anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

VIDEO-LIVE: Şomajul tehnic a fost stabilit în cuantum de maxim 75% din salariul brut

GALERIE
Orban
 • Orban
- +

Premierul Ludovic Orban anunţă la această oră principalele măsuri adoptate în şedinţa de guvern care s-a încheiat azi-noapte la ora 3:00, printre acestea numărându-se plata şomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut; majorarea plafonului la creditele pentru IMM la cinci miliarde de lei şi rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.

”O categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariaţii pe care nu îi pot permite să-şi plătească, companiile trebuie să depună o declaraţie care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puţin 25%”, a declarat Ludovic Orban.

Am încheiat şedinţa de guvern la 3 dimineaţă

Am decis să vă prezint printr-o declaraţie deciziile luate de guvern

Am reglementat norme metodologice privind funcţionarea centrelor de carantină

Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 milioane lei pentru a putea susţine activitatea ministerului şi achiziţiile necesare pentru protejarea structurilor din subordine

Am asigurat capital de lucru pentru UNIFARM, companie de stat, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achiziţiilor necesare spitalelor, DSP-urilor, structurilor

Am luat nişte măsuri pe care le consirăm absolut necesare pentru a susţine angajaţii şi angajatorii afectaţi de epidemia de coronavirus. Cele mai importante:

Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde de lei, suntem pregătiţi cu încă 5 miliarde dacă e necesar. Dacă e necesar să mergem cu majorare până la 15 miliarde

Practic, garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru

Dobânda pentru ambele produse e subvenţionată 100%. Garanţia funcţionează pentru 90% din credite (cele sub 1 milion lei) şi 80 % (peste un milion lei)

Am stabilit să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital, pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru necesar

Am stabilit ca la rectificarea bugetară să creştem bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale. De la preluarea guvernării am preluat o situaţie în care decontarea acestor concedii avea întârziere de până la un an. Ne-am propus să alocăm sumele necesare pentru decontarea către angajatori a sumelor plătite pentru concedii medicale

Altă măsură: asigurarea plăţii şomajului tehnic, plata angajaţilor care intră în şomaj tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin bugetul de şomaj de la ANOFM. E clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe companii nu au capacitatea, pentru că s-au redus încasările. Exista riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj sau să li se supende contractele

Decizia e de a plăti din bugetul fondului de şomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Avem practic două categorii de angajatori: Prima e cea care a fost afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorităţi (hoteluri, restaurante, cafenele, instituţii de spectacole) prin suspendarea activităţii pe perioada situaţiei de urgenţă. Aceste companii, ca urmare a măsurilor restrictive e clar că nu îşi pot plăti angajaţii. Ca atare, angajaţii lor vor beneficia de plata indemnizaţiei pentru şomajul tehnic

A doua categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariaţii pe care nu îi pot permite să-şi plătească, companiile trebuie să depună o declaraţie care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puţin 25%

Am luat decizia de a susţine plata şomajului tehnic. Dacă am fi ales să plătim salariile direct, am fi instituit obligaţia ca angajaţii să meargă la muncă, or am considerat că e mult mai mutil să plătim şomajul tehnic, ca să nu îi obligăm să meargă la muncă, ci să stea acasă pentru a evita contactele sociale

Am luat decizia de modificare a Codului Penal privitoare la infracţiunile petrecute în contextul epidemiei. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii privitor la epidemia de coronavirus. Există mai multe situaţii – un cetăşţean revine din ţările cu peste 500 de cazuri, cetăţenii trebuie să completeze declaraţii. Dacă comit un fals şi nu spun din ce ţară au venit vor suferi consecinţele legii. Comit o infracţiune pedepsită cu închisoarea.

SURSA: G4MEDIA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.