigen cu flux mare. Este internată de mai mult timp la spital, cu alte afecţiuni, şi s-a infectat chiar în spital.

„Doamna este cunoscută de medicii de aici, fiind în evidenţa Secţiei de Medicină Internă şi Geriatrie cu mai multe probleme de sănătate”, explică dr. Nistor. O altă femeie din acelaşi salon, aflată în a 11-a zi de boală, se ridică cu greu la marginea patului ca să discute cu medicii. Se simte puţin mai bine, iar cu ajutorul măştii de oxigen reuşeşte să aibă o saturaţie de oxigen de 95%. Dr. Ionuţ Nistor spune că pacienta face dializă din 2015 şi că a făcut o formă gravă a bolii, însă între timp situaţia ei s-a îmbunătăţit. „O să vreau să începeţi terapia respiratorie, o să vă dăm un dispozitiv în care să suflaţi, trebuie să vă recuperaţi forţa, să puteţi merge, să nu mai depindeţi de oxigen”, îi explică medicul. O altă femeie din acelaşi salon, cu un concentrator de oxigen aşezat la capătul patului, aşteaptă cu nerăbdare să poată pleca acasă. A făcut şedinţa de dializă marţi seară şi urmează să mai facă şi pe cea de joi, şi spune că şi soţul său a fost internat, diagnosticat cu COVID-19, la Spitalul de Boli Infecţioase, dar acum se simte mai bine. „Foarte bine, mai aveţi un pic şi dumneavoastră”, o încurajează dr. Nistor.

„Ce test e ăla luat dintr-o singură nară?”

Într-o rezervă vecină saloanelor unde se află trei femei care respiră cu ajutorul măştilor de oxigen se află şi un bărbat care a fost confirmat de pe 13 aprilie. Acesta însă nu crede că rezultatul este real.

Vedeti o impresionanta galerie foto din zona zero a bolnavilor COVID aici

„Au zis că am COVID, dar nu cred în testul pe care mi l-au făcut. Nu am simptome, mi l-au luat şi dintr-o singură nară, ăla nu e test”, spune bărbatul, care a venit la spital pentru o intervenţie de urgenţă. Spune că se simte foarte bine, nu are niciun simptom, şi nu înţelege de ce trebuie să mai stea în spital. „Să ştiţi că boala asta e păcătoasă - e posibil să nu ai niciun fel de probleme o săptămână şi apoi să se agraveze în a 8-a, a 9-a zi. De aceea, trebuie să facem un plan ca să ştiţi şi dumneavoastră ca să nu staţi acasă şi să credeţi că e totul bine şi de fapt să nu fie”, îi explică medicul.

Dr. Nistor: „Astfel de zone ar trebui să fie în toate spitalele”

Dr. Ionuţ Nistor crede că este nevoie ca fiecare spital să aibă o zonă roşie unde să fie trataţi pacienţii, însă mai întâi este necesară definirea unui număr de paturi pe care unitatea să îl poată administra.

„Propunerea mea ar fi de impunere a unei cote, care poate fi şi de 10% din numărul de paturi şi care să ţină de eliberarea autorizaţiei de funcţionare în toate spitalele, inclusiv în cele private care nu au astfel de zone. E nevoie de acest 10% pentru pacienţii pozitivi pe care fiecare spital să îi supravegheze câteva zile, unde să fie stabilizaţi, să fie rezolvată urgenţa pe care o au, după care pacientul să fie externat, ori să continue supravegherea într-un spital suport sau într-o zonă mai aproape de domiciliu. În felul acesta ar fi şi foarte multe locuri disponibile şi sunt şi foarte mulţi profesionişti din sănătate care ştiu să trateze şi să facă acest lucru bine. Nu cred că trebuie să fie apanajul strict al unui spital COVID cum a fost până în prezent”, a completat medicul ieşean. 

Cititi si: Am intrat în buncărul plin cu COVID de la Infecţioase Iași

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri