Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

VIDEO Iată ce puteți admira în cadrul expoziției de plante exotice de la Grădina Botanică Iași

GALERIE
plante exotice
  • plante exotice
- +

Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va invita pana pe 8 martie 2020, sa vizitati Expozitia de plante exotice, eveniment care prilejuieste prezentarea unor colectii reprezentative din cadrul Complexului de sere. Si la aceasta editie, numeroasele exemplare de azalee si camelii sunt expuse in amenajari peisagistice inspirate din gradinile asiatice.

Aceste colectii cu o valoare horticola remarcabila, caracterizate prin conditii de cultura speciale, sunt accesibile publicului vizitator doar o perioada limitata de timp, mai precis in lunile februarie-martie, atunci când infloresc majoritatea speciilor si soiurilor. Un element specific, cu mare valoare decorativa si simbolica, apreciat in spatiul asiatic este piatra, folosita pentru reprezentarile apei, dar si a muntilor. Estetica acestor spatii este completata si de specii decorative prin frunze precum Araucaria bidwillii – „arborele maimutelor”, Aucuba japonica – „laur japonez”, Fatsia japonica, Nandina domestica – „bambusul cerului” si Pittosporum tobira.

In cadrul acestei editii, o parte din ferigile cultivate in serele Gradinii Botanice innobileaza gradinile asiatice amenajate cu azalee si camelii, fiind insotite de informatii inedite referitoare la importanta stiintifica si utilitara a urmatoarelor specii: Adiantum capillus-veneris – „parul Maicii Domnului”, Asplenium bulbiferum – „feriga mamei”, Asplenium nidus – „feriga cuib”, Asplenium viviparum, Cyrtomium falcatum – „feriga sfintilor”, Nephrolepis biserrata, Nephrolepis exaltata – „feriga sabie”, Phlebodium aureum – „feriga aurie”, Platycerium bifurcatum – „feriga coarne de cerb”, Pteridium aquilinum – „tolul lupului”, Pteris cretica – „feriga panglica”, Selaginella martensii.

Compartimentele amenajate in spatiul expozitional ofera vizitatorilor posibilitatea de a cunoaste si alte plante din diferite regiuni biogeografice: mediteraneene (dafinul, mirtul, rodia, maslinul, arbustul de capsuni, palmierul pitic), tropicale umede (orhidee, acalife, begonii, peperomii, crotoni, dracene, bromelii, heliconii, fitonii, mango) sau tropicale aride (cactusi, euforbii, agave, aloe).

Cu acest prilej va fi inaugurata o expozitie permanenta cu specii si hibrizi de plante carnivore, originare din Europa, America de Nord, Asia tropicala, Australia, din arhipelagul Indonezian si din Madagascar. In dioramele amenajate cu muschi de turba si ferigi sunt prezentate numeroase exemplare tericole si epifite de plante carnivore cunoscute sau mai putin cunoscute: „roua cerului”, „foaie grasa”, „planta urcior”, „cupa maimutei”, „capcana Zeitei Venus” sau „capcana de otel”. Dioramele cu plante carnivore au fost realizate in cadrul proiectului CNFIS-FDI-2019-0333, intitulat: Diversificarea resurselor de germoplasma colectate din medii de viata extreme pentru educatie ecologica in Gradina Botanica din Iasi.

De asemenea, un element de noutate al acestei editii este reprezentat de peretii vegetali sau gradinile verticale. Aceasta abordare reprezinta o modalitate moderna de utilizare a plantelor ornamentale in spatiile de locuit sau de birou sub forma unor panouri modulare vegetale.

Compozitiile prezentate in cadrul expozitiei sunt aranjate dupa modele inspirate de ferestrele japoneze, care se disting prin unicitate, personalitate, eleganta si stil. Aceste aranjamente vegetale sunt realizate din mii de exemplare, obtinute din specii perene gazonante originare din Asia, America de Sud sau Africa si cultivate in Complexul de sere: Callisia repens, Chlorophytum comosum ‘Variegatum’– „planta paianjen”, Fittonia argyroneura ‘Albivenis’ – „planta mozaic”, Hemigraphis alternata – „iedera rosie”, Hemigraphis repanda – „limba dragonului”, Hoffmania discolor – „planta de tafta”, Pellionia repens – „planta curcubeu”, Pilea depressa – „lacrimi de copil”, Pilea microphylla, Pilea spruceana ‘Silver tree’ – „aripi de inger”, Saxifraga stolonifera – „barba lui Aaron”.

In aceasta perioada vor fi expuse lucrari de arta vizuala sub genericul Inima, eveniment ajuns la a IX-a editie. Tema expozitiei este Bucurie-exuberanta, iar pe simeze, alaturi de lucrarile Ionelei Mihuleac vor fi expuse lucrarile a doua artiste din Irlanda, respectiv Iran si a 40 de artisti din Iasi sau din alte orase din tara.

Vernisajul va avea loc sâmbata, 8 februarie, ora 11.00, in compartimentele noi din Complexul de sere. In cadrul evenimentului, Alexandra Ciornei si Octavian Onici vor sustine un moment muzical.

Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00-16.00, pâna duminica, 8 martie 2020.
Pretul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri