anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 10.07.2020

VIDEO Mii de litri de Agheasmă Mare în curtea Mitropoliei. Slujbă ținută de ÎPS Teofan

GALERIE
boboteaza iasi4
  • boboteaza iasi4
- +

Mii de credincioși sunt prezenți în curtea Mitropoliei pentru a asista la Liturghia oficiată de sărbătoarea Botezului Domnului, slujba fiind ținută de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ei vor lua Agheasma mare pregătită de prelații Mitropoliei.

Au fost pregătite 11 butoaie mari de 1000 litri, iar alte câteva mii de sticle gata îmbuteliate cu Agheasma mare sfințită în catedrala. 

Coada de pelerini se întinde până aproape în stradă, organizarea fiind bună, la fel ca în anii trecuți, fără tradiționala îmbulzeală.

Mai multe imagini găsiți în GALERIE FOTO

În contiuare, primele rânduri sunt ocupate de persoane de etnie romă gălăgioase care strigă după preoți "să ne stropiți un pic și pe noi"

Un moment așteptat a fost și cel în care ÎPS Teofan a stropit credincioșii din curtea catedralei cu apă sfințită

MAI MULTE IMAGINI AICI si AICI

Sărbătoarea de astăzi este cunoscută popular drept Bobotează, sau Botezul Domnului, fiind cea de-a doua sărbătoare importantă de la începutul de an calendaristic, însă puţin creştini conştientizează şi implicaţiile profund teologice ale aceste sărbători. Astfel, Botezul Mântuitorului în Iordan poartă denumirea şi de „Epifanie“, sau „Teofanie“, fiind unul dintre puţinele momente scripturistice în care Sfânta Treime s-a descoperit. Mai exact, conform scrierilor biblice, în momentul în care Iisus a fost botezat, cerurile s-au deschis, iar Sfântul Duh S-a coborat în chip de porumbel, iar Dumnezeu Tatăl a mărturisit că „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!“ (Matei 3, 17). Mai mult, pe lângă unul dintre puţinele momente în care Sfânta Treime s-a descoperit, acesta este, conform Sfintei Scripturi, şi primul moment menţionat de evanghelişti în care Iisus şi-a arătat partea divină, pe lângă momentele de la Templu, la vârsta de 12 ani. Conform explicaţiilor teologice, prin Botez a fost readus Sfântul Duh în creaţie, prin căderea omului în păcat acesta nemaifiind „lucrător“. Astfel, acesta este „momentul redeschiderii izvoarelor harului, care fuseseră zăvorate pentru om şi pentru întreaga creaţie“. Pe lângă înţelesurile profunde ale sărbătorii de astăzi, momentul Botezului Domnului reprezintă şi temeiul Tainei Botezului, prin care, conform credinţelor creştine, omul scapă de păcatul originar, al neascultării omului de Dumnezeu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Chiar sunt jocurile făcute pentru Primărie?

Florin NICULA

Chiar sunt jocurile făcute pentru Primărie?

Dansul practicat de tandemul Alexe - Chirica pare să-i fi hipnotizat pe oamenii lui Popa. Dacă până acum puseseră cruce fotoliului de primar, deodată s-au reactivat când la orizont a apărut şi înfrângerea de la judeţ.

Filmuletul zilei

opinii

Nostalgii

Alexandru CĂLINESCU

Nostalgii

Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

Cristofor I. Simionescu (I)

Neculai SEGHEDIN

Cristofor I. Simionescu (I)

L-am văzut pentru prima oară pe academicianul Cristofor Simionescu la televizor, la o emisiune „Prim-Plan”, pe care o realiza Alexandru Stark. Era prin anii '70. Cadrul era neobişnuit, într-o sală maiestuoasă, cei doi fiind aşezaţi la parter, în stal, filmarea făcându-se de undeva de sus. Această imagine m-a urmărit multă vreme. Ceva ani mai târziu aveam să descifrez enigma: se filma în Aula Institutului Politehnic din Iaşi, de la balcon.

C(i)olacul careului de „aşi”

Nicolae CREŢU

C(i)olacul careului de „aşi”

Cu una, cu alta, cu… „reluări” (în economie), „relaxări” ale noastre (nu şi ale ţeposului Covid), cu „dezvăluiri” ale inculpatului Dragnea (Teldrum) şi episoade ale meciului Nicuşor Dan vs. Firea, calendarul ne apropie de vremea urnelor. 

pulspulspuls

Primele ciorne ale listelor liberale de Iaşi: cine este pe scut şi cine stă sub el?

Primele ciorne ale listelor liberale de Iaşi: cine este pe scut şi cine stă sub el?

Pentru că începe să devină interesant, haideţi să aruncăm pe astăzi una bucată privire iscoditoare şi înspre loviturile la gioale care se dau în aceste zile pe lângă ciorna liberalilor ieşeni cu nume de pus pe listele electorale în zona eligibilă pentru parlamentarele de la sfârşitul acestui an, stimaţi telespectatori! 

Caricatura zilei

Fără mască

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.