Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Festivitate transmisă pe internet din noul studio al „Ziarului de Iaşi“

VIDEO: Ioana Nicolaie a primit Premiul Naţional de Proză pentru ”Cartea Reghinei”

GALERIE
Premiul Ziarul de Iasi 2020
  • Premiul Ziarul de Iasi 2020
- +

Festivitatea din acest an a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ pentru cea mai bună carte a anului 2019, care a fost acordat Ioanei Nicolaie pentru „Cartea Reghinei“, volum apărut la Editura Humanitas, a avut loc în cursul zilei de ieri în mediul online. 

Chiar dacă actualele condiţii nu au făcut posibilă întâlnirea faţă în faţă cu cititorii şi iubitorii de literatură, invitaţii festivităţii online au arătat că, indiferent de modul în care ajunge la public, literatura vindecă sufletul şi încântă chiar şi cele mai analitice minţi, precum cele de inginer. Astfel, partenerul principal al ediţiei din acest an a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ este Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, alături de Compania Antibiotice Iaşi şi BorgWarner, aceştia făcând posibilă decernarea premiului. Totodată, sculptorul Sorin Purcaru a creat o adevărată operă de artă şi a oferit-o drept trofeu autoarei câştigătoare din acest an. Festivitatea de decernare a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ din acest an a avut loc în condiţii inedite din cauza pandemiei de Covid-19. Astfel, reprezentanţii contidianului, alături de membrii juriului şi ai partenerilor oficiali s-au întâlnit cu cei doi scriitori câştigători, respectiv Ioana Nicolaie, câştigătoare a marelui premiu, şi Luca Ştefan Ouatu, cel care a primit premiul pentru debut, în mediul online, pe platforma Zoom. Discuţiile au fost transmise live pe site-ul Ziarului de Iaşi şi pe pagina de Facebook a cotidianului. În deschiderea întâlnirii au luat cuvântul Toni Hriţac, redactorul şef al Ziarului de Iaşi, şi Alexandru Lăzescu, preşedintele cotidianului, care au vorbit cu invitaţii online din platoul TV al ziarului.

Aceştia au vorbit despre motivele pentru care cotidianul a pornit această iniţiativă în anul 2004, motive care au „obligat“ Ziarul de Iaşi să păstreze tradiţia şi să îl ofere în fiecare an autorului unei cărţi valoroase. „Suntem la cea de-a XVII-a ediţie şi trebuie să spunem că este o performanţă pentru că puţine premii rezistă atât în România postdecembristă. Este o performanţă dovedită în timp şi din alte considerente şi mă refer la prestigiul premiului, la faptul că s-a impus în peisajul criticii literare şi în peisajul general literar, iar acest lucru este meritul juriului, al preşedintelui juriului, profesorul Alexandru Călinescu, şi membrilor juriului“, a precizat Toni Hriţac.

Inginerii au venit în sprijinul literaturii

Alături de preşedintele juriului, Alexandru Călinescu, şi Bogdan Creţu, unul dintre membrii juriului, care au vorbit despre cei doi câştigători din acest an, Ioana Nicolaie, respectiv Luca Ştefan Ouatu, în cadrul manifestării a luat cuvântul şi prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii, reprezentant al Politehnicii ieşene, partener principal al ediţiei din acest an. „Poate pare un pic ciudată asocierea aceasta, cu Politehnica drept partener principal la un eveniment cultural de o importanţă naţională, alături de două companii emblematice pentru Iaşi“, a subliniat prorectorul, care a adăugat că, dincolo de importanţa pe care o are tehnologia în vieţile noastre trebuie în permanenţă să ne întoarcem la umanitate, precizând că „Politehnica ţine la dimensiunea culturală a absolvenţilor de ştiinţe tehnice şi ţine la dimensiunea culturală a întregii societăţi“.

Totodată, reprezentanta Companiei Antibiotice, Ioana Tode Enciu, preşedinte al Fundaţiei „Antibiotice Ştinţă şi Suflet“, a subliniat faptul că „Suntem de 17 ani împreună în acest demers remarcabil de a susţine cultura“, adăugând că „Citind o carte, de orice fel, sau în cazul de faţă cartea Ioanei Nicolaie, o carte despre experienţele fundamentale ale vieţii, ne aflăm ca cititori să aflăm, să descoperim tainele din care izvorăsc câteva întrebări ce definesc sau macină de mai multă vreme omul“, a precizat reprezentantul Companiei Antibiotice.

Andreia Zaharia a precizat, din partea BorgWarner, faptul că „în momentul actual trebuie să preţuim, poate mai mult ca oricând, activitatea literară şi mă bucur că BorgWarner, ex Delphi Technologies, a avut ocazia să sprijine acest demers al Ziarului de Iaşi. Cred că este o datorie a tuturor companiilor, în special de talia noastră, să ne implicăm în comunitate şi inginerii noştri, care sunt o comunitate destul de mare, sunt consumatori de literatură bună“, a precizat Andreia Zaharia, manager Human Resources la BorgWarner.

Ce au spus cei doi câştigători

Ioana Nicolaie (FOTO), marele câştigător din acest an, nominalizată în trecut la acest premiu de încă două ori pentru două dintre cărţile sale în proză, a vorbit despre importanţa acestui premiu, dar şi despre momentul în care a primit trofeul prin poştă, dar şi despre drumul parcurs de cartea câştigătoare de la „naşterea“ ideii şi până la aşezarea acesteia pe hârtie. „Orice prozator cred că îşi doreşte acest premiu, iar acest lucru se întâmplă mai ales din motivele care ţin de obiectivitatea juriului. Faptul că acest premiu nu a greşit în timp. Noi ştim cum sunt premiile literare, iar faptul că a avut întotdeauna o anumită ţinută contează“, a precizat Ioana Nicolaie, adăugând faptul că „au fost foarte multe cărţi publicate anul trecut aşa că acest premiu mă onorează cu atât mai mult.“

Luca Ştefan Ouatu, cel care a primit premiul pentru debut la această ediţie, este student în acest moment în anul al II-lea la Inginerie electrică la Cluj, fiind absolvent al Liceului Teoretic de Informatică din Iaşi. Tânărul a primit premiul în momentul în care era student în anul I pentru volumul Cinematic, apărut la Editura OMG. În cadrul festivităţii de ieri, Luca Ştefan Ouatu a precizat că „pentru mine premiul a însemnat foarte mult pentru că este primul premiu pe care lam primit pentru Cinematic şi, de altfel, a venit din Iaşi, loc în care m-am format şi care rămâne oraşul meu de suflet“, a subliniat tânărul poet.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri