anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 28.09.2022

VIDEO/FOTO S-a intrat cu buldozerul în parcul Teatrului Național. A început modernizarea. Filmare aeriană

GALERIE
parc teatru national (3)
 • parc teatru national (3)
- +

Începute cu aproape o lună în urmă, lucrările pentru modernizarea parcului Teatrului Național au vizat în special demolări: fântânile arteziene și pavajul au fost, între timp, dezafectate. 

Lucrările au fost împărțite în două etape: în primă instanță, frontul de lucru cuprinde partea de nord a parcului și, ulterior, va fi extins spre zona pietonalului Ștefan cel Mare. Imagini de la șantier arată că, în prezent, au loc în special excavări, fără să fi fost săpături de adâncime.

Având în vedere stadiul lucrărilor, deocamdată nu poate fi vorba despre descoperiri arheologice.

Lucrările vor dura 1 an și sunt executate de Conest, firmă care va încasa peste 15 milioane lei, fără TVA.

Bilanţul teritorial arată că suprafaţa actuală de spaţii verzi va creşte uşor până la aproape 7.300 mp, în timp ce aleile şi platformele vor ajunge la aproape 2.480 mp. În ceea ce priveşte suprafeţele gazonate (circa 4.400 mp) acestea vor fi cu rulouri de gazon, astfel că vor fi folosite pentru diverse activităţi socio-culturale sau de recreere.

Ce modificări arhitecturale vor fi făcute în parc

Una dintre principalele modificări vizează dezafectarea fântânilor arteziene actuale. Acestea vor fi înlocuite cu alte fântâni moderne, iar una va fi interactivă: amplasată în zona centrală a parcului, fântâna va avea o formă dreptunghiulară cu lungimea de 20 metri şi lăţimea de 11 metri - punerea în valoare a axului central al parcului este unul dintre obiectivele majore ale proiectului.

Fântâna va avea echipamente specifice jocurilor de apă.

"Aceste jocuri de apă vor crea spectacol de lumini şi jeturi de apă adaptate fie la evenimente speciale organizate în centrul oraşului, fie vor crea un mediu propice jocului de copii, adulţi, tineri ş.a.m.d.", se precizează în documentaţie. Adiacent fântânii va fi amplasată o gradenă circulară, loc care va asigura vizibilitate către monumentele istorice din zonă.

Pe axul central va fi vegetaţie joasă, gazon şi aranjamente floricole. Patru statui existente în parc vor fi reamplasate pe partea de nord-vest a traseului pietonal central pentru a putea fi luminate pe tot parcursul zilei.

Mai multe informații, AICI

CITEȘTE ȘI: Nu se va face parcare subterană in faţa Teatrului Naţional. Lucrările pe esplanadă încep la jumătatea lunii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.