VIDEO: Istoria uneia dintre cele mai cunoscute fabrici din țară: Antibiotice Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIDEO: Istoria uneia dintre cele mai cunoscute fabrici din țară: Antibiotice Iași

GALERIE
antibiotice iasiantibiotice
  • antibiotice iasi
  • antibiotice
- +

De la Penicilina, primul produs fabricat in 1955, compania a fabricat sute de substante farmaceutice. Astazi, Antibiotice este unul din cei mai importanti producatori romani de medicamente generice. Dezvolta si produce medicamente generice de uz uman (148 de produse), medicamente veterinare si substanta activa Nistatina. Medicamentele generice se adreseaza cu precadere pacientilor cu boli infectioase, dar si patologiilor cardiovasculare, dermatologice, digestive, oncologice si ale sistemului nervos central.

Istoria fabricii de Antibiotice din Iași:

1955-1959

In luna decembrie 1955 lua fiinta prima fabrica din Romania si din sud-estul Europei care producea Penicilina descoperita de Alexander Fleming. Construita la Iasi in perioada 1953 si 1955, compania purta numele de Fabrica Chimica nr. 2 Iasi. Patru ani mai tarziu, intra in functiune sectia de fabricatie a Streptomicinei si se obtin primele forme finite de medicamente sub forma de  unguente, creme si supozitoare. Fabrica Chimica nr. 2 Iasi isi schimba denumirea in Fabrica de Antibiotice.

1960-1977

Sunt dezvoltate fluxurile tehnologice de fabricare a substantelor active (eritromicina, oxitetraciclina, tetraciclina, grizeofulvina, sinerdol, lizina). Antibiotice devine in aceasta perioada singurul producator de produse sterile pentru uz parenteral (injectabile) din Romania. Obtinerea in anul 1977 a autorizarii acordate de organismul regulator american Food and Drug Administration pentru fluxul de Streptomicina deschide portile pietei internationale.

1977-1989

In anii ’80 Antibiotice exporta deja 50% din productia realizata. Substantele active fabricate la Iasi deveneau astfel componenta de baza pentru o gama larga de medicamente fabricate de producatori atat din tara cat si de producatori din intreaga lume. In aceeasi perioada au fost inregistrate 44 de brevete de inventii in domeniul farmaceutic si au fost aplicate in procesul de fabricatie circa 600 de inovatii tehnologice.

1990

Antibiotice devine societate comerciala pe actiuni si preia patrimoniul fostei Intreprinderi de Antibiotice Iasi (conform HG nr. 1200 din 12 noiembrie 1990). Ca urmare a modificarilor survenite la nivel macroeconomic, conducerea companiei Antibiotice reorienteaza productia de medicamente. In portofoliul firmei, produsele finite castiga astfel locul principal, substantele active fabricate in aceasta perioada fiind utilizate pentru dezvoltarea de noi forme farmaceutice. In scurta vreme, se introduc in productie peste 30 de produse farmaceutice care plaseaza compania ieseana in topul producatorilor de antiinfectioase din Romania.

1993-1997

In aceasta perioada se fac investitii majore de peste opt milioane de euro in scopul retehnologizarii si achizitiei de echipamente moderne si competitive. Antibiotice urca in topul primilor cinci producatori mondiali de penicilina si derivati de penicilina. Antibiotice fabrica primele medicamente sub forma de comprimate, iar Ampicilina si Oxacilina sunt primele capsule obtinute pe fluxul de produse penicilinice.

1997

Actiunile Antibiotice (simbol ATB) sunt tranzactionate la categoria I a Bursei de Valori din Bucuresti; Antibiotice devine societatea pe actiuni Antibiotice SA. Compania implementează un sistem performant de asigurare a calitatii ce implica controlul strict al proceselor de fabricatie.

1999

Antibiotice devine primul producator de medicamente din Romania care obtine certificatul de buna practica de fabricatie (GMP) a fluxului de pulberi pentru medicamente injectabile.

2000-2004

Fluxul de productie a Nistatinei obtine autorizarea FDA, ceea ce permite exportul acestei substante active in Statele Unite ale Americii. Antibiotice se pozitioneaza ca producator de top la nivel mondial. Iar Nistatina devine cel mai important produs destinat exportului.

2005

La aniversarea unei jumatati de secol, este lansata o noua identitate de brand (un nou logo si un nou slogan corporatist) pentru a comunica si la nivel vizual modernizarea companiei si schimbarile structurale pe care le-a parcurs in ultimii ani.

2006

Un an mai tarziu, în urma unei investitii de un milion de euro, se inaugureaza Centrul de Evaluare a Medicamentului (CEM), o unitate clinica de cercetare in cadrul careia se desfasoara studii clinice fara beneficiu terapeutic (studii de faza I si studii de bioechivalenta). CEM este cerfificat GLP (Buna Practica de Laborator) si autorizat de Ministerul Sanatatii.

2007

Antibiotice obtine recunoasterea implementarii Sistemului de Management Integrat (calitate, mediu, sanatate si securitate in munca) conform cerintelor standardelor EN ISO 9001:2008, EN ISO 14001:2004, respectiv OHSAS 18001:2007, fiind prima companie farmaceutica romaneasca cu aceasta performanta. Tot in 2007 s-a finalizat investitia intr-o instalatie ecologica de incinerare a deseurilor care, alaturi de statia moderna de epurare a apelor uzate, reduc semnificativ impactul activitatilor companiei asupra mediului inconjurator.

2009

Antibiotice obtine autorizarea FDA pentru livrarea de medicamente injectabile in Statele Unite ale Americii si creste numarul de produse la export si a parteneriatelor internationale.

2010–2011

Antibiotice obtine autorizare FDA pentru fluxul de fabricatie a penicilinelor sub forma de pulberi injectabile si livreaza primele medicamente finite pe piata SUA unde era prezenta doar cu substanta activa Nistatina. Compania finalizeaza investitia intr-un Centru modern de Cercetare – Dezvoltare. Totodata, compania lanseaza in piata primele medicamente destinate afectiunilor Sistemului Nervos Central.

2012

Compania devine prima firma din Europa precalificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru gama de medicamentele antituberculoase.

2013–2014

In concordanta cu obiectivele de dezvoltare, se realizeaza investitii in doua laboratoare de control al calitatii, in tehnica de laborator si un depozit nou destinat materiilor prime si materialelor pentru productie.

Antibiotice isi extinde portofoliul traditional de antiinfectioase, asimiland primele carbapeneme, isi diversifica portofoliul de produse dermatologice, cel destinat sistemului nervos central, dar si oferta de produse pentru profilaxie si cresterii calitatii vietii (suplimente alimentare si medicamente fara prescriptie).

Ca urmare a reavizarii FDA pentru fluxurile de Nistatina si pulberi sterile injectabile (2013), precum si a creşterii competitivitatii, Antibiotice preia locul I la productia mondiala a substantei active Nistatina si inregistreaza primul export de Nafcilina pe piata americana. Totodata, isi extinde prezenta pe piata externa, deschizand o reprezentanta in Republica Moldova si un punct de lucru in Serbia.

Informații&VIDEO: antibiotice.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Irimia. Florin Irimia

Codrin Liviu CUȚITARU

Irimia. Florin Irimia

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Câteva date statistice recente (I)

George ŢURCĂNAŞU

Câteva date statistice recente (I)

În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

Toc

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.