VIDEO: Khanzir, singurul porc domestic din Afganistan, o veritabilă celebritate locală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIDEO: Khanzir, singurul porc domestic din Afganistan, o veritabilă celebritate locală

GALERIE
Khanzir
  • Khanzir
- +

Khanzir este singurul porc domestic rămas în viaţă în Afganistan. Îi place să stea la soare şi petrece multe ore stând tolănit pe iarbă, grohăind uneori pentru a-i ”saluta” pe oamenii veniţi să îl admire. Uneori, pare aproape conştient de faptul că este popular şi că vizitatorii vin din regiuni îndepărtate special pentru a-l vedea, scrie „The Washington Post”, citat de News.ro.

Celebritatea lui Khanzir derivă din faptul că este singurul porc rămas în viaţă în Afganistan. În această ţară, la fel ca în cele mai multe state musulmane, carnea de porc este considerată impură şi este interzisă. O interpretare a aceleiaşi credinţe interzice chiar şi atingerea acestor animale.

Ca urmare, niciun porc nu este crescut în curţile oamenilor sau în ferme de animale. În plus, teritoriul muntos al Afganistanului nu este propice porcilor domestici.

„În general, cei mai mulţi dintre afgani nu au văzut în viaţa lor vreodată un porc”, spune Aziz Gul Saqib, directorul Grădinii Zoologice din Kabul, unde Khanzir, un porc în vârstă de 14 ani, trăieşte într-un ţarc ce includ o pajişte, un mic bazin cu apă şi un adăpost din ciment pentru zilele ploioase.

Însă Khanzir, al cărui nume înseamnă „porc” în dialectul paştun, una dintre limbile naţionale din Afganistan, nu a fost întotdeauna singurul porc din acea grădină zoologică, căzută în paragină, dintr-o zonă măcinată de război. A fost oferit de către China, pe când avea o vârstă de doar câteva luni, în 2002, alături de o purcică şi de două exemplare de urs brun, a precizat Aziz Gul Saqib. Presa vremii spune că transferul a inclus şi doi lei, doi cerbi şi un lup.

Khanzir şi perechea lui, ambii rozalii şi grăsuţi, au avut mai mulţi pui după câţiva ani. Însă mica familie de porcine a fost destrămată de o tragedie care s-a produs în 2006.

„Îngrijitorii noştri erau destul de noi în această meserie şi nu erau prea bine pregătiţi pe atunci. Într-o zi, un îngrijitor a lăsat din greşeală deschisă poarta de la cuşca urşilor, iar unul dintre urşi a intrat în ţarcul porcilor, care se afla în apropiere”, a explicat Saqib.

Ursul a atacat familia lui Khanzir, ucigându-i toate progeniturile. Îngrijitorii au ajuns la timp pentru a îl salva pe Khanzir şi pe perechea lui. Femela a fost însă grav rănită în acel atac şi a murit din cauza rănilor la scurt timp după aceea. În acest fel, Khanzir a rămas singur. E singurul exemplar din specia lui care trăieşte în Afganistan.

În prezent, deşi Khanzir este singurul porc domestic din această ţară, el nu se mai simte singur. A dezvoltat o relaţie specială cu îngrijitorii lui, care îl hrănesc în fiecare zi şi îi curăţă ţarcul cu regularitate.

„Nu se mai mişcă prea mult în aceste zile, dar arată entuziasm de fiecare dată când mă vede, pentru că ştie că îi aduc mâncare”, spune Shah Barat, unul dintre îngrijitorii lui. Barat a demonstrat această legătură specială, stringându-l pe Khanzir care, în ciuda vârstei înaintate şi a greutăţii generoase - cântăreşte peste 220 de kilograme - a venit foarte repede spre locul în care fusese chemat. Întrebat dacă îngrijirea unui porc contravine credinţelor sale religioase, Barat a negat cu fermitate această ipoteză. 

