VIDEO Singura mănăstire din Iași care se vede deasupra norilor. O recunoașteți?
Manastirea Cetatuia din Iasi, ctitoria domnitorului Gheorghe Duca (ridicata între 1669 si 1672 (...)
citeste totduminica, 17.01.2021
Festivitatea din acest an a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ pentru cea mai bună carte a anului 2019, care a fost acordat Ioanei Nicolaie pentru „Cartea Reghinei“, volum apărut la Editura Humanitas, a avut loc în cursul zilei de ieri în mediul online.
Chiar dacă actualele condiţii nu au făcut posibilă întâlnirea faţă în faţă cu cititorii şi iubitorii de literatură, invitaţii festivităţii online au arătat că, indiferent de modul în care ajunge la public, literatura vindecă sufletul şi încântă chiar şi cele mai analitice minţi, precum cele de inginer. Astfel, partenerul principal al ediţiei din acest an a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ este Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, alături de Compania Antibiotice Iaşi şi BorgWarner, aceştia făcând posibilă decernarea premiului. Totodată, sculptorul Sorin Purcaru a creat o adevărată operă de artă şi a oferit-o drept trofeu autoarei câştigătoare din acest an. Festivitatea de decernare a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ din acest an a avut loc în condiţii inedite din cauza pandemiei de Covid-19. Astfel, reprezentanţii contidianului, alături de membrii juriului şi ai partenerilor oficiali s-au întâlnit cu cei doi scriitori câştigători, respectiv Ioana Nicolaie, câştigătoare a marelui premiu, şi Luca Ştefan Ouatu, cel care a primit premiul pentru debut, în mediul online, pe platforma Zoom. Discuţiile au fost transmise live pe site-ul Ziarului de Iaşi şi pe pagina de Facebook a cotidianului. În deschiderea întâlnirii au luat cuvântul Toni Hriţac, redactorul şef al Ziarului de Iaşi, şi Alexandru Lăzescu, preşedintele cotidianului, care au vorbit cu invitaţii online din platoul TV al ziarului.
Aceştia au vorbit despre motivele pentru care cotidianul a pornit această iniţiativă în anul 2004, motive care au „obligat“ Ziarul de Iaşi să păstreze tradiţia şi să îl ofere în fiecare an autorului unei cărţi valoroase. „Suntem la cea de-a XVII-a ediţie şi trebuie să spunem că este o performanţă pentru că puţine premii rezistă atât în România postdecembristă. Este o performanţă dovedită în timp şi din alte considerente şi mă refer la prestigiul premiului, la faptul că s-a impus în peisajul criticii literare şi în peisajul general literar, iar acest lucru este meritul juriului, al preşedintelui juriului, profesorul Alexandru Călinescu, şi membrilor juriului“, a precizat Toni Hriţac.
Inginerii au venit în sprijinul literaturii
Alături de preşedintele juriului, Alexandru Călinescu, şi Bogdan Creţu, unul dintre membrii juriului, care au vorbit despre cei doi câştigători din acest an, Ioana Nicolaie, respectiv Luca Ştefan Ouatu, în cadrul manifestării a luat cuvântul şi prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii, reprezentant al Politehnicii ieşene, partener principal al ediţiei din acest an. „Poate pare un pic ciudată asocierea aceasta, cu Politehnica drept partener principal la un eveniment cultural de o importanţă naţională, alături de două companii emblematice pentru Iaşi“, a subliniat prorectorul, care a adăugat că, dincolo de importanţa pe care o are tehnologia în vieţile noastre trebuie în permanenţă să ne întoarcem la umanitate, precizând că „Politehnica ţine la dimensiunea culturală a absolvenţilor de ştiinţe tehnice şi ţine la dimensiunea culturală a întregii societăţi“.
Totodată, reprezentanta Companiei Antibiotice, Ioana Tode Enciu, preşedinte al Fundaţiei „Antibiotice Ştinţă şi Suflet“, a subliniat faptul că „Suntem de 17 ani împreună în acest demers remarcabil de a susţine cultura“, adăugând că „Citind o carte, de orice fel, sau în cazul de faţă cartea Ioanei Nicolaie, o carte despre experienţele fundamentale ale vieţii, ne aflăm ca cititori să aflăm, să descoperim tainele din care izvorăsc câteva întrebări ce definesc sau macină de mai multă vreme omul“, a precizat reprezentantul Companiei Antibiotice.
Andreia Zaharia a precizat, din partea BorgWarner, faptul că „în momentul actual trebuie să preţuim, poate mai mult ca oricând, activitatea literară şi mă bucur că BorgWarner, ex Delphi Technologies, a avut ocazia să sprijine acest demers al Ziarului de Iaşi. Cred că este o datorie a tuturor companiilor, în special de talia noastră, să ne implicăm în comunitate şi inginerii noştri, care sunt o comunitate destul de mare, sunt consumatori de literatură bună“, a precizat Andreia Zaharia, manager Human Resources la BorgWarner.
