VIDEO: Ieșenii au cerut creșterea zonei de protecție strictă a pădurii Bârnova-Dobrovăț
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIDEO: Ieșenii au cerut creșterea zonei de protecție strictă a pădurii Bârnova-Dobrovăț

GALERIE
protest
  • protest
- +

Organizațiile neguvernamentale și grupurile locale de acțiune au tras un semnal de alarmă cu privire la tăierile de păduri din ariile protejate Bârnova – Repedea, aflate în vecinătatea orașului Iași. S-a solicitat creșterea zonei de protecție strictă a pădurii Bârnova-Dobrovăț, care acum este 1% din suprafața sit-ului aferent (restul de peste 90% este pădure exploatată în regim de producție).

Declarația Codrii Iașilor din comunicatul trimis presei de Agent Green:

"Trăim într-o aglomerare urbană de peste 500.000 de locuitori, iar Pădurea Bârnova-Dobrovăț este cea mai mare pădure de lângă orașul nostru, sursa noastră de oxigen, locul nostru de recreere de dincolo de betoane, identitatea noastră. Iașiul este orașul de dincolo de codri. Mare parte din această rămășiță a vechilor Codri ai Iașiului sunt păduri seculare. Cu toate acestea doar 1% din pădurea aceasta este actualmente în protecție strictă, deși Strategia Europeană pentru Biodiversitate 2030, asumată de România, ne cere să protejăm strict minim 10% din teritoriul întregii țări! Restul suprafeței este pădure de producție, cu multe porțiuni în diverse stadii de exploatare. În acest ritm, în câțiva ani nu vom avea acești codrii seculari la sud de Iași, ci o pădure preponderent tânără.

La evenimentul “Pădurile Iașiului – Viziune și strategie”, organizat de Ministerul Mediului am văzut pași concreți pentru promovarea utilizării recreaționale, pași necesari și pe care îi salutăm. Dar lipsește grija pentru natură materializată printr-o viziune pe latura de conservare, inclusiv alinierea cu strategia europeană asumată de țara noastră. Peste 12.000 de ieșeni au semnat petiția pentru protejarea Codrilor Iașiului. Valoarea Pădurii Bârnova-Dobrovăț pentru biodiversitate nu poate fi minimizată. Pentru ca județul nostru să ajungă la 10% din suprafața în protecție strictă, trebuie să protejăm această pădure periurbană, pentru toți ieșenii, până nu e prea târziu!".

Printre cerințele din comunicatul de presă:

1. creșterea suprafeței în protecție strictă (în care nu se poate tăia) din sit-ul Natura 2000 Pădurea Repedea-Bârnova de la 1% acum la 50%, cu restul suprafeței în tip funcțional T2 (tăieri minimale)

2. înființarea unui Parc Natural suprapus suprafeței curente a sit-ului care să asigure protejarea naturii și de care să poată beneficia ieșenii

3. oprirea realizării de noi drumuri forestiere pentru exploatări (sunt 4 noi drumuri forestiere planificate în amenajamentul curent)

Raportul inclus in comunicat (PDF) conține multe detalii foarte interesante pentru orice om care iubește această pădure, cu date clare care nu pot fi combătute.

Aflați amănunte de pe Facebook (Codrii Iașilor) și agentgreen.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.