„Desigur, e vorba de o carne interzisă, dar el nu reprezintă un lucru rău. Aceasta este o grădină zoologică, aşadar aici ar trebui să se afle astfel de animale. În plus, Khanzir este un animal nevinovat, ca toate animalele. Desigur, este foarte murdar, dar el se află în grija noastră”, a adăugat el.

Khanzir a avut însă de înfruntat şi o opoziţie externă. Acest lucru s-a întâmplat în 2009, în timpul unei epidemii mondiale de febră porcină. Autorităţile guvernamentale afgane s-au temut de o potenţială izbucnire a acestei epidemii în regiune şi şi-au îndreptat privirile către singurul porc din ţară. Pe măsură ce articolele din presă despre răspândirea bolii se înmulţeau, opinia publică afgană a devenit tot mai alarmată şi a început să ceară „expulzarea” animalului. Unii au cerut chiar eutanasierea lui.

Însă Saqib şi colegii lui nu au acceptat acest lucru. „Chiar dacă era perfect sănătos, a trebuit să îl punem în carantină pentru câteva săptămâni”, îşi aminteşte îngrijitorul lui, adăugând că acea măsură a fost luată atât pentru a linişti opinia publică, cât şi pentru a-l proteja pe Khanzir. Animalul a fost transferat în ţarcul său de iarnă şi a petrecut acea perioadă într-o izolare aproape completă, întreruptă doar de cele trei vizite zilnice ale îngrijitorilor săi, care considerau că animalul avea totuşi nevoie de companie.

„E foarte special pentru noi”, spune Barat. ”Ca toate animalele pe care le îngrijesc la Grădina Zoologică, Khanzir este prietenul meu. Aş fi foarte trist dacă i s-ar întâmpla ceva”.

Dar, în afară de acea sperietură provocată de gripa porcină, nu a existat cu adevărat o opoziţie reală faţă de prezenţa porcului în Afganistan, iar administratorii stabilimentului au spus că le-ar plăcea să aibă în viitor mai mulţi purceluşi, pe care vor putea să îi prezinte în faţa vizitatorilor, în scopuri educaţionale.

„Considerăm că oamenii şi elevii ar trebui să poată să vină aici şi să înveţe despre toate animalele, inclusiv despre porci”, a spus Najibullah Nazari, un coordonator educaţional de la această grădină zoologică.

Vizitatorii care vin în număr mare să îl vadă pe Khanzir par să fie de acord cu această părere.

„Să văd porcul a fost o experienţă fascinantă pentru mine”, a spus Asif, un tânăr vizitator în vârstă de 23 de ani. „Nu am mai văzut niciodată până acum un astfel de animal”.

În prezent bătrân şi cu o sănătate fragilă, Khanzir îşi petrece cea mai mare parte a zilelor rămânând culcat în adăpostul său şi privindu-i pe vizitatori de la distanţă. Administratorii spun că încearcă să îi găsească o parteneră, dar acest lucru nu pare că se va întâmpla prea curând.

„Am cerut altor ţări să ne ajute să populăm grădina zoologică cu specii diferite de animale, inclusiv cu un porc domestic. Însă nu am găsit până acum pe nimeni care să se angajeze cu fermitate în proiectul trimiterii unei prietene pentru Khanzir”, a precizat Saqib.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cosmin PAȘCA

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cîţu pozează în elevul cuminte, olimpicul şcolit în străinătate, care vrea să scape partidul de "golanul" Orban.

Filmuletul zilei

opinii

LINGVIŞTI

Codrin Liviu CUȚITARU

LINGVIŞTI

A fost un spectacol total, în urmă cu doi ani, la ultimul doctorat face-to-face la care am participat, doctoratul tînărului meu coleg Tristan Momela.

Mărgelele de sticlă

Bogdan ILIESCU

Mărgelele de sticlă

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?"  Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu."  Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu." Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Angela

Nicolae TURTUREANU

Angela

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.