Ce au spus cei doi câştigători
Ioana Nicolaie (FOTO), marele câştigător din acest an, nominalizată în trecut la acest premiu de încă două ori pentru două dintre cărţile sale în proză, a vorbit despre importanţa acestui premiu, dar şi despre momentul în care a primit trofeul prin poştă, dar şi despre drumul parcurs de cartea câştigătoare de la „naşterea“ ideii şi până la aşezarea acesteia pe hârtie. „Orice prozator cred că îşi doreşte acest premiu, iar acest lucru se întâmplă mai ales din motivele care ţin de obiectivitatea juriului. Faptul că acest premiu nu a greşit în timp. Noi ştim cum sunt premiile literare, iar faptul că a avut întotdeauna o anumită ţinută contează“, a precizat Ioana Nicolaie, adăugând faptul că „au fost foarte multe cărţi publicate anul trecut aşa că acest premiu mă onorează cu atât mai mult.“
Luca Ştefan Ouatu, cel care a primit premiul pentru debut la această ediţie, este student în acest moment în anul al II-lea la Inginerie electrică la Cluj, fiind absolvent al Liceului Teoretic de Informatică din Iaşi. Tânărul a primit premiul în momentul în care era student în anul I pentru volumul Cinematic, apărut la Editura OMG. În cadrul festivităţii de ieri, Luca Ştefan Ouatu a precizat că „pentru mine premiul a însemnat foarte mult pentru că este primul premiu pe care lam primit pentru Cinematic şi, de altfel, a venit din Iaşi, loc în care m-am format şi care rămâne oraşul meu de suflet“, a subliniat tânărul poet.
Cuvinte cheie: + premiu, literatura, ziaruldeiasi, cartea reghinei
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Peste 17.000 de ieșeni s-au înscris pentru vaccinul anti-COVID
Cum vor putea cei care nu au prins loc la vaccinare să se imunizeze
VIDEO Milioane de euro ascunse în pereții unei vile din Vâlcea. Legături cu mafia din Italia
Patru lebede, prinse în gheață la Bârlad. Intervenție a pompierilor pentru salvarea lor
Un încornorat de la „Vara ispitelor”, înșelat de Cosmina Păsărin, numit secretar de stat la Justiție
VIDEO Singura mănăstire din Iași care se vede deasupra norilor. O recunoașteți?
VIDEO O navă de marfă s-a scufundat în Marea Neagră: Cel puțin doi morți
TikTok a depășit Instagram în România. Cea mai mare creștere din lume
Oamenii de știință din Wuhan recunosc că au fost mușcați de lilieci infectați cu Covid
Cazare spectaculoasă în România: Raiul scandinav din vârf de munte
Psihologul de weekend: ”Psihologii mei din copilărie au fost cureaua, papucul și palma”
Coronavirus în România: 2.156 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 110 cazuri în Iași
Un fost procuror, cumnata primarului Pantazi, găsit mort alături de o vecină
FOTO Atenție cu ce vă îmbrăcați! Albul îngrașă. Nu credeți? :)
11 comune din Iași, ”roșii” de COVID. Campioană este Valea Lupului
VIDEO ”Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!” Protest inedit pe schiuri la Poiana Brașov
Ger năprasnic în Iași noaptea trecută: -15 grade. În județ a fost și mai frig
A murit legenda tangoului Juan Carlos Copes. Dansatorul a fost infectat cu noul coronavirus
VIDEO Incendiu uriaș la Bârnova. Lupta pompierilor pentru a salva o casă
-11 grade la ora 19 în municipiul Iași. La Bârnova e și mai frig, -13 grade
Marea Britanie impune și carantină, indiferent de rezultatul testului COVID
Traian Băsescu s-a vaccinat împotriva COVID-19 la Spitalul Militar „Carol Davila”
VIDEO Baloo din Retezat! Urs surprins într-o ipostază amuzantă de angajații Romsilva
Iașul, pe locul 3 în preferințele călătoriilor pentru români în 2020
Astronomii au surprins „în direct” moartea unei galaxii aflate la 9 miliarde de ani lumină
Unde se duc parlamentarii când se duc. Eugen Teodorovici se angajează, în sfârșit, la privat
Glumă proastă pe șoselele sucevene. Drum județean blocat cu balize false
VIDEO Nuntă cu peste 300 de invitați, spartă de polițiști. Își suflau în nas aerul unul altuia
FOTO Noua minune turistică a României: căsuțele de hobbit, paradisul ascuns în munți
Inițiativă inedită: "Dorim ca TIMPUL să fie un Facebook cultural"
VIDEO Haideți la săniuș și schi la nici 20 km de Iași! Peisaj de iarnă în codrii Dobrovățului
Concurență mare pentru angajarea la Biroul pentru Protecția Animalelor Iași
Cum va fi recuperată materia pierdută. Ministrul Educaţiei, soluţii pentru elevi şi profesori
TABEL: Șapte comune din Iași sunt în continuare în scenariul roșu
VIDEO: Premierul Florin Cîţu s-a vaccinat anti-COVID. A purtat un tricou cu mesaj
Cum va funcționa școala din 8 februarie. Copiii bolnavi vor învăța tot online
Ghinionul unui şofer băut zdravăn care a ajuns în şanţ cu maşina
Un şofer băut a încercat să-i aburească pe poliţiştii ieșeni cu un permis fals
Celebra revistă ”Vogue” acuzată că i-a „albit” pielea Kamalei Harris într-o ședință foto
Nicolae GRECUPrimăvara din ianuarie |
Eugen MUNTEANUUn corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I) |
pr. Constantin STURZUDar cine „le are cu Biserica”? |
arh. Ionel OANCEAFilozofie coruptă